Inför Shanghai

Nu är det dags att dra igång på allvar igen, mina vänner. Årets näst sista stora turnering är runt hörnet. Eller är slutspelet en stor turnering? Slutspelet är kul, och ett stort event, men någon riktig turnering, nja. Det är Shanghai och Paris kvar, plus ett par 500-turneringar och även några 250-turneringar, Stockholm Open exempelvis. Det är vad som är kvar. Det börjar tunnas ut och vintervilan börjar närma sig med obehaglig fart.

Men det behöver vi ju inte sitta och grina över nu. Nu ska vi titta till Shanghailottningen. Mastersdags, alltså.

Federer och Djokovic med, Nadal är inte med. Dimitrov, Isner, Fognini, det saknas ett knippe spelare till. Den här turneringen brukar röstas fram till den mest populära mastersturneringen bland spelarna, men det handlar väl kanske mest om att de lite sämre spelarna får rätt bra behandling med presenter och grejer av arrangören. Precis som att Båstad vann såna titlar under massor av år med taktiken att ha ett knippe tjejor anställda som behandlade spelarna rätt bra. Men överlag, Shanghai är väl den mastersturneringen som de riktigt bra spelarna i allmänhet kan tänka sig att skita i. Det är nog lite skönare att vara hemma och ladda upp inför avslutningen av året än att ta en tripp till Kina för att spela en turnering som inte är den mest prestigefyllda.

Men en mastersturnering är det, ingenting annat, och det är så man ska bedöma den. Och Federer får ju exempelvis en av sina sista chanser någonsin att vara toppseedad i en stor turnering här. Bara det är ju spännande. Ska han kunna knipa en till?

Kan Medvedev ladda om efter titeln i Tokyo? I så fall ska det bli ruskigt intressant att se vad han kan göra. Inte precis temposvag, Medvedev, och hans flacka spel kanske skulle kunna störa en matchotränad Federer lite grann. Vore kul att se. Enkel förstarunda för Medvedev också, så han borde få några dagar att återhämta sig innan det är dags att ta sig an Federer på onsdag. Sen kanske Raonic i tredje rundan för Federer om han tar sig dit. En spelare som passar honom jättebra, men rent nivåmässigt har han denna gång fått en dålig lottning, Federer. Väldigt bra spelare han behöver slå. Nishikori i en eventuell kvart också kanske, inte helt lätt det heller. Nishikori börjar hitta formen. Blir ett test för Federer den här veckan. Är han fortfarande tillräckligt bra för att med någon slags lätthet ta sig fram med en sån här lottning?

Djokovic toppseedad längst ner, och som synes väldigt mycket enklare lottning för honom. I kvarten blir det väl lite tuffare men i en kvart i en masters får man räkna med rätt tufft motstånd. Djokovic har fått en rejäl smörlottning.

Del Potro och Cilic troliga semifinalister men som ni ser, det finns många farliga spelare, även bland de oseedade. Wawrinka, Kyrgios, och Gasquet bara för att nämna de största namnen men även många fler. Det blir väldigt bra klass på de här små startfälten i mastersturneringar. Det krävdes nästan topp-50 i världen bara för att få vara med.