F1, Unkarin Grand Prix ennakko, 29. heinäkuuta 2018

F1, Unkarin Grand Prix

Kauden 12. Formula 1 osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Unkarin Hungaroringin radalla. Viime vuonna Ferrari ajoi Unkarin osakilpailussa kaksoisvoittoon kun Sebastian Vettel voitti ja Kimi Räikkönen oli toinen. Kisa oli muutenkin suomalaisille hyvä sillä Valtteri Bottas ajoi kolmanneksi.

Unkarin osakilpailuun lähdetään tilanteessa jossa Mercedeksen Lewis Hamilton (188) johtaa seitsemäntoista pisteen erolla ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä. Heillä on selkeä johto ennen Kimi Räikköstä joka on kolmantena 131 pisteellään. Valtteri Bottas nousi Saksan osakilpailun toisen sijan ansiosta neljänneksi 122 pisteellä. Valmistajien kisassa Mercedes nousi kärkeen 310 pisteellä ennen Ferraria (302). Red Bull jatkaa kolmantena 211 pisteellä. Seuraavat Renault (80) ja Force India (59) ovat selkeästi perässä.

Hungaroringin rata

Hungaroringin rata sijaitsee laaksossa 19 kilometriä Budabestin ulkopuolella. 80-Luvulla Formula ykköset haluttiin viedä rautaesiripun taakse ja FIA alkoi ensin katsella Moskovaa. Vuonna 1983 katse kääntyi kuitenkin Budabestin suuntaan missä paikallinen autourheiluliitto oli erittäin halukas laittamaan Unkarin taas autourheilukartalle. Hungaroringin rata valmistui vuonna 1986 ja saman vuoden elokuussa ajettiin ensimmäinen Formula 1 osakilpailu. Kisasta tuli supersuosittu heti sillä ensimmäiseen osakilpailuun tuli lähes kaksisataatuhatta katsojaa.

Hungaroringin rata on 4.381 kilometriä pitkä ja sitä ajetaan 70 kierrosta. Rataennätys on Michael Schumacherin nimissä. Hän ajoi vuonna 2004 Ferrarilla 1.19.071 ajan. Vaikka rata on kapea ja kiemurteleva niin radalla on ajettu monta mielenkiintoista kisaa. Vuonna 1990 Thierry Boutsen voitti Ayrton Sennan vain 0.3 sekunnin erolla. Vuonna 1997 Damon Hill ohitti sensaatiomaisesti Michael Schumacherin, mutta Hillin autoon tuli tekninen vika viimeisellä kierroksella ja hän joutui keskeyttämään vaikka kuuluisa voitto oli lähes jo hallussa.

Suomalaiset

Valtteri Bottas – Voittajakerroin 17.00

Bottas ajoi Saksassa hienosti toiseksi. Hän taisteli myös kisan voitosta, mutta hän sai lopulta tallimääräyksen ettei enää yrittäisi ohitusta Lewis Hamiltonista. Mercedes ei halunnut riskeerata lahja kaksoisvoittoa kuskien keskinäiseen kilpailuun. Bottas on parantanut huomattavasti Ranskan ja Itävallan pettymysten jälkeen. Hän oli Silverstonessa kolmas ja viime osakilpailussa siis toinen.  Tallimääräys kuitenkin jo tässä vaiheessa kautta heikentää Valtterin osakkeita ja voittokerroinkin on kohtuullisen suuri.

Valtteri Bottaksen paras saavutus Hungaroringissä oli viime vuoden kolmas sija. Sitä aikaisemmin hän ei ole päässyt edes kuuden joukkoon.

Kimi Räikkönen –  Voittajakerroin 16.50

Ferrarin Kimi Räikkösellä on hyvä vaihe menossa sillä hän on ollut palkintopallilla nyt neljäsi peräkkäin. Ranskassa Kimi oli kolmas, Itävallassa toinen, Silverstonessa ja nyt Saksassa hän oli kolmas. Hän on kauden aikana ollut palkintopallilla seitsemän kertaa, mutta voittoja ei ole vielä tullut. Voitoista onkin kulunut pitkä aika sillä viimeksi hän oli korkeimmalla korokkeella Australiassa vuonna 2013.

Saksassa Kimi sai myös oman tallimääräyksen jossa hänen määrättiin päästämään tallitoveri Sebastian Vettelin menemään. Kisa kuskien mestaruudesta näyttää käyvän nyt Vettelin ja Hamiltonin välillä joten suomalaisille kakkoskuskeille ei välttämättä hirveän paljon voittopaikkoja enää tule.

Hungaroringillä Kimi Räikkönen on ajanut hyvin. Hän on voittanut kerran McLarenilla (2005), ollut viidesti toinen ja kolmasti kolmas. Viime kaudella hän oli siis toinen.

Muut Ennakkosuosikit

Sebastian Vettel – Voittajakerroin 2.75

Sebastian Vettel teki yhden ajovirheen Saksassa jo joutui keskeyttämään johtopaikalta. Nyt hän on taas kuitenkin voittajasuosikki. Hungaroringillä hän on voittanut kaksi kertaa, viimeksi viime vuonna.

Lewis Hamilton – Voittajakerroin 3.70

Hamilton oli hieman onnekas voittaakseen viime viikolla Saksassa, mutta kun nousee 13 lähtöruudusta voittoon, niin se on aina mestarillinen saavutus. Hamilton on voittanut Unkarissa viisi kertaa. Edellinen voitto on vuodelta 2016.

Red Bullin kuskit: Max Verstappen (3.85) Daniel Ricciardo (4.30)

Molemmat Red Bullin kuskit on nostettava ennakkosuosikkien joukkoon silltä Unkarin rataprofiili on yksi kolmesta radasta, joiden arvioidaan sopivan parhaiten heidän autonsa aerodynamiikkaan. Muut radat ovat Monaco, jossa Ricciardo voitti ja myöhemmin Singapore.