Tre engelska lag kliver in i Champions League-kvartsfinalerna

På tisdagskvällen är det äntligen åter dags för Champions League och inte mindre än tre engelska lag finns med i turneringens mest kritiska fas. Det är någonting vi sannerligen inte blivit bortskämda med på senare år.

 

Liverpool, som var i final under förra säsongen, tar sig an FC Porto, medan Tottenham och Manchester City gör upp på den nya, fina arenan i London. Vad gäller Manchester United spelar de först på onsdagskvällen.

 

Favoritskapet vilar på Manchester City och Liverpool

 

Liverpool har precis som förra säsongen haft relativt tur med lottningen inför årets Champions League och efter en tuff åttondelsfinal mot Bayern München ser det ut som att Jürgen Klopp får en betydligt bekvämare resa i kvartsfinal. FC Porto är ett motstånd som Liverpool ska slå.

 

Det går inte att benämna lottningen som Tottenham fick för lika gynnsam. Manchester City är tillsammans med FC Barcelona lagen som i skrivande stund känns allra hetast i striden om Champions League-titeln. Trots att Pep Guardiolas lag inleder på bortaplan ger oddset på rak seger för Manchester City 1,83 gånger insatsen hos Bethard. De är alltså favoriter även på bortaplan.

 

Nu har Tottenham visserligen fått en fin start på sin nya arena med vinst mot Crystal Palace förra veckan inför 62 000 personer. Stämningen var också synnerligen stark i den matchen och liknande atmosfär väntar nog mot Manchester City.

 

Å andra sidan är Manchester City en glödhet motståndare som är svåra att bryta ner i alla lägen. Fortfarande är det så att laget har chansen att göra någonting som inget annat engelskt lag har lyckats med – nämligen vinna samtliga fyra tävlingar de ställer upp. Så här långt har de en finalplats klar i FA-cupen och har dessutom vunnit Ligacupen. Nu återstår att se om det finns energi nog för att slå ut Tottenham.

 

Tottenham har sett direkt svaga ut på senare tid i ligaspelet och riskerar plötsligt att tappa en plats till Champions League nästa säsong. Därmed kan det vara skönt att rikta om sitt fokus mot Champions League. Här är 4,25 gånger pengarna på att Tottenham vinner hemmamötet riktigt trevligt spelvärde. Att Tottenham ska göra första målet (2,50) känns inte heller som ett dumt spel i ett förmodat målrikt möte där över 2,5 mål betalar 1,66 gånger insatsen.

 

Håll koll på Son Heung-min och Gabriel Jesus

 

Son Heung-min blev den historiska första målskytten på Tottenhams nya arena och ska det till en skräll mot Manchester City behöver förmodligen sydkoreanen stå för ännu en stark insats. Det har blivit totalt 17 mål under säsongen för Son Heung-min, även fall det bara har blivit ett i Champions League. Räkna med att han gärna nätar på tisdagskvällen.

 

Det är inte direkt samma personfokus hos Manchester City vars offensiva bred saknar motstycke i den här tävlingen. Gabriel Jesus får dock ett stort ansvar nu när klubbens bästa målskytt genom tiderna, Sergio Aguero, inte finns tillgänglig. Anfallaren stod för vinstmålet mot Brighton i FA-cupsemifinalen i helgen, men troligen kan han behöva Raheem Sterling också där framme. Engelsmannen är i lite av sitt livs form.

 

Visst, Manchester City är stora favoriter på tisdagskvällen, men det faktum att det här är ett dubbelmöte och att Tottenham spelar på hemmaplan gör att skrällchansen är relativt god på tisdagskvällen. Om du är ute efter ett lite högre odds är 2-1 till Tottenham ett spännande spel till 11,75 gånger insatsen. Men att Spurs ska vinna och att båda lagen göra mål i en kombination kan också vara kittlande till 6,80 gånger pengarna.

 

Gynnsam lottning för Liverpool

 

Det går inte att säga någonting annat än att Liverpool fick den mest överkomliga lotten av samtliga engelska lag. Medan Tottenham och Manchester City gör upp om en plats i semifinalen behöver Manchester United brotta omkull favoriterna FC Barcelona för att ta sig dit. Samtidigt räcker det med att Liverpool slår ut portugisiska FC Porto, samma lag som laget städade av med hela 5-0 i förra årets slutspel, för att gå till semifinal i år igen.

 

Att det skulle gå lika enkelt den här gången känns att tro lite väl mycket. Liverpool har nämligen ett väldigt tufft race i Premier League just nu och strider med Manchester City om en efterlängtad ligatitel. Däremot har Jürgen Klopps lag goda chanser att koppla greppet i det första mötet på hemmaplan. Att Liverpool vinner med 2-0 är ett bra spel till 5,40 gånger insatsen.

 

Oddset på att Liverpool vinner är 1,29 gånger insatsen säger en del om favoritskapet inför matchen. Liverpool kommer dock till den här tillställningen efter en tuff match mot Southampton i fredags då Mohamed Salah blev hjälte med sitt första mål på nio matcher. Egyptierns mål dödade alltså en måltorka på hela åtta matcher. N

 

Kom samtidigt ihåg att Liverpool imponerade stort mot Bayern München i åttondelsfinalen och rättmätigen tog sig vidare till den här semifinalen. Redan förra säsongen visade Liverpool också vilket starkt Champions League-lag de är. Över två matcher och 180 minuter mot FC Porto ska Jürgen Klopps lag helt enkelt vara snäppet starkare.

 

Det vore klokt att hålla nollan

 

Mohamed Salah bör ha gott självförtroende med sig till matchen efter sitt viktiga mål i fredags, men den offensiva trion slutar inte där. Sadio Mané och Roberto Firmino har också visat väldigt fin form.

 

Under våren har Liverpool haft stora problem med skador i backlinjen och det har påverkat lagets förmåga att hålla nollan. I fem raka matcher har laget släppt in minst ett mål. Att Liverpool vinner och håller nollan ger 1,95 gånger insatsen. Är det dags att stänga igen nu?

 

Liverpool står nu inför två tuffa månader när jakten på en ligatitel ska kombineras med drömmen om Champions League. Hur påverkar det här spelarna? Det blir intressant att se om FC Porto kan slå ur underläge och skrälla till sig en vinst (10,75 att vinna) redan i det första mötet. Laget leder den portugisiska ligan och har nio vinster på sina elva senaste matcher, varav bara en förlust mot tvåan Benfica med 2-1.

 

FC Porto anno 2019 känns hetare än FC Porto anno 2018. Därmed får Liverpool svårare att städa av laget den här gången. Med det sagt vore det en stor skräll om Jürgen Klopp inte tar sitt lag vidare till semifinal den här våren också.

SPELA NU