Tydligt favoritskap inför tisdagens returmöten i Champions League

Redan på tisdagskvällen är det dags för returmötena i årets kvartsfinaler i Champions League där såväl Juventus som FC Barcelona väntas ta sig vidare till semifinal. Båda lagen stod för bra insatser på bortaplan och fick med sig ett lovande resultat till returerna inför sin egen hemmapublik.

 

I Manchester var det Luke Shaw som med sitt självmål blev matchens enda målskytt när FC Barcelona vann med 1-0 mot Manchester United, medan Cristiano Ronaldo ännu en gång gav sitt lag ett viktigt mål i 1-1-mötet med Ajax i Amsterdam. Det ska sägas att Juventus rent spelmässigt var något sämre än Ajax i just den matchen, men som bekant är det målen som räknas.

 

FC Barcelona har allt i egna händer

 

FC Barcelona var klart dominanta redan på Old Trafford, men fick bara med sig 1-0 hem till Barcelona. Det var å andra sidan en match helt enligt planen och Manchester United hotade egentligen ingenting, även fall ett oväntat defensivt FC Barcelona bjöd in laget lite i matchen.

 

Med det sagt blev det inte det minsta farligt och Manchester United hade alltså inte ett enda skott på mål – trots hemmaplan. Det är ett svindlande svagt facit att ha inför sin egen hemmapublik i en kvartsfinal i Champions League. Det har inte hänt Manchester United sedan mars månad 2005, då bara räknat till matcher i den här turneringen.

 

Nu behöver Ole Gunnar Solskjaer göra något liknande som han och Manchester United ordnade nere i Paris, där laget vände 0-2 till seger och avancemang på bortaplan. FC Barcelona har visserligen 30 (!) raka hemmamatcher utan förlust i Champions League.

 

Manchester United har däremot varit starka på bortaplan i Europa den här säsongen och har där gjort nio av sina tio mål i turneringen. Det är anmärkningsvärda siffror och vittnar om att det här är ett truppbygge som kanske bäst passar att ligga lågt, slå om och kontra. Spelare som Anthony Martial och Marcus Rashford har då förmågan att skapa lite vad som helst.

 

FC Barcelona är enorma favoriter till 1,07 gånger pengarna att ta sig vidare till semifinal. Det har bara hänt vid två tillfällen i historien att laget tappat ett dubbelmöte efter att ha vunnit första mötet på bortaplan. Att laget vinner även den här matchen ger 1,38 gånger insatsen.

 

Manchester United kommer med stor sannolikhet ge det här en chans och är det någon lagdel som går att hota i FC Barcelona är det backlinjen, då rent defensivt. Båda lagen göra mål kan därför med fördel spelas till 2,50 gånger pengarna.

 

Orkar Manchester United stå emot offensiven?

 

Lionel Messi hade inte sin skönaste dag på jobbet i det första mötet mot Manchester United och fick bland annat en ordentlig smäll av Chris Smalling i den första halvleken. Då fick argentinaren gå av planen blodig i ansiktet och kom aldrig riktigt in i mötet därefter, även fall han såklart tar med sig en fin assist till Luis Suarez vid målet.

 

Det pratas ofta om att Lionel Messi är svag mot engelska motståndare i Champions League, men det är främst på bortaplan. Hemma i Barcelona har han varit väldigt framgångsrik. På totalt 31 möten i Champions League har han gjort 22 mål mot engelska lag – då såväl hemma som borta. Det är starka papper.

 

Nu känns det som att Lionel Messi och resten av den hejdlösa offensiven i FC Barcelona är sugna på att göra avtryck här. Risken är att ett tidigt mål dödar tillställningen och då kan ett omotiverat Manchester United få svårt att hålla tätt. Över 2,5 mål för hemmalaget kan spelas till 2,20 gånger insatsen inför matchen.

 

Ajax jagar mål i Turin

 

I den andra kvartsfinalen på tisdagskvällen ska vi se Ajax försöka vända på steken mot Juventus på bortaplan. Det faktum att det blev 1-1 i Amsterdam gör att det i utgångsläget alltså är Juventus som är vidare på fler gjorda bortamål, varpå också Ajax måste framåt och jaga mål. Det är ingen hemlighet att italienarna trivs bra med att ligga lågt och bevaka ledningar i viktiga returmatcher.

 

Men Ajax har varit väldigt starka hela den här säsongen och inte minst i det första mötet kändes laget minst lika bra som Juventus. Ett par fantastiska unga spelare – Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong och David Neres – utgör grunden i detta trevliga lag. Dessutom kryddas det med ett par riktigt starka offensiva pjäser.

 

Juventus är ute efter att gå hela vägen den här säsongen och därför är Cristiano Ronaldo numera en del av laget. Nu siktar den italienska storklubben på att nå semifinal i Champions League för tredje gången på fem år. Oddset på att laget lyckas med det är 1,32 gånger insatsen. Märk väl att laget på tio möten mot Ajax inte förlorat.

 

Å andra sidan är det ett Ajax som nu är starkare än på väldigt länge och Juventus har faktiskt gjort ett par tveksamma insatser i den här turneringen, däribland borta mot Atletico Madrid och hemma mot Manchester United. Två matcher som slutade med förlust.

 

Men Juventus att vinna och båda lagen göra mål kan också vara ett lockande spel till 3,35 gånger insatsen. Ajax måste som bekant öppna upp sig i jakten på mål.

 

Tar Cristiano Ronaldo huvudrollen igen?

 

Cristiano Ronaldo är som ni säkert vet den okrönta konungen av Champions League och leder många interna ligor i turneringen, däribland flest antal mål någonsin. Portugisen väntas spela en viktig roll även den här kvällen.

 

I Real Madrid var han tongivande när laget som första lag någonsin plockade tre raka titlar i turneringen och nu ska han försöka göra samma sak i Juventus. 64 mål i utslagsmatcher och 125 mål totalt i turneringen talar sitt tydliga språk.

 

Cristiano Ronaldo har nu fått upp formen i det här slutspelet med tre mål mot Atletico Madrid och även ett fint mål borta mot Ajax. Portugisen ser återigen ut att vara som bäst när det verkligen gäller.

 

34-åringen väntas vara ett av många hot på planen på tisdagskvällen och målspelen lockar helt klart på förhand. Båda lagen göra mål och över 2,5 mål finns till 2,30 insatsen och över 3,5 mål i matchen kan spelas till saftiga 3,20 gånger pengarna.

 

Juventus att vinna och över 3,5 mål i matchen är alltid ett spännande spel med Cristiano Ronaldo i laget. Det finns till 4,30 gånger insatsen.