Farah on valmis mutta Kipchoge on silti kuningas (Lontoon maraton ennakko)

Sunnuntaina järjestetään yksi kestävyysurheilun suurimmista vuosittaisista tapahtumista kun 40,000 harraste- ja eliittijuoksijaa astelee 39. kerran Lontoon maratonin lähtöviivalle.

Tämä runsaan 42 kilometrin pituinen reitti alkaa Blackheathista ja ohittaa monta pääkaupungin tunnetuista maamerkeistä ennenkuin se päättyy Buckinghamin palatsin eteen, The Mall-kadulle.

Kenialaiset ovat dominoineet miesten kilpailua viimeisten vuosien ajan, voittaen 13 viimeisestä 15 kisasta. Ne kaksi muuta voittoa meni Etiopian Tsegaye Kebedelle vuosina 2010 ja 2013.

Naisten kisassa, kenialaiset ovat myöskin olleet voitokkaita sillä seitsemän viimeisestä kahdeksasta voittajasta ovat tulleet tästä Itä-Afrikan maasta. Tuo yksi puuttuva voitto myöskin meni naapurimaa Etiopiaan ja Tigist Tufalle joka voitti Kenialaisrintaman vuonna 2015.

Kipchoge on oikeutetusti suosikki

Paikallinen media keskittyy varmasti kotimaiseen suosikkiin, Mo Farahiin, mutta ne jotka seuraavat kestävyysjuoksua, odottavat jotain suurta kolminkertaiselta mestarilta ja tämän kisan ennätyksenhaltijalta, Eliud Kipchogelta. Tämä 34-vuotias on voittanut kolme viimeisestä neljästä Lontoon maratonista ja hän on vedonvälittäjien suosikki niinkin pienellä kuin 1.68 kertoimella.

Kipchoge on juossut 11 maratonia ja voittanut niistä 10. Hänen ainoa epäonnistuminen tai tilastotahra tuli Berliinin maratonilla vuonna 2013 jolloin hän tuli toiseksi. Hänen viimevuotinen voittonsa Berliinissä tuli maailmanennätysajalla 2:01:39 ja nyt kun hän ei ole koskaan hävinnyt Lontoossa, niin hän on varmasti räätälöinyt kuntonsa tähän kisaan samalla kun hän yrittää siirtyä yksin kärkeen Maailman Maraton Major Series taulukossa.

Pystyykö kotiyleisö saamaan Mo Farahin lentoon?

Kipchogen ja Farahin kaksintaistelu on erittäin mahdollinen tänä vuonna ja ainakin kilpailun johtaja Hugh Brasher on puhunut siitä aina sen jälkeen kun britti voitti Chicago Maratonin viime lokakuussa.

Kotiyleisön suosikki sai siitä Chicagon voitosta runsaasti itseluottamusta ja nyt kun hänellä on kokemusta huipputason maratonin voitosta niin tästä Ison-Britannian modernin olympialaisten ajan menestyksekkäimmästä yleisurheilijasta on nyt myös tullut täysiverinen katujuoksu tähti.

Farah haluaa kovasti voittaa tämän kotikaupunkinsa kisan ja hänen pääsystään maalinauhalle ensimmäisenä tarjotaan 4.00 kerrointa. Hän on valmistautunut tähän kisaan harjoittelemalla viimeiset kuusi viikkoa Etiopiassa ja tämä Mogadishussa syntynyt juoksu tähti myönsikin kuinka ”innoissaan” hän on tästä kisasta. Farahin kolmas sija viime vuonna kasvatti hänen nälkäänsä ja valmistavassa kisassa viime kuussa hän voitti Lontoon Big Halfin eli puolimaratonin.

36-Vuotiaalla Farahilla on runsaasti kilometrejä jaloissaan ja hän onkin nimennyt Kipchogen, jonka kanssa hän on tasoissa Major series taulukossa, pahimmaksi haastajakseen yhdessä Wilson Kipsangin ja Daniel Wanjirun kanssa. Vuosien 2012 ja 2014 Lontoon maratonin voittanut Kipsang on 2:03 ajan juoksija ja hänen voittokertoimensa tähän kisaan on 13.00. Kenialainen myös osallistui maaliskuun Lontoon puolimaratonille, mutta tuli kisassa vasta kuudenneksi. Ehkä hän jätti jotain vielä tankkiin tätä varsinaista maratonia varten.

Wanjiru voitti Lontoon maratonin vuonna 2017 ja hän näytti hyvää virettään tulemalla kolmanneksi Lontoon puolimaratonilla. Tämän 26-vuotiaan voittajakerroin on 17.00, mutta kun vertaa häntä muihin kenialaisiin, niin hän ei ole ehkä samanlainen uhka kuin muut, erityisesti kun tähän kastiin lisätään 13.00 kertoiminen Abraham Kiptum.

Kiptum on ehkä yksi juoksija joka kärsii tästä mahtavasta kenialaisten loistavien juoksijoiden sukupolven (jälleen kerran) määrästä ja vaikka hänellä on luontainen kyky pysyä kovassa vauhdissa muiden mukana, niin tämän vauhdin intesiteetin ylläpitäminen voi tulla hänen ongelmakseen varsinkin niillä kovilla viimeisillä kilometreillä.

Etiopian toiveet ovat nousevan tähden Kitatan harteilla

Etiopiasta tulevan haasteen suurin tähti on Tola Shura Kitata, jonka vain 22-vuotta vanhoissa jaloissa näyttäisi olevan maratonin tulevaisuus. Tämä urheilulaji sopii yleisesti hieman vanhemmille juoksijoille joille on kertynyt vahvuutta vuosien harjoitusten ajan, mutta varhaisesti kypsynyt Kitata haastaa tätä stereotypiaa.

Hän tuli toiseksi viime vuonna Lontoossa ja jälleen toiseksi New Yorkin maratonilla. Nyt hän näyttäisi olevan kypsä voittamaan ensimmäisen major-tason kisansa kertoimella 8.50. Kisassa mukana olevien juoksijoiden laatu voi olla vielä hieman liikaa, mutta jos hän pystyy pysymään kärkiporukan vauhdissa niin voitto ei välttämättä ole liian kaukana.

Keitany voi palata takaisin voittokantaan

Kenialaisten dominointi on ollut samanlaista myös naisten kisassa ja kolminkertainen Lontoon maratonin mestari Mary Keitany haluaa varmasti ottaa revanssin viime vuoden viidennestä sijastaan. Tämä 37-vuotias on 2.75 kertoiminen suosikki ja hänen voittonsa vuosina 2011,2012 ja 2017, joista viimeisin tuli maailmanennätys ajalla, tekevät hänestä juoksijan jota kannattaa seurata.

Naisten kaksi viimeisintä maailmanennätysaikaa maratonilla on joustu Lontoossa ja Keitany osoitti laatunsa kun hän pystyi laittamaan 12 kuukauden takaisen pettymyksensä taakseen voittamalla marraskuun New Yorkin maratonin. Tämä voitto myös nosti hänet jaetulle kärkitilalle Maailman Maraton Major series taulukossa.

Dibaban puuttuminen lisää paineita muille etiopialaisille

Hieman niin kuin Farah, Tirunesh Dibaba on voittanut lähes kaiken mahdollisen yleisurheilussa radalla ja samalla hän on myös maastojuoksu tähti. Hän tuli vuonna 2017 Lontoossa toiseksi ja voitto Chicagon maratonilla viimeisten vuosien ajan ennusti sitä että hän voisi hyvinkin menestyä Lontoossa tänä vuonna. Dibaba kuitenkin ilmoitti viime viikolla että hän on vetäytynyt syrjään tästä kisasta sillä hän odottaa toista lastaan. Nyt etiopialaisten toiveet ovat Tadelech Bekelen ja Roza Derejen hartioilla ja molempien voittokerroin tähän kisaan on 23.00.

Molemmilla juoksijoilla on myös menestystä sillä Bekele tuli viime vuonna toiseksi Lontoon maratonilla ja Derege voitti viime vuoden Dubain maratonin. Siltikin he tuskin pystyvät murtamaan kovien kenialaisten rintamaa tässä kisassa.

Kaikki seuraavat Cheruiyotia

Lontoon maratonin puolustava mestari on Vivian Cheruiyot, joka tunnetaan myös nimellä “taskuraketti (Pocket Rocket)”. Hän tulee osallistumaan tähän kisaan nyt kolmannen kerran, mutta ensimmäistä kertaa puolustavana mestarina.

Hän pystyi pitämään Keitanyn takanaan koko kisan ajan ja voitti ajalla 2:18:31. Tämä sama kaksikko voi hyvinkin yllyttää toisensa uuteen maailmanennätys aikaan. Cheruiyot, omalta osaltaan, sanoi että hän ei ajattele tuota mahdollista maailmanennätystä vaan häntä kiinnostaa enemmänkin kaksintaistelu jälleen Keitanya vastaan. Cheruiyotin kerroin tähän kisaan on 4.00. Vaikka maailmanennätys ei kiinnosta niin hän silti voitti viime kuussa Lissabonin puolimaratonin maailmanennätys aikaan 1:06:33 joka osoittaa että hän on huippukunnossa.

Huippujuoksijoita on runsaasti, mutta silti yksikään tuskin pääsee voittotaistoon

Keitany on yksi kolmesta Major series taulukon kärkijuoksijoista yhdessä Brigid Kosgein ja Gladys Cheronon kanssa. Heillä jokaisella on 25 pistettä ja Cherono tulee tähän kisaan hyvässä iskussa puolustettuaan onnistuneesti viime vuoden Berliinin maratonin voittaan juosten samalla oman ennätysaikansa 2:18:11. Hän haluaa ehdottomasti siirtää tämän hyvän vireen Lontoon kisaan jossa hän tuli neljänneksi viime vuonna.

Kosgei voitti viime vuoden lokakuussa Chicagon maratonin joka oli sama kisa jossa hän oli tullut toiseksi 12 kuukautta aikaisemmin. Sekä hänen että Cheronon voittokerroin tähän Lontoon maratoniin on 6.00. Linet Masai on yksi toinen juoksija jota kannattaa seurata kun hän yrittää siirtää menestyksensä radalta kadulle.

Vuoden 2009 10,000 metrin maailmanmestari Daegussa tuli neljänneksi Cheruiyotin voittamassa kisassa Lissabonissa viime kuussa ja vaikka hänellä on tarpeeksi vauhtia kisata huippujen kanssa niin hänen kestävyydestään tällä pidemmällä matkalla on kysymysmerkkejä. Hän juoksi kuitenkin 2:23:46 ajan Amsterdamissa viime vuonna ja se varmasti teki hyvää hänen itseluottamukselleen. Siltikin hänelle tarjottu 15.00 kerroin on hieman liian alhainen.