Håll ögonen på den formstarka Rory

I veckan är det äntligen dags för den synnerligen åtråvärda turneringen The Masters i golfvärlden och som svensk är förutsättningarna perfekta för att slå sig ner i tv-soffan, följa det fantastiska spelet och såklart fundera på en slant eller två att investera för att förhöja spänningen. Det är väl egentligen bara The Open, där vinnaren får lyfta den så kallade Claret Jug, som är en turnering med ännu mer prestige än The Masters.

 

Precis som vanligt spelas The Masters på Augusta National, alltså samma bana som precis varena år. Det är någonting som gör att just den här turneringen sticker ut bland de allra största i golfvärlden. Det är alltså samma bana år ut och år in. Låt oss se vem som vinner den gröna kavajen, som alltså delas ut till vinnaren av en Mastersturnering i golf, just den här gången.

 

Patrick Reed vann turneringen förra året, endast ett slag före sin konkurrent Rickie Fowler. Det återstår att se om årets turnering blir lika jämn som förra årets, men vi vet sedan tidigare att det åtminstone är väldigt svårt att försvara sin titel i The Masters. Det har faktiskt inte hänt sedan 2002 då en viss Tiger Woods kunde försvara sin titel från året innan.

 

Dessutom har bara tre spelare i historien vunnit två raka Masters. Nick Faldo, Jack Nicklaus och Tiger Woods är en sällsynt men mycket aktad skara spelare som för evigt finns med i historieböckerna. Växer klubben från tre till fyra spelare den här gången eller klarar inte heller Patrick Reed den oerhört svåra uppgiften att försvara sin titel? Det ger 56,00 gånger pengarna att han vinner i år igen.

 

Rory McIlroy är en av favoriterna

 

Rory McIlroy har varit en av årets starkaste spelare och kliver in i den här turneringen med gott självförtroende. Det är ingen hemlighet att just medvind i sitt eget spel är en viktig del av en golfspelares prestation. Marginalerna är som bekant så små mellan att sluta längst upp på toppen och missa ett par puttar för att se sig själv betydligt längre ner på rankingen.

 

Nu har Rory McIlroy visserligen inte vunnit en major sedan 2014 när han för andra gången vann USA PGA Championship, men den nordirländska spelaren är säkerligen sugen på att knipa sin femte majortitel och ännu en grön kavaj.

 

Georgia är som bekant skådeplatsen för denna turnering och den 29-åriga Rory McIlroy åker till delstaten med goda förhoppningar om att ta titeln. 8,00 gånger pengarna på att han kniper hem förstaplatsen gör Rory McIlroy till favorit på förhand.

 

Märk väl att det skulle vara en extra tung titel för Rory McIlroy, som då hade varit en av blott sex spelare i golfhistorien som vunnit samtliga fyra majors under den så kallade Masters-eran. Sedan tidigare har redan nämnda Tiger Woods och Jack Nicklaus uppnått samma bedrift, vilket även spelare som Ben Hogan, Gary Player and Gene Sarazen lyckats göra under sina framgångsrika karriärer på den högsta nivån.

 

Rory McIlroy är rankad trea i världen och har god form med sig in i den här turneringen, med sex topp 10-placeringar under året. Dessutom ligger han högt upp i alla specifika mätningar som att nå greenen snabbt och att vara säker på sina puttar. Det är en på många sätt komplett spelare som kliver in i årets turnering med favoritskapet på sina axlar och frågan är om Rory McIlroy någonsin får en bättre chans att vinna den här turneringen? Det är för övrigt viktigt att puttandet är på topp just i den här turneringen då Augusta National är en bana som är känd för sina mycket snabba greenar.

 

Ett par starka utmanare från Europa

 

2018 vann som bekant Europa den viktiga Ryder Cup-turneringen och samtliga tolv spelare som grävde fram den titeln kommer också att finnas med i den här turneringen. Det finns ett gäng spelare därifrån som mycket väl kan bli lite väl svåra att knäcka för Rory McIlroy.

 

Låt oss gå igenom en rad av spelarna som också nämns som potentiella vinnare på förhand, där det alltså är tydligt att många outsiders har en stark europeisk prägel. Eller vad sägs om italienaren Francesco Molinari? Han har ett starkt år, eller tio månader rättare sagt, bakom sig sedan han vann BMW PGA Championship i maj 2018.

 

36-åringen har ett par tunga skalper med sig från året där segern i The Open, faktiskt med två slag, är den bedrift som sticker ut allra mest. Det här gör att han har god form med sig in i The Masters och oddset på att han ska vinna turneringen för första gången i sin karriär är 21,00 gånger insatsen. Så sent som i mars vann han Arnold Palmer Invitational. Låt oss se om formen håller i sig.

 

Paul Casey, även han en viktig pjäs under den europeiska vinsten i Ryder Cup, är en annan spelare att hålla ögonen på. Just nu är han rankad elva i världen, men engelsmannen har visat fin form under 2019 och blev den första spelaren någonsin att försvara sin titel i Valspar Championship nu i mars månad. Formen är det med andra ord inget fel på.

 

41-åringen har slutat som bäst fyra i The Masters tidigare och kanske är det dags för nästa steg nu? 26,00 gånger pengarna är vad seger för Paul Casey betalar.

 

Kan Jordan Spieth hålla hela vägen in i mål?

 

Jordan Spieth har inte den allra bästa formen med sig in till den här turneringen, men det är en spelare med hög potential som mycket väl kan få en fin start på torsdag. Har man väl fått en bra start kan allting hända.

 

Amerikanen såg bra ut i inledningen av Valero Texas Open förra veckan, men klappade igenom på tredje rundan och förstörde sina egna chanser den gången. 25-åringen har dock erkänt hög potential och skulle kunna skrälla i The Masters. I majorturneringar har han vid tre tillfällen tagit kommandot och ledningen i den första rundan, men bara en gång har han lyckadesta det hela vägen till en seger.

 

Jordan Spieth skulle må bra av att få hänga in sin andra gröna kavaj i garderoben. Förra året slutade han trea, men kanske är det revanschdags 2019? 23,00 gånger insatsen är vad det betalar om Jordan Spieth kniper årets titel på Augusta National.