Fokus på Mercedes inför racet i Baku

Det går sannerligen inte att anmärka på den säsongsinledning som stallet Mercedes har haft i Formel 1, men tre vinster på tre lopp så här långt. Längst upp på rankingen över alla förare den här säsongen hittar vi Lewis Hamilton, som verkligen sett starka ut. Nu väntar säsongen tuffaste race när Mercedes och övrigt startfält tar sig till det Kaspiska Havet för att köra Azerbajdzjans Grand Prix i helgen.

 

Det här är ett mycket speciellt race som görs på gatorna i Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan och som många gånger varit spektakulärt att följa för tittarna. Vem minns inte den märkliga händelsen, det som nu kallas ”road rage”, för två säsonger när Lewis Hamilton och Sebastian Vettel var inblandade. Det hände alltså säsongen 2017.

 

Azerbajdzjans Grand Prix har en speciell karaktär och detta gör att vi ofta får se lätt oväntade vinnare när förutsättningarna är så annorlunda. Sergio Perez har exempelvis vunnit medalj i tävlingen vid två tillfällen, vilket är ett bra bevis på det. Lewis Hamilton och Mercedes siktar mot succén när han nu jagar sin 76:e vinst i en Grand Prix-tävling i karriären.

 

Ferrari får ses som en outsider

 

Vad gäller speed och rak snabbhet är det Ferrari som ligger i framkant, men Mercedes är fortsatt stallet med det bästa helhetspaketet och den bästa övergripande lösningen för sina förare. Italienarna har nu introducerat vissa förbättringar med förhoppningen att komplettera den redan starka farten och kraften i motorerna.

 

Charles Leclerc är den förare från Ferrari som har trycket på sina axlar och 21-åringen har vunnit i Azerbajdzjan tidigare, då i Formel 2 där han vann titeln 2017. Dessutom slutade han sexa förra säsongen, men då körde han för Sauber.

 

3,90 gånger insatsen är oddset på honom medan Sebastian Vettel är en större favorit till 3,55 gånger insatsen.

 

Med det sagt går det inte att förbise det faktum att Mercedes är en kandidat för titeln, alldeles oavsett vad Ferrari har gjort med sina bilar. Lewis Hamilton vann förra säsongen efter en miss av Ferrari, men också efter att han dragit ifrån Valtteri Bottas på slutet. Att han är favorit till 2,70 gånger pengarna känns därför helt naturligt inför söndagens tävling.

 

Red Bull är också en kandidat

 

Red Bull hade en tung dag i Azerbajdzjan förra gången det begav sig när Max Verstappen och Daniel Ricciardo körde ihop med varandra. Det var ett tungt ögonblick för inte minst Max Verstappen, som missade sex månader med tävlingar.

 

Men den här säsongen ser han allt mer fokuserad ut och verkar vara tillbaka på banan. En medalj och två fjärdeplatser imponerar under våren. Red Bull är också ett stall som bör passa på banor likt den i Baku, Azerbajdzjan.

 

Dags för hattrick, Sergio Perez?

 

Som bekant har Sergio Perez redan vunnit tävlingen i Azerbajdzjan två gånger om i karriären och nu hoppas han återigen stå högst upp på pallen. Att han ska lyckas med en sådan skräll igen är osannolikt – eller hur? – men att han slutar topp sex till 3,75 gånger pengarna är imponerande högt.

 

Lance Stroll, lagkamrat till Sergio PEREZ, slutade trea säsongen 2017 och får ses som en liten outsider här.

 

För Renault är det Daniel Ricciardo, även han en före detta vinnare av racet i Azerbajdzjan, som är favoriten till att sluta på en bra position. Topp sex till 2,95 gånger insatsen är ett bra odds.

 

Nico Hulken, också han Renault, ger 2,90 gånger insatsen att sluta topp sex, men kom då ihåg att han vid två av tre tillfällen krashat i Baku, Azerbajdzjan.