Video: De har tagit flest poäng i Allsvenskan under 2000-talet

Vilken klubb har egentligen tagit flest poäng i Allsvenskan under 2000-talet? Hur står sig Stockholmsklubbarna i toppen och vilket lag som idag inte spelar i Allsvenskan idag har spelat hem flest poäng under 2000-talet?

Premiären för Allsvenskan närmar sig och än ligger förhoppningarna på en premiär den 14 juni även om det inte är bekräftat ännu. När premiäromgången spikas hittar du givetvis oddsen inför matcherna här hos oss på Bethard.

Som en uppvärmning inför årets bästa dag när Allsvenskan sparkar igång tittar vi tillbaka för att se hur många poäng de olika lagen har tagit under 2000-talet.

Videon visar bland annat Malmös snabba klättring från botten efter de tagit sig tillbaka till Allsvenskan 2001. Hammarbys stora tapp syns även tydligt när de åkte ur Allsvenskan.

Det är även en spännande strid i botten när de mer kortvariga lagen i Allsvenskan försöker undvika vara det laget med minst poäng av alla under 2000-talet.

Stor skillnad sett till antal guld
Ser vi hur SM-gulden har fördelats under den här perioden ser vi att antalet guld inte speglar antalet inspelade poäng speciellt bra även om Malmö toppar båda.

Antal SM-guld under 2000-talet:

6 guld: Malmö
4 guld: Djurgården
2 guld: AIK & Elfsborg
1 guld: Halmstad, Hammarby, Helsingborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar

Trots att Malmö endast tagit i snitt 1,9 poäng mer per säsong än AIK har de alltså tagit hela sex guld jämfört med AIK:s två.

Även IFK Göteborg och Elfsborg har svag utdelning då de både tagit fler poäng än Djurgården men endast tagit ett guld var jämfört med Djurgårdens fyra.

Ser vi till vilket det bästa laget sett till antal poäng som inte vunnit något guld blir det delad förstaplats mellan Häcken och Örebro som båda spelat in exakt lika många poäng.

Trots att vi slagit ihop data från 20 senaste säsongerna blir det alltså delad förstaplats för flest poäng utan guld. Större än så är inte marginalerna i Allsvenskan.

Videon är hämtad från Dagensbetting.se.