Mikä on UEFA Nations League eli Kansojen liiga?

Nations League on uusi UEFA:n kilpailu jonka tarkoitus on korvata merkityksettömät harjoitusottelut ja antaa jäsenmaiden pelata samalle tasolle rankattuja joukkueita vastaan. A liigan neljä lohkovoittajaa karsiutuvat mukaan UEFA Nations League finaaliin kesäkuussa 2019. Loput joukkueet taistelevat noususta ja putoamisesta sekä mahdollisuudesta päästä mukaan EURO 2020 turnaukseen.

Miten se toimii?

Nations League tai Kansojen liiga on UEFA:n jäsenmaiden välinen maajoukkueturnaus tai liiga. Jäsenmaat ovat jaettu neljään eri liigaan niiden maarankingien perusteella jotka heillä oli ennen kun liigat arvottiin. Lohkoissa on joko kolme tai enintään neljä joukkuetta.  

Lohkojen joukkueet kohtaavat toisensa kerran kotona ja vieraissa syyskuun, lokakuun ja marraskuun aikana. Omien lohkojensa voittajat B, C ja D liigoissa nousevat ja ne jotka tulevat A, B ja C liigojen lohkojen viimeisiksi kärsivät putoamisen. Seuraava kausi pelataan vuonna 2020/21.

Tämän liigan ehkä suurin palkinto on pääsy seuraaviin EM-kisoihin. Normaalit karsinnat vuoden 2020 EM-kisoihin käynnistyy normaalisti maaliskuussa. Näistä karsinnoista, EM-kisoihin pääsevät 20 maata, mutta loput neljä paikkaa jaetaan tämän Kansojen liigan kautta. Nämä neljä paikkaa ei mene kuitenkaan A-liigan neljälle parhaalle vaan jokaisen A, B, C ja D liigojen voittajille.

Tämä antaa siis vaihtoehtoisen mahdollisuuden päästä EM-kisoihin niille maille jotka eivät normaalista karsinnasta päässeet mukaan. Eli jos jollekin isolle maalle käy karsinnoissa kylmät kuten Hollannille ja Italialle viime MM-karsinnoissa niin nyt heillä on toinen mahdollisuus päästä mukaan. Mutta tätäkin tärkeämmin, tämä antaa mm. Suomelle erinomaisen mahdollisuuden päästä vihdoin ja viimein kisoihin mukaan.

Maaliskuussa 2020 pelattaviin Kansojen liigan playoff-peleihin pääsee lähtökohtaisesti kilpailun jokaisen lohkon voittaja. Sillä erolla kuitenkin että jos lohkon voittanut maa on karsiutunut mukaan EM-kisoihin normaaleista karsinnoista niin heidän paikkansa ottaa lohkon toiseksi paras. Suomen kanssa samassa C-divisioonan 2- lohkossa pelaavat Unkari, Viro ja Kreikka.

Jos esimerkiksi Unkari kuitenkin voittaa oman Kansojen liigan lohkonsa, mutta etenee myös normaaleissa EM-karsinnoista suoraan kisoihin, eivät he pelaa enää pudotuspelivaiheessa, vaan Unkarin paikka menee seuraavaksi parhaalle.

Liigan pokaali

Kansojen liigan pokaali jaetaan koko turnauksen voittajalle. A-liigan neljä lohkovoittajaa kohtaavat pudotuspeliformaatilla pelattavassa UEFA Nations League finaalissa kesäkuussa 2019. Tämän turnauksen isäntä on yksi näistä neljästä finaali maasta.  Arvonta tähän turnaukseen järjestetään tämän vuoden joulukuussa.

Ensimmäisen Kansojen liigan voitosta taistelevat A-liigassa pelaavat maat:

Lohko 1) Ranska, Saksa ja Hollanti.
Lohko 2) Belgia, Islanti ja Sveitsi.
Lohko 3) Italia, Puola ja Portugali.
Lohko 4) Kroatia, Englanti ja Espanja.

Kansojen liigan ensimmäinen kausi alkaa lohkovaiheen otteluilla 6.9.2018 ja huipentuu marraskuun 20. päivä 2018. A-liigan parhaiden kesken järjestettävä finaali pelataan kesäkuussa 2019 ja 16 joukkueen pudotuspelivaihe keväällä 2020

B-Liigan lohkot ja joukkueet:
Lohko 1) Tshekki, Slovakia ja Ukraina.
Lohko 2) Venäjä, Ruotsi ja Turkki.
Lohko 3) Itävalta, Bosnia & Herzegovina ja Pohjois-Irlanti.
Lohko 4) Tanska, Irlanti ja Wales.

C-Liigan lohkot ja joukkueet:
Lohko 1) Albania, Israel ja Skotlanti.
Lohko 2) Suomi, Viro, Unkari ja Kreikka.
Lohko 3) Bulgaria, Kypros, Norja ja Slovenia.
Lohko 4) Liettua, Montenegro, Romania ja Serbia.

D-Liigan lohkot ja joukkueet:
Lohko 1) Andorra, Georgia, Kazakhstan ja Latvia.
Lohko 2) Valko-Venäjä, Luxembourg, Moldova ja San Marino.
Lohko 3) Azerbaijan, Fäärsaaret, Kosovo ja Malta.
Lohko 4) Armenia, Makedonia, Gibraltar ja Liechtenstein.

Suomen ottelut:

8.9.2018 klo 19.00 Suomi-Unkari,  Ratinan Stadion, Tampere

11.9.2018 klo 21.45 Suomi-Viro,  Veritas Stadion, Turku

12.10.2018 klo 21.45 Viro-Suomi, A. Le Coq Arena, Tallinna

15.10.2018 klo 21.45 Suomi-Kreikka, Ratinan Stadion, Tampere

15.11.2018 klo 21.45 Kreikka-Suomi, Olympiastadion, Ateena

18.11.2018 klo 21.45 Unkari-Suomi, TBA, Budapest

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ