Queiroz hakee Aasian Cup menestystä Iranille

Asian Cup ennakko

Jalkapallon Asian Cup potkaistaan käyntiin tänä viikonloppuna Yhdistyneissä arabiemiraattikunnissa, jossa 24 maata aloittavat taistelun laajennetussa Aasian mestaruusturnauksessa. Tämän vuoden turnaus on 17. kerta kun kisa järjestetään.

Neljä vuotta sitten Australia otti mestaruuden kotiyleisönsä edessä. ”The Socceroos” oli liittynyt Aasian liittoon vain yhdeksän vuotta aikaisemmin ja ottivat vuonna 2015 ensimmäisen voittonsa. Voiko Australian uusi päävalmentaja Graham Arnold johtaa joukkueensa onnistuneesti mestaruuden puolustamiseen nyt?

Australia on turnauksessa sijoitettu neljänneksi voittajakertoimella 6.50. Arnold koki pahan iskun ennen turnauksen alkua kun hänen tärkein keskikenttäpelaajansa Aaron Mooy jäi turnauksesta ulos. Huddersfieldin pelintekijä loukkasi polvensa joulukuun alun Arsenal ottelussa ja joutuu jäämään turnauksesta pois niin kuin myös maajoukkueuransa lopettaneet Tim Cahill ja Mile Jedinak.

Australia näytti aika rajalliselta viime kesän MM-kisoissa joten onnistunut mestaruuden puolustaminen näyttää aika hankalalta. Joukkueen maalipaikkojen luominen on Glasgow Celticin pelintekijä Tom Rogicin harteilla. 26-Vuotias on kuitenkin avannut vain 12 ottelua Skotlannin pääsarjassa tällä kaudella tehden kolme maalia joista edellinen tuli niinkin kaukaa kuin lokakuulta.

Entinen Real Madridin ja Portugalin päävalmentaja Carlos Queiroz toimii nykyään Iranin valmentajana ja he ovatkin tämän Cupin jaettu ykkössuosikki 5.00 kertoimella.

Iran on hävinnyt viime Aasian Cupin 2015 jälkeen vain yhden kilpailullisen ottelun ja se tuli viime MM-kisoissa Espanjalle ja senkin vain yhdellä maalilla. Pragmaattinen Portugalilainen on tehnyt Iranista erittäin organisoidun joukkueen jota vastaan on todella vaikea tehdä maali. Tästä on hyvänä esimerkkinä vuoden 2018 MM-kisojen karsinnat joissa he pelasivat 12 perättäistä nollapeliä.

Heidän suurin vahvuutensa on juuri luotettavuus ja muut joukkueet eivät pääse siinnä edes lähelle. Joukkueen hyökkäyspeli on erittäin vahva ja se koostuu taitavista keskikenttäpelaajista Masoud Shojaeista ja Ashkan Dejagahista sekä Rubin Kazanin hyökkääjä Sardar Azmounista (24 maalia 40 kansainvälisessä ottelussa). Tämän takia heidän suosikkiasemansa on ansaittu.

Korean tasavalta on parantanut otteitaan heidän uuden päävalmentajansa, Paulo Benton alaisuudessa. He ovat voittaneet useita ystävyysotteluita mukaanlukien Uruguayn ja Costa Rican. He eivät ole myöskään hävinneet sitten MM-kisojen Saksa voiton jälkeen. Heidän pelityylinsä on sopiva vasta-aine Iranin pragmaattisuudelle.

Turnauksen ehkä täydellisin hyökkäävä pelaaja on Tottenham Hotspursin Son Heung-min joka on viime aikoina päässyt Valioliigassa huimaan vireeseen. Hän ei ole kuitenkaan joukkueen ainoa syömähammas sillä heillä on useita Euroopassa pelaavia pelaajia kuten Augsburgin hyökkääjä Ji Dong-won.

He eivät ole kuitenkaan voittaneet Aasian mestaruutta sitten vuoden 1960 joten heillä on iso motivaatio mennä pitkälle tässä turnauksessa. Korean mestaruuskerroin on myös 5.00 ja heillä on suhteellisen helppo alkulohko jossa ovat mukana Kiina, Philippiinit ja Kyrgyzstan. Tämä voi olla heidän vuosi.

Neljäs MM-kisoissakin esiintynyt aasialainen maa on Japani, joka on myös uuden päävalmentajan, Hajime Moiyasun alaisuudessa. Japani on nuorentanut joukkueettaan huomattavasti kun Keisuke Honda, Shinji Kagawa sekä Shinji Okazaki jätettiin joukkueesta ulos. He ovatkin nyt hieman jälleenrakennus vaiheessa.

Japanin Aasian Cup voittaja kerroin on myös 5.00, mutta he näyttävät olevan kärkijoukkueista se haavoittuvaisin juuri tämän nuorennuksen takia. Siitäkin huolimatta heillä on runsaasti maalinteko voimaa Werder Bremenin Yuya Osakon ( 3 maalia bundesliigassa tällä kaudella) sekä Newcastlen Yoshinori Muton muodossa. Heidän lisäksi yksi mielenkiintoisimmista pelaajista on vasta 20-vuotias Ritsu Doan joka on paukuttanut Hollannin Eredivisiessä kahden kauden aikana jo 13 maalia Groningenin paidassa vaikka on enemmän keskikenttäpelaaja.

Näiden neljän kärkijoukkueen ulkopuolella parhaimmat haastajat ovat Saudi-Arabia, isännät Yhdistyneet Arabiemiraattikunnat sekä Iraq, mutta realistisia mahdollisuuksia ei heille anneta.

Kun vaihtoehtoja aletaan kunnolla katsoa niin niitä on ehkä vain kaksi. Iranin pragmaattisuus sekä Korean tasavallan hyökkäävä pelityyli. Näistä kun pitää toinen valita niin oma suosikkimme on Iran mestariksi.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ