Japani monen suosikki Aasian mestariksi

Aasian Cup finaali Japani – Qatar ennakko

Japani on kokemuksensa kautta suosikki 2019 AFC Aasian Cup finaalissa kun he kohtaavat kisojen yllättäjän ja seuraavien MM-kisojen isäntämaan Qatarin Sheikh Zayed Sports City stadionilla Abu Dhabissa perjantaina.

Tämä on historiallinen finaali sillä molemmilla joukkueilla on nyt mahdollisuus voittaa Aasian mestaruus sekä myöhemmin Etelä-Amerikan mestaruus saman vuoden aikana. Molemmat Japani että Qatar kutsuttiin mukaan Etelä-Amerikan seuraavaan mestaruusturnaukseen joten ainakin teoriassa heillä on mahdollisuus olla kahden mantereen mestareita samanaikaisesti.

Hajime Moriyasun nuorennusleikkaus näyttää onnistuneen

Japani on edennyt tässä turnauksessa kaikessa hiljaisuudessa voitosta voittoon. Joukkueen uusi päävalmentaja Hajime Moriyasu otti vetovastuun epäonnistuneiden MM-kisojen jälkeen ja hän teki ison nuorennusleikkauksen joukkueeseen jättäen ulos kokeneet Shinji Okazakin, Shinji Kagawan sekä maalivahti Eiji Kawashiman. Näiden lisäksi kokeneet Keisuke Honda, Yasuyuki Konno sekä Makoto Hasebe lopettivat MM-kisojen jälkeen maajoukkuepelit. Näistäkin poissaoloista huolimatta ja paria alkulohkon säikähdystä lukuunottamatta joukkue on kasvanut turnauksen edetessä.

Lohko-otteluissa he kahdesti kokivat pelästyksen kun sekä Turkmenistan että Uzbekistan tekivät otteluissa avausmaalin, mutta Japanin nuori joukkue pystyi molemmissa nousemaan voittoon. Tämän jälkeen heidän puolustuksensa on ollut erinomainen sillä he nollasivat ensin kovan Saudi-Arabian sekä Vietnamin ennen ehkä heidän parasta otteluaan Irania vastaan semifinaalissa jonka he voittivat 0-3.

Ennen tuota 0-3 Iran voittoa, Japani oli voittanut jokaisen ottelunsa tasan yhdellä maalilla. Japanin yhden maalin voittoa voikin pelata 2.95 kertoimella. Sinisiä samuraita voi myös pelata tekemään ottelun viimeisen maalin 1.76 kertoimella.

Japanin päävalmentaja Hajime Moriyasu oli mukana pelaajana Japanin joukkueessa joka voitti Aasian mestaruuden vuonna 1992. Jos hän pystyy johdattamaan Japanin nyt voittoon perjantaina niin hänestä tulee historian ensimmäinen henkilö joka on voittanut tämän turnauksen sekä pelaajana että päävalmentajana.

Puolustus Qatarin valtti

Qatar on saanut paljon vääränlaista huomiota viime aikoina juuri MM-kisojen takia, mutta mikään ei vie pois sitä tosiasiaa että entinen Barcelonan junnuvalmentaja Felix Sanchez Bas on saanut joukkueensa pelaamaan erinomaisesti niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin.

Vaikka Qatar on tehnyt näissä kisoissa jo 16 maalia ja Almoez Ali on ollut turnauksen paras maalintekijä niin heidän pelinsä on perustunut erittäin organisoituun ja hyvää puolustukseen jota on ollut todella vaikea murtaa. Qatar ei ole päästänyt näissä kisoissa vielä maalin maalia. Qatarin voittoa ilman päästettyä maalia voi pelata 5.00 kertoimella.

Japanin tavoin joukkue on ottanut kaksi voittoa viime MM-kisoissa pelanneista maista Saudi-Arabiasta lohkovaiheessa 0-2 sekä puolivälierissä Korean tasavaltaa vastaan 0-1. Korea ottelussa he olivat pahasti altavastaajia, mutta nollapeli ja yksi hyvä kaukolaukaus riitti voittoon. Välierässä he kaatoivat kisojen isäntämaan Yhdistyneet Arabiemiraatit 4-0 ottelussa joka tullaan enemmän muistamaan siitä että isäntämaan kannattajat heittivät maalia juhlineita Qatarilaisia kengillä.

Rikkooko Almoez Ali Aasian Cupin maaliennätyksen?

22-Vuotias Al Duhailissa pelaava Almoez Ali on ollut näissä kisoissa kovassa vireessä. Hän on ampunut jo kahdeksan maalia tässä turnauksessa jolla hän jakaa Aasian mestaruuskisojen yhden turnauksen maaliennätyksen Iranin legendaarisen Ali Daein kanssa. Daei teki kahdeksan maalia vuoden 1996 kisoissa joka myös järjestettiin Yhdistyneissä Arabiemiraattikunnissa. Yksi lisämaali Almoez Alille nostaisi hänet yksin ennätyksen haltijaksi. Pitää kuitenkin muistaa että alkulohkojen jälkeen Ali on tehnyt vain yhden maalin.

Tämä ei ole ainoa kerta kun Ali on voittanut turnauksen maalikuninkuuden sillä viime vuoden alle-23 vuotiaiden Aasian mestaruuskisoissa hän ampui 6 maalia jolla hän myös oli kisojen paras maalintekijä.

Finaalit ovat olleet tiukkoja otteluita

Seitsemän edellisestä kahdeksasta Aasian Cupin finaalista ovat päättyneet joko yhden maalin voittoihin tai sitten ratkenneet rangaistuspotkukilpailuissa. Ainoa poikkeus tuli vuonna 2004 kun Japani kukisti Kiinan 3-1.

Jatkoaikaa ollaan tarvittu neljästi noiden kahdeksan edellisen finaalin aikana ja rangaistuspotkuihin ollaan menty kahdesti, vuosina 1988 sekä 1996 kun molemmat ottelut päättyivät maalittomiin tasapeleihin.

Japani on niukka suosikki ottamaan voiton 90 minuutin peliajan jälkeen kertoimella 2.05 kun taas Qatarin kerroin on 3.90.

KLIKKAA TÄSTÄ