Bundesliiga 2018/19 Kausiennakko

Saksan Bundesliiga starttaa taas tänä viikonloppuna ja Suomen jalkapallon ystävien suurin mielenkiinto kohdistuu Lukas Hradeckyn ja Joel Pohjanpalon Bayern Leverkuseniin sekä Niklas Moisaderin Werder Bremeniin. Bayern Munchen jahtaa jo seitsemättä perättäistä mestaruutta, mutta onko Hradeckyn viime vuotinen päävalmentaja, Niko Kovac, oikea henkilö Bayernin peräsimeen?

Viime kausi

Saksassa ei ihmeitä tapahtunut viime kaudella vaan Bayern Munchen voitti jälleen ylivoimaisesti Bundesliigan mestaruuden. Eroa toiseksi tulleeseen Schalke 04:een oli vakuuttavat 21 pistettä.

Vaikka Bayern Munchen oli sarjassa ylivoimainen niin kausi Saksassa oli silti viihdyttävä. Bundesliigan otteluissa tehtiin keskimäärin 2.79 maalia per ottelu joka oli paras kun verrattaan kaikkia Top-5 Liigoja. Näihin maaleihin kuului 10 hattu-temppua joka oli toiseksi korkein määrä vain Serie A:n jälkeen.

Robert Lewandowski voitti kolmannen, parhaalle maalintekijälle jaetun, kultaisen kengän 29 maalillaan. Toiseksi paras maalintekijä, Nils Petersen (Freiburg) teki 14 maalia vähemmän.

Koko kauden aikana tapahtui 9 päävalmentajan vaihdosta joista pelkästään Hannover teki kolme.

Parasta kuitenkin tällä kaudella oli taistelu Mestareiden liigan paikoista sekä putoamistaistelu joka lopulta huipentui viimeiselle kierrokselle. Saksassa Mestereiden liigaan menivät Bayernin lisäksi, Schalke, Hoffenheim ja Borussia Dortmund. Sarjaporrasta alemmas tippuivat FC Köln ja Hampurin SV.

Tilastot

Bundesliigassa pelattiin 306 ottelua joista 45.4% päättyi kotivoittoihin. 27,1% päättyi tasapeleihin ja loput 27,4% vierasvoittoihin.

Maaleja Bundesliigassa tehtiin yhteensä 855 kappaletta eli 2.79 maalia per ottelu. Kaikista otteluista 48% päättyi alle 2.5 maalin ja 52% päättyi yli 2.5 maalin.

Tämä kausi

Bayern tuskin menettää otettaan sarjasta tänäkään vuonna vaikka Niko Kovac onkin kokematon suurseuran peräsimessä. Bayernin perässä, Dortmund, Red Bull Leipzig, Schalke, Hoffenheim, Bayer Leverkusen, Augsburg, Stuttgart, Borussia Mönchengladbach ja Werder Bremen tulevat taistelemaan seuraavista sijoista.

Top-4

Bayern teki suurimman kauden hankintansa heti viime kauden jälkeen kun Leon Göretzka siirtyi joukkueeseen Schalkesta. Tämä mahdollisti Arturo Vidalin siirron Barcelonaan. Bayernin toinen hankinta Alphonso Davies Vancouverista on tulevaisuuden toivo, ei vielä tälle kaudelle. Bayerniin oltiin yhdistetty useampi iso nimi, mutta ainakaan vielä nämä siirrot eivät ole toteutuneet. Bayernin miehistö on niin vahva myös tällä kaudella että tuskin menettävät otettaan mestaruudesta vieläkään. Niko Kovac on kuitenkin kovan paikan edessä sillä vain ylivoimainen mestaruus ja pärjääminen Euroopassa ovat minimitavoitteet suurseuralle. Bayernin entisenä pelaajana hän tietää seuran historian ja tavoitteet, mutta päävalmentajana hänen menestyksensä on rajoittunut vain Eintracht Frankfurtiin, joukkueeseen jonka pelityyli sopi altavastaajalle. Bayernilta odotetaan dominointia. Mielenkiintoista nähdä jos Kovacilta löytyy myös tämäntyylisen pelitavan osaamista. Jos ei löydy niin tuskin Bayern touhua kauan katsoo jos yksikin huippuvalmentaja olisi vapaana.

Borussia Dortmund pääsi viime kaudella vain vaivoin neljän parhaan joukkoon ja nyt Lucien Favren johdolla heiltä odotetaan selkeää tason nousua. Joukkue on ollut siirtoikkunassa vahva sillä Axel Witsel, Abdou Diallo ja Thomas Delaney ovat loistavia hankintoja keskikentälle joka oli Dortmundin heikkous viime kaudella. Tälle kaudelle tavoitteena on Bayernin eron kaventuminen ja Ruhrin herruuden takaisinottaminen Schalkelta. Selkeä kakkossuosikki.

Schalke-04 oli hienosti toinen viime kaudella ja paineet sen parantamiseen ovat vain nousseet. He menettivät Leon Göretzkan ja Max Meyerin, mutta ovat korvanneet heidät Omar Mascarellilla, Suat Serdarilla, Salif Sanella ja Mark Uthilla. Uthilta odotetaan tällä kaudella paljon sillä joukkue teki viime kaudella vähiten maaleja top-6 joukkueista. Hän siirtyi Schalkeen Hoffenheimista missä hän ampui 14 maalia viime kaudella. Schalken paras osa-alue viime kaudella oli puolustus joka päästi vain 37 maalia. Nyt kun Schalke pelaa myös Mestareiden liigaa niin on kiintoisaa nähdä, pysyykö joukkueen puolustus niin tiiviinä myös tällä kaudella kun pelejä tulee lisää.

Tämä on viimeinen kausi Julian Nagelsmannille Hoffenheimin peräsimessä ja hän haluaa päättää sen positiivisesti, mutta haasteita on runsaasti varsinkin kun joukkue pelaa myös Mestareiden liigaa. He menettivät Mark Uthin siirtoikkunassa ja samalla lähti runsaasti maaleja. Vincenzo Grifo, Leonardo Bittencourt ja Ishak Belfodil ovat kuitenkin laadukkaita korvaajia ja tuovat lisää syvyyttä joukkueeseen.

Red Bull Leipzig menetti tärkeän palasen Naby Keitassa Liverpoolille kesän siirtoikkunassa. He eivät ole häntä korvanneet, mutta Nordi Mukuele ja Mattheus Cunha ovat kelpo pelimiehiä ja antavat joukkueeseen leveyttä ja kokemusta.

Bayer Leverkusen tippui niukasti Mestareiden liigasta viime kauden päätteeksi ja he haluavat parantaa nyt sijoitustaan. Suomen maajoukkuemaalivahti Lukas Hradecky on oiva korvaaja Arsenaliin siirtyneelle Bernd Lenolle, mutta muuten joukkue ei ole vahvistunut tarpeeksi taistellakseen neljän parhaan joukkoon pääsystä. Joukkueen hyökkäys on kuitenkin sarjan parhaimpia ja paremmalla puolustuksella kausi voi olla lopussa erittäinkin positiivinen.

Näiden joukkueiden takana Stuttgart, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach ja Augsburg tulevat taistelemaan kuuden parhaan joukkoon pääsystä. Stuttgart tuli viime kaudella hienosti seitsemänneksi ja ovat saaneet lisää vahvistuksia Castron ja Didavin muodossa. Werder Bremen menetti Thomas Delayneyn Dortmundiin, mutta Harnik, Osaka, Pizarro ja Klaassen ovat hyviä hankintoja ja Bremen voi hyvinkin päästä tällä kaudella Eurooppaan. Augsburg on pysynyt lähes samana viime kaudesta ja he voivat myöskin ottaa askeleen parempaan suuntaan. Borussia Mönchengladbach on vahvistunut taitavalla hyökkääjällä, Alassane Plealla. Ehkä hekin palaavat tällä kaudella entiseen loistoonsa.

Kausikertoimet

Voittajakerroin Top-4 kerroin
Bayern Munchen 1.15 Bayern Munchen 1.01
Borussia Dortmund 6.50 Dortmund 1.10
RB Leipzig 29.00 RB Leipzig 2.00
Schalke 41.00 Schalke 2.25
Leverkusen 67.00 Leverkusen 1.68
Hoffenheim 81.00 Hoffenheim 4.00
Mönchengladbach 201.00 Mönchengladbach 7.50
Werder Bremen 251.00 Werder Bremen 15.00
Augsburg 501.00 Augsburg 17.00

Putoajakandidaatit

Nousijajoukkueet ovat aina riskissä pudota. Fortuna Dusseldorf ja Nurnberg ovatkin listan suurimmat suosikit putoamiseen. Pitää kuitenkin muistaa että Bundesliigasta ei ole nousijajoukkue tippunut suoraan nousunsa jälkeen sitten vuoden 2015 Paderbornin. Viime kaudella nousijajoukkueet Stuttgart oli seitsemäs ja Hannover kolmastoista. Sitä edellisenä vuonna RB Leipzig ja Freiburg ovat myöskin vielä Bundesliigassa.

Nousijajoukkueilla oli eroavat taktiikat siirtomarkkinoilla. Fortuna Dusseldorf on hankkinut useamman pelaajan joilta löytyy 1. Bundesliiga kokemusta kuten Diego Contento, Alfredo Morales, Kenan Karaman ja Takashi Usami. Nurnberg on taas ollut siirtomarkkinoilla hiljainen ja vahvistanut vain 2. Bundesliigassa hyvin pelanneen rungon leveyttä.

Wolfsburg säilyi sarjassa vasta playoffien jälkeen, eli kausi oli seuralle suuri pettymys. He ovat siirtoikkunassa sijoittaneet rahaa mm. Daniel Ginczekiin, Wout Weghorstiin, Jerome Roussilloniin ja Marcel Tisserandiin. Näiden pelaajien kanssa ”Susilla” on mahdolisuus vaikka mihin. He tuskin enää ovat putoamistaistelussa. Mutta toisaalta, samaa sanottiin heistä viimekin vuonna.

Mainzilla oli vaikea viime kausi ja joukkue jäikin sijalle 14. He ovat nyt menettäneet Dortmundiin Abdou Diallon ja Newcastleen Yoshinori Muton. Tilalle he ovat ottaneet nuoret Moussa Niakhaten ja Jean-Philippe Matetan. Uudet hankinnat ovat nuoria ja omaavat potentiaalin, mutta vaikea nähdä että he tekisivät joukkueesta tällä hetkellä vahvemman. Toinen vaikea kausi tiedossa heillekin.

Hannoverilla voi olla myös vaikea toinen kausi Bundesliigassa. Joukkue menetti Salif Sanen, Martin Harnikin ja Felix Klausin. Tilalle tulleet Kevin Wimmer, Genki Haraguchi, Walace ja Bobby Wood eivät välttämättä pysty heitä täysin korvaamaan.

Dusseldorf 1.80
Nurnberg 2.00
Mainz 3.50
Hannover 3.75
Freiburg 4.00
Wolfsburg 8.50

Kultainen kenkä

Robert Lewandowski on taas ylivoimainen suosikki voittamaan kultaisen kengän. Hän ampui viime kaudella 29 maalia kun toiseksi tullut Nils Petersen ampui 15. Eli vaikka Lewandowski lähtisi Bayernista esimerkiksi talven siirtoikkunassa niin hän on silloinkin voinut jo ehtiä tehdä tarpeeksi maaleja voittaakseen maalikuninkuuden. Lewandowskin jälkeen muita mahdollisia maalintekijöitä ovat juuri Freiburgin Petersen, Schalken Marc Uth (viime kaudella 14 maalia Hoffenheimille) ja Leverkusenin Kevin Volland (14). Jos Borussia Dortmundin Marco Reus pysyy kunnossa niin hän on mitä luultavimmin korkealla. Reus ampui viime kaudella 7 maalia vain 11 pelaamassaan ottelussa. Hän on parhaalla kaudellaan ampunut 18 maalia joten tuskin Lewandowskin numeroihin yltää, mutta 15+ maalia kuitenkin on hänelle mahdollista.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ