UEFA Mestareiden liiga – 1. karsintakierros, 1 osaottelu

UEFA Mestareiden liiga

10 heinäkuuta
Vikingur – HJK Helsinki Kertoimet: 7.25 – 4.10 – 1.35
21.00 Svangaskarð Stadion, Toftir

Suomen mestari HJK Helsinki on tässä ottelussa suuri suosikki. Fäärsaarten mestari Vikingur ei tule kuitenkaan päästämään suomalaisia helpolla, ainakaan kotipelissään. Viime vuoden UCL karsinnoissa Vikingur tiputti ensin jatkosta Kosovolaisen KF Trepca 89 Mitrovicen yhteismaalein 6-2. Tämän jälkeen joukkue kuitenkin putosi Islannin mestaria FH:ta vastaan maalein 1-3.

Tämä vuosi tulee olemaan toinen kerta historiansa aikana (Perustettu 2008) kun he osallistuvat Mestareiden liigan karsintaan. Eurooppa Liigan karsintoihin he ovat osallistuneet kuusi kertaa. Vuosi 2014/15 oli heidän paras vuotensa sillä he pääsivät karsinnoissa kolmannelle kierrokselle häviten lopulta Kroatian suurseura Rijekalle. Matkalla kuitenkin kaatuivat Latvian Daugava ja Norjan Tromso IL. Suomalaisille joukkue tuli tutuksi vuoden 2013/14 karsinnoista joissa he tiputtivat Turun Interin jatkosta ensimmäisellä kierroksella yhteismaalein 2-1.

Fäärsaarten oma jalkapallosarja Effodeildin on tällä hetkellä tauolla. Joukkueet ovat pelanneet 15 tai 16 ottelua ja Vikingur löytyy tällä hetkellä sijalta kolme. He ovat kuitenkin jääneet selvästi kärkikaksikosta Kí ja HB jotka ovat kuusi ja yksitoista pistettä edellä yhden ottelun vähemmän vielä pelanneena. Vikingur koostuu pääosin Fäärsaarten omista pelaajista, mutta muutama hyvä vahvistus heilä löytyy. Kärjessä on viime kauden Effodeildin maalikuningas Nigerian Adeshina Lawal. Toinen tärkeä kärkipelaaja on Serbialainen Filip Dordevic. Tämä kausi on 24-Vuotiaalle Dordevicille jo kahdeksas kausi saarilla. Hieman yllättäen, joukkueen paras maalintekijä tällä hetkellä on Moldovan maajoukkueessakin pelannut Andrian Cascaval. Puolustaja on osunut jo kuusi kertaa tällä kaudella.

Vikingur on HJK:n toinen Fäärsaarelainen vastustaja eurokentillä. Vuoden 1994/95 Cup voittajien Cupissa, HJK tiputti karsinnoissa B71 Sandurin yhteismaalein 7-0 jatkosta. Viime kaudella HJK:lla oli isot odotukset eurokentillä, mutta matka tippui jo Eurooppa Liigan karsintojen toisella kierroksella Makedonian Shkendijaa vastaan yhteismaalein 2-4. HJK:n parhaimmat saavutukset ovat 1998/99 kaudella kun he pääsivät Mestareiden liiga lohkovaiheeseen ja kaudelta 2014/15 kun he pääsivät Eurooppa Liigan lohkovaiheeseen.

HJK johtaa Veikkausliigaa tällä hetkellä seitsemän pisteen erolla toisena olevaan Rovaniemen Palloseuraan. Vaikka joukkue on voittanut 19 ottelustaan 13 ja hävinnyt vain kolme niin samanlaista dominointia heillä ei ole ollut kuin viime kaudella. Kotona joukkue on vahva, mutta vieraissa heidän kaikki voittonsa ovat tulleet yhden maalin erolla. Viime kaudella heidän kymmenestä vierasvoitostaan yhdeksän tuli isommalla kuin maalin erolla. Joukkueelta on puttunut Atomu Tanakan kaltainen pelaaja joka pystyy murtamaan vastustajien muuripuolustuksia. Samalla heidän laitapelaamisensa on ollut kohtuu heikkoa.

Pientä toivoa on kuitenkin luvassa sillä esimerkiksi Evans Mensah on parantanut otteitaan viime aikoina. Laituri teki viime kaudella 8 maalia. Kauden ensimmäisissä 11 ottelussa hän ei osunut maalipuiden väliin, mutta viimeisessä neljässä ottelussa hän on osunut jo neljä kertaa. Samoin laituri Nikolai Alho on osunut kahdesti viimeisen seitsemän ottelun aikana. Laitapelaamisen parannus onkin tärkeää HJK:n eurotoiveiden osalta.

Joukkueen ykköspelaaja on ollut ehdottomasti brasilialainen Hoffenheimin lainahyökkääjä Klauss. 21-Vuotias hyökkääjä johtaa Veikkausliigan maalipörssiä 13 osumalla. Joukkueen toiseksi paras maalintekijä on Filp Valencic viidellä osumallaan. Slovenialainen ei ole kuitenkaan pelannut niin paljoa viime aikoina sillä PS Kemiä vastaan (2-0 voitto) viimeksi hän pelasi vain 13 minuuttia. Sitä edellisessä kotiottelussa VPS:ää vastaan hän ei edes pelannut. Tässä syy voi olla myös rotaatiossa sillä HJK:lla on ollut viime aikoina useampi peli ja heille nämä Euro-ottelut ovat elintärkeitä.

HJK:lla ei ole käytettävissä kummassakaan ottelussa Vikinguria vastaan nuoria Eetu Vertaista tai Valtteri Vesiahoa sillä he ovat alle 19 vuotiaiden EM-kisoissa edustamassa Suomea. HJK:lta tulee puuttumaan myös Akseli Pelvas ja Ville Jalasto loukkaantumisten takia. Juha Pirinen on epävarma sillä hänet vaihdettiin pois Kemi ottelun avauspuoliajalla loukkaantumisen takia. Anthony Annan palaa kokoonpanoon sillä hän ei pelannut Veikkausliigassa pariin otteluun pelikiellon takia.

Tämän otteluparin voittaja siirtyy toiselle karsintakierrokselle jossa he kohtaavat BATE Borisovin. Otteluparin häviävä osapuoli jatkaa Eurooppa Liigan toiselle karsintakierrokselle jossa he kohtaavat häviäjän otteluparista FC Toroedo Kutaisi (GEO)/FC Sheriffi (MDA).

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ