Europa League Qualifying Round

Ilves – PFC Slavia Sofia
Kertoimet: 5.65 – 3.60 – 1.51
Torstai 12.7 Klo 19.00
Telia 5G Areena, Helsinki

Ilves joutuu pelaamaan ensimmäisen Euro-ottelunsa 27 vuoteen Helsingissä, sillä Tammelan stadion ei ole UEFA kelpoinen ja Ratinan stadion on yleisurheilijoiden käytössä samana päivänä. Ilves vei ottelunsa Helsinkiin, missä he aloittivat myös tämän kauden Veikkausliigan. Telia 5G Areenan tekonurmi voikin antaa pienen edun Ilvekselle sillä Bulgariassa harvoin tekonurmella pelataan.

Ilves pelaa organisoitua ja kurinalaista puolustuspeliä jossa he pyrkivät prässäämään ja hyökkäämään vastaan nopeasti. Veikkausliigassa tämä on toiminut vain osittain sillä tämän nuoren joukkueen esityksissä on runsaasti eroja. He ovat tasaisessa Veikkausliigassa tällä hetkellä seitsemäntenä kuusi pistettä Top-3 sijoituksesta yhden ottelun vähemmän pelanneena. Heillä on vain yksi voitto viimeisestä viidestä ottelustaan (Kolme tasapeliä ja yksi tappio).

Ilveksen suurimmat ongelmat ovat olleet viimeistelyssä tällä kaudella. Puolustus on toiminut mutta pallo on saatu verkkoon vain 17 kertaa joka on alle maalin per peli keskiarvolla. Sillä keskiarvolla ollaan liigan jaetusti toiseksi huonoin joukkue TPS:n jälkeen.

Ilveksen edellinen Euro-ottelu pelattiin siis 27 vuotta sitten ja vastassa oli legendaarinen AS Roma Cup voittajien Cupissa. Avausottelussa tuli 1-1 tasapeli, mutta toisessa osa-ottelussa Roma meni menojaan ja voitti 2-5. Tämä on nyt kuudes kerta kun Ilves on Euroopassa ja joukkueella on vain yksi voitto kun Glenavon kaatui tuona samana vuotena ensimmäisellä kierroksella.

Nyt vastassa on Bulgarian viime kauden Cup mestari Slavia Sofia. Bulgarian sarja alkaa vasta 20. päivä joten he ovat pelanneet viime aikoina vain harjoitusotteluita sekä viime viikolla Bulgarian Super Cup ottelun Ludogoretsia vastaan jonka he hävisivät 1-0. Joukkue koostuu lähes täysin Bulgarialaisista pelaajista paria poikkeusta lukuunottamatta. Supertähtiä heiltä ei löydy. Vaikka vastus on Ilvekselle kova niin kyllä he pystyvät tästä jatkoon menemään. Vähämaalisia otteluita kuitenkin luvassa.

KuPS – FC Kööpenhamina
Kertoimet: 2.50 – 3.15 – 2.50
Torstai 12.7 Klo 19:00
Savon Sanomat Areena, Kuopio

KuPS sai arvonnassa ehkä sen kaikkein kovimman vastuksen kun moninkertainen Tanskan mestari FC Kööpenhamina tuli vastaan.  FC Copenhagen on ehkä Skandinavian suurin seura, joka tuntuu pelaavan Euro kentillä lähes joka vuosi. Tämä on Kuopion palloseuralle kahdestoista kerta Euroopassa. Edellisen kerran he pelasivat kaudella 2012/13 kun he pääsivät Eurooppa liigan kolmannelle karsintakierrokselle. He tiputtivat silloin jatkosta Walesin Llanellin ja Israelin Maccabi Netanyan ennenkuin he tippuivat jatkosta Turkin Bursasporille.

KuPS sijoittui viime kaudella Veikkausliigassa toiseksi. Tällä kaudella he ovat keikkuneet sarjan kärkipäässä koko kauden, mutta otteita on leimannut epätasaisuus. He ovat tehneet maaleja ihan hyvin, mutta nollapelejä on pystytty pelaamaan vain kolme kappaletta. Puolustuksessa on ollut runsaasti vaihtuvuutta ja virheitä on tullut runsaasti. Tähän otteluun he saavat ensimmäisen kerran käyttöön Suomen maajoukkueessakin esiintyneen Juho Pirttijoen, joka saapui viime viikolla lainalle Allsvenskan seura GIF Sundsvallista. Pirttijoki on tuttu pelaaja KuPS luotsi Jani Honkavaaralle, joten hänestä on varmasti joukkueelle hyötyä.

Tanskan Superliga alkaa taas tällä viikolla, mutta Kööpenhamina ei pelaa ensimmäistä otteluaan vasta kuin ensi viikon maanantaina. Viime kaudella FCK sijoittui vasta neljänneksi mikä oli seuralle selkeä pettymys. Kööpenhamina oli voittanut kaksi aikaisempaa Tanskan mestaruutta ja viime kaudella he pääsivät Eurooppa Liigan lohkovaiheesta jatkoon häviten ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Atletico Madridille.

Kööpenhamina on pelannut tähän mennessä vain harjoitusotteluita, joissa se on käyttänyt runsaasti vaihtoja. Viimeksi he kaatoivat CSKA Moskovan 1-4, jossa joukkue vaihtoi lähes koko kokoonpanon puoliajalla. Pelaamattomuus voi antaa KuPS:lle pienen mahdollisuuden, ainakin kotipeleissä.

FC Lahti – FH
Kertoimet: 2.35 – 3.15 – 2.70
Torstai 12.7 Klo 19:00
Lahden Stadion

FC Lahti sai ehkä sen helpoimman vastustajan muista suomalaiseuroista, mutta Europeleissä ei helppoja vastustajia ole sillä Islantilainen FH on piinannut Veikkausliiga seuroja aikaisemminkin. Kolme vuotta sitten he tiputtivat SJK:n jatkosta voittaen molemmat osaottelut.

Tämä on FC Lahden vasta kolmas kerta Eurokentillä. Kaudella 2009/10, he pääsivät kolmannelle karsintakierrokselle Eurooppa Liigassa, jossa he kärsivät niukan 3-4 yhteistulostappion Belgian suurseura Club Bruggelle. Kolme vuotta sitten he tippuivat jo ensimmäisellä kierroksella Ruotsin Elfsborgille yhteismaalein 2-7.

FC Lahti on ollut tällä kaudella vaikeimmiten voitettavia seuroja Veikkausliigassa, mutta he ovat nyt kärsineet kaksi peräkkäistä tappiota viimeisessä kahdessa ottelussaan. FC Lahden ongelma on ollut koko kauden maalienteko. Paikkoja luodaan, mutta palloa ei vaan saada pussiin. Heiltä puuttuu selkeä maalintekijä joukkueesta. Nyt parissa viime pelissä puolustus on myös pelannut hieman heikommin ja tappioita on tullut. Koti otteluissa FC Lahti on hävinnyt vain kerran tällä kaudella. Vaikka tämä ottelu pelataan Lahdessa niin se ei ole FC Lahden kotistadion. Se vie hieman pois kotiedusta.

FH Hafnarfjarðar on yksi Islannin menestyneimmistä seuroista. He ovat pelanneet Euroopassa nyt 15 kautta putkeen ja yhteensä 62 ottelua. Viime kaudella he aloittivat mestareiden liigan karsinnoista joissa he ensin tiputtivat jatkosta Fäärsaarten Vikingur Götan. Kolmannella kierroksella Maribor oli niukasti 0-2 vahvempi. Eurooppa Liigan playoff kierroksella Portugalin Braga meni myös niukasti jatkoon lukemin 3-5.

Islannin Urvaldsdeild liigaa on pelattu 12 kierroksen ajan. FH on tällä hetkellä liigassa neljäntenä kuusi pistettä johtaja Stjarnania perässä. Tällä kaudella heidän ongelmansa on ollut puolustuksessa. Viime kaudella he tulivat sarjassa kolmanneksi ja he päästivät vain 25 maalia 22 ottelussa. Tällä kaudella he ovat päästäneet jo 17 maalia. Maalinteossa FH luottaa tälläkin kaudella Skotlantilaiseen Steven Lennoniin. Tämä on Lennonille jo viides kausi FH:n paidassa ja maaleja on syntynyt tällä kaudella jo 8 kappaletta.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ