La Liga 2017/18 kauden päätös

Niin kuin Englannin Valioliigassa, myös Espanjassa oli selkeä mestari. Barcelona hävisi kauden aikana vain yhden ottelun ja voitti mestaruuden 14 pisteen erolla Atletico Madridiin. Real Madridin kone yskähteli alkukaudella ja Barcelona pääsi tekemään eroa ennen joulua mitä Real ei enää saanut kiinni.

Barcelona voitti myös Copa del Reyn mutta monet silti pitävät Real Madridin kautta parempana koska he voittivat Mestareiden liigan.

Tilastot

Espanjan La Ligassa pelattiin 380 ottelua joista 47.1% päättyi kotivoittoihin. 22.6% päättyi tasapeleihin ja loput 30.3% vierasvoittoihin.

Maaleja La Ligassa tehtiin yhteensä 1024 kappaletta eli 2.69 maalia per ottelu. Kaikista otteluista 49.5% päättyi alle 2.5 maalin ja 50.5% päättyi yli 2.5 maalin.

Lopullinen sarjatilanne

Joukkue Pelatut Voitot Tasapelit Tappiot Tehdyt Päästetyt Maaliero Pisteet
Barcelona 38 28 9 1 99 29 70 93
Atletico 38 23 10 5 58 22 36 79
Real Madri 38 22 10 6 94 44 50 76
Valencia 38 22 7 9 65 38 27 73
Villareal 38 18 7 13 57 50 7 61
Real Betis 38 18 6 14 60 61 -1 60
Sevilla 38 17 7 14 49 58 -9 58
Getafe 38 15 10 13 42 33 9 55
Eibar 38 14 9 15 44 50 -6 51
Girona 38 14 9 15 50 59 -9 51
Espanyol 38 12 13 13 36 42 -6 49
R. Sociedad 38 14 7 17 66 59 7 49
Celta  Vigo 38 13 10 15 59 60 -1 49
Alaves 38 15 2 21 40 50 -10 47
Levante 38 11 13 14 44 58 -14 46
Athletic 38 10 13 15 41 49 -8 43
Leganes 38 12 7 19 34 51 -17 43
Deportivo 38 6 11 21 38 76 -38 29
Las Palmas 38 5 7 26 24 74 -50 22
Malaga 38 5 5 28 24 61 -37 20

Mestari

Ernesto Valverden Barcelona oli koko kaudella aivan ylivoimainen. Joukkueen tappioton kausi päättyi vasta toiseksi viimeisellä kierroksella kun he hävisivät vieraissa Levantelle 5-4. Barcelona voitti La Ligan kun sarjaa oli vielä neljä kierrosta jäljellä voittamalla vieraissa Deportivo La Corunan 2-4. Ottelu oli kuin katsaus Barcan kaudesta. Välillä oli vaikeaa mutta lopussa Barca näytti ylivoimansa kiitos Lionel Messin hattu-tempun.

Barcelonan tupla ja Real Madridin Mestareiden liigan voitto ovat nostaneet taas ylös sen kysymyksen, kumpi on tärkeämpi, kotimainen liiga vai Mestareiden liiga? Jokaisella on oma mielipiteensä kun kysyy kummalla oli parempi kausi, Barcelonalla vai Real Madridilla?

Monet ovat pitäneet tätä Barcelonaa keskinkertaisena joukkueena mutta se ei vie pois sitä tosiasiaa että Barca dominoi liigaa tällä kaudella. He olivat todella lähellä pelata koko kausi ilman tappioita, mikä olisi ollut saavutus mitä yksikään joukkue La Ligassa ole ennen tehnyt. Ei ollut Barcelonan syy että Atletico Madrid ja Real Madrid eivät kyenneet taistelemaan tällä kaudella mestaruudesta.

Valverde sai osansa kritiikistä sillä monet fanit eivät pitäneet Barcelonan taktiikasta joka oli perus 4-4-2 taktiikka joka täysin perustui Messiin. Vaikka se miten Barcelona pelasi ei kaikkia miellyttänyt, se ei poista sitä faktaa että hän voitti kaksi titteliä yhden kauden sisällä.

Lionel Messi ja Andres Iniesta

Barcelona voitti ylivoimaisesti La Ligan mutta yhdestä asiasta voidaan olla varmoja. Ilman Lionel Messiä, Barcelona ei olisi voittanut. Niin paljon Valverden taktiikka nojaa häneen että hän kantoi joukkuettaan olkapäillään monessa ottelussa. Messi oli La Ligan paras maalintekijä voittaen siitä jaettavan ”Trofeo Pichichi” pokaalin 34 maalilla. Hänen taitonsa mennä puolustajista ohi ja tehdä mahdottomia maaleja nostivat hänet jälleen la Liigan parhaaksi.

Toinen pelaaja jota Barcelona tulee kaipaamaan on Andres Iniesta. Barcelonan legenda jättää Espanjan kentät taakseen ja siirtyy Japaniin Vissel Koben joukkueeseen. Hänen lähtönsä tulee jättämään ison loven Barcenlonan muodostelmaan ja koska samanlaista pelaajaa ei ole tarjolla, Barcelona voi joutua muuttamaan taktiikkaansa ensi kaudeksi.

Mestareiden liigaan menijät

Barcelonan ohella ensi kauden Mestareiden liigaan pääsivät Atletico Madrid, Real Madrid ja vuoden tauon jälkeen, Valencia.

Tämä oli kuudes kausi putkeen kun Espanjan La Ligan kolmen kärjessä ovat joukkueet Barcelona, Atletico Madrid ja Real Madrid. Vaikka samat joukkueet ovat aina kärjessä niin tänä vuonna kumpikaan Madridin seuroista eivät päässeet lähellekään Barcelonaa. Atletico Madridin suurin puheenaihe koko kauden aikana oli lähteekö ykköskärki Antoine Griezmann vai ei.

Real Madrid pelasi huonon liiga kauden. He alkoivat pelaamaan kunnolla vasta Joulun jälkeen ja silloin oli liian myöhäistä enää ottaa Barcelona kiinni. Joukkue pelasi epätasaisesti ja aina kun joukkueelta puuttui joko Modric, Kroos, Marcelo tai Casemiro niin tulokset tippuivat. Heidän onnistumisensa myös riippui paljon jos Ronaldo oli pelipäällä vai ei. Huonosta liiga kaudesta huolimatta, Real pelasti kautensa voittamalla Mestareiden liigan. Tästäkin huolimatta Zinedine Zinade jätti pestinsä Real Madridin valmentajana.

Valencia myös pelasi hienon kauden ja joukkueen valmentaja Marcelino voitti ansaitusti vuoden valmentaja palkinnon.

Eurooppa liigaan menijät

Espanjasta Europa Liigan lohkovaiheeseen suoraan pääsivät Villareal ja Real Betis. Sevilla joutuu aloittamaan toiselta karsintakierrokselta.

Villareal eteni viime kaudella Europa Liigassa 32 parhaan joukkoon jossa tuli lopulta tappio Olympique Lyonille. Real Betis on viimeksi ollut Euroopassa 2013/14 kaudella jolloin he pääsivät neljännesvälieriin jossa lopussa heille tuli tappio paikallisvastustaja Sevillalle rangaistuspotkukilpailussa. Sevilla pääsi viime vuonna Mestareiden liigan puolivälieriin jossa tuli lopulta tappio Bayern Munchenille. Sitä ennen joukkue oli tiputtanut mm. Manchester Unitedin jatkosta. Edellisillä kolmella kaudella joukkkue oli voittanut kolme kertaa putkeen Europa Liigan.

Ylisuorittajat

Real Betis pelasi hienon kauden ja päätyivät 6. sijalle ja pääsivät Eurooppaan. Los Verdiblancosilla oli loistava kevät vire kun he voittivat maalis- ja huhtikuun aikana seitsemän ottelua kahdeksasta juuri silloin kuin sitä tarvittiin. Tämä on Betisin ensimmäinen kerta neljään vuoteen kun he ovat päässeet Euroopan liigoihin mukaan. Joukkueesta nousi esiin useampi pelaaja kuten hyökkääjät Sergio Leon ja Antonio Sanabria. He tekivät yhteensä 19 maalia tällä kaudella. Hyökkäävässä keskikentän paikalla 22-vuotias Fabian Ruiz korvasi erinomaisesti viime kauden jälkeen, Real Madridiin lähteneen Dani Ceballoksen. Jokainen näistä kolmesta on varmasti kuumaa tavaraa siirtomarkkinoilla.

Nostamme ylös myös Celta de Vigon 30-vuotiaan hyökkääjän Iago Aspasin. Tämä entinen Liverpool floppi nosti pelinsä uusiin korkeuksiin tällä kaudella tehden 22 maalia. Tämä on neljänneksi eniten liigassa ja hänen edelle menivät vain suurseura Barcelonasta Lionel Messi ja Luis Suarez sekä Real Madridin Cristiano Ronaldo.

Katalonian toiseksi parhaaksi seuraksi kiri yllättäen piskuinen Girona. Tämä oli joukkueen ensimmäinen kausi La Ligassa ja he sijoittuivat 10. Sijalle. Gironasta eivät hirveän monet tiedä mutta heillä on yhteyksiä Manchester Cityyn. City on lainannut muutamia pelaajia Gironaan mutta heidän menestys ei ole näiden pelaajien ansiosta sillä vain yksi on mahtunut jatkuvasti avauskokoonpanoon. Gironan menestys pedattiin jo pari vuotta aikaisemmin kun he palkkasivat nuoren Pablo Machinin päävalmentajakseen. Hänen hyvä pelisysteeminsä sekä nälkäiset ”Segunda” pelaajat jotka eivät ole koskaan La Ligassa pelanneet nostivat pelin tason korkealle. Gironalla oli mahdollisuudet jopa päästä Eurooppaan mutta lopussa sijoitus tippui. Gironan menestyksen ansiosta Pablo Machin valmentaa Sevillaa ensi kaudella.

Alisuorittaja

Sevillan odotettiin jälleen pelaavan Mestareiden liigan paikasta mutta toisin kävi. Liigassa he palkkasivat Vincenzo Montellan päävalmentajakseen mutta hän sai potkut yhdeksän voitottoman ottelun jälkeen. Hän johdatti Sevillan Copa del Rey finaaliin jossa he hävisivät 5-0 Barcelonalle ja hän myös tiputti Manchester Unitedin jatkosta Mestareiden liigan neljännesvälierissä mutta se ei riittänyt kun liigassa peli ei kulkenut.

Putoajat

Putoajat olivat selvillä jo monta kierrosta ennen loppua. 18. Sijoittunut Deportivo La Coruna jäi heitä ylempänä olevaa Leganesia 14 pistettä. Deportivoakin huonommin pelasivat Las Palmas ja Malaga jotka jäivät ”Deposta” seitsemän ja yhdeksän pistettä.

Espanjan toinen kategoria, Segunda Division on vielä käynnissä mutta tiedämme jo että varmuudella liigaan nousevat Rayo Vallecano ja Huesca.

Palkinnot

Pichichi – Lionel Messi, Barcelona
– Tämä palkinto annetaan liigan parhaalle maalintekijälle. Tämä oli nyt viides kerta kun Messi on palkinnon voittanut. Hän on nyt voittanut palkinnon yhtä usein kuin Alfredo Di Stefano, Quini ja Hugo Sanchez. Vain legendaarinen Telmo Zarra on voittanut palkinnon useammin (6 kertaa).

Zamora – Jan Oblak, Atletico Madrid
– Tämä palkinto annetaan maalivahdille jolla on paras ”vähiten maaleja per ottelu” arvo. Oblak on voittanut nyt tämän palkinnon kolme vuotta putkeen. Diego Simeonen Atletico Madridin maalivahdit ovat voittaneet tämän palkinnon viisi kertaa viimeisen kuuden vuoden aikana.

Zarra – Iago Aspas, Celta de Vigo
– Tämä palkinto jaetaan parhaimmalle Espanjalaiselle maalintekijälle. Aspas teki 22 maalia tällä kaudella.

Miguel Munoz – Marcelino, Valencia
– Tämä palkinto jaetaan pistesysteemin avulla ja Valencian Marcelino sai 69 pistettä ja hän voitti niukasti Atleticon Simeonen (68), Getafen Bordalasin (67) ja Barcelonan Valverden (67).