La Liiga 2018/19 Kausiennakko

La Liiga 2018/19

Espanjan La Liiga starttaa taas tänä viikonloppuna ja jalkapallon ystäville on luvassa jälleen hienoja hetkiä ja dramatiikkaa. Yksi kauden suurista hetkistä koettiin jo keskikesällä kun Real Madridin Cristiano Ronaldo siirtyi Italian Serie A sarjaan Juventukseen. Tämä on siis ensimmäinen kausi pitkään aikaan kun La Liigassa ei nähdä Ronaldo vastaan Messi.

Viime kausi

Barcelona oli viime kaudella Espanjassa selkeä mestari. He hävisivät kauden aikana vain yhden ottelun ja voittivat mestaruuden 14 pisteen erolla Atletico Madridiin. Real Madridin kone yskähteli alkukaudella ja Barcelona pääsi tekemään eroa ennen joulua mitä Real ei enää saanut kiinni. Barcelonasta tuli myös tuplamestari kun he voittivat Espanjan Cupin Copa del Reyn.

Real Madrid voitti kuitenkin Mestareiden liigan joten ihan puhtaaksi Espanjan kuninkaaksi ei katalonialaisia voitu kruunata.

Mestareiden liigaan Barcelonan, Atletico Madridin ja Realin lisäksi nousi Valencia. Eurooppa-liigaan menevät Villareal, Real Betis ja Sevilla.

Kauden suurin yllättäjä oli piskuinen katalonialais seura Girona. Tämä oli joukkueen ensimmäinen kausi La Ligassa ja he sijoittuivat 10. Sijalle.

Putoajat olivat selvillä jo monta kierrosta ennen loppua. 18. Sijoittunut Deportivo La Coruna jäi heitä ylempänä olevaa Leganesia 14 pistettä. Deportivoakin huonommin pelasivat Las Palmas ja Malaga jotka jäivät ”Deposta” seitsemän ja yhdeksän pistettä.

2017/18 Tilastot:

Espanjan La Ligassa pelattiin 380 ottelua joista 47.1% päättyi kotivoittoihin. 22.6% päättyi tasapeleihin ja loput 30.3% vierasvoittoihin.

Maaleja La Ligassa tehtiin yhteensä 1024 kappaletta eli 2.69 maalia per ottelu. Kaikista otteluista 49.5% päättyi alle 2.5 maalin ja 50.5% päättyi yli 2.5 maalin.

Tämä kausi

Cristiano Ronaldo ei ollut ainoa legenda joka jätti Espanjan kentät taakseen, vaan La Liiga joutuu tulemaan toimeen myös ilman Barcelonan Andres Iniestaa joka siirtyi ison meren taakse Japaniin. Ilman näitäkin herrasmiehiä, La Liiga tulee jälleen olemaan yksi maailman kovimmista jalkapallosarjoista.

Top-4

Barcelona jatkaa tänäkin vuonna Valverden komennossa. He ovat jälleen  suosikki mestariksi. Joukkue voitti sarjan ylivoimaisesti viime kaudella ja vaikka Iniesta lähtikin seurasta niin he silti näyttävät tällä kaudella vahvemmalta. Siirtoikkunassa, Chilen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Arturo Vidal siirtyi Nou Campille Bayern Munchenistä. Jo vahvaan puolustukseen hankittiin 23-vuotias ranskalaistoppari Clement Lenglet Sevillasta ja laituriosastolle siirtyi Bordeauxista, Malcolm, AS Roman nenän edestä. Joukkueen heikkoutena voidaan pitää ehkä Luis Suarezia. Vaikka hän ampui yli 20 maalia viime kaudella, hän ei oikein sovi Barcelonan pelitapaan. Jos Valverde jatkaa hänen käyttämistään niin Barcelona tulee kärsimään siitä. Onneksi heillä on varalla nuori Mounir El-Haddadi, joka ampui Alavesille viime kaudella kymmenen maalia. Kuinkahan monta maalia syntyisi Messin ja Coutinhon tarjoiluista?

Atletico Madrid näyttää tässä vaiheessa olevan Barcelonan suurin haastaja. Atletico päästi viime kaudella vain naurettavat 22 maalia 38 ottelussa. Jos he olisivat tehneet useamman maalin kuin 58 niin he olisivat varmasti pystyneet haastamaan Barcelonan mestaruudesta. Maalientekoon he ovatkin juuri puuttuneet siirtoikkunassa.  Siinnä missä Real on ollut hiljainen siirtomarkkinoilla (tähän mennessä kun tätä ennakkoa on tehty) niin Atletico on hankkinut muutaman kovan vahvistuksen. Ranskan maajoukkueen Thomas Lemar siirtyi Monacosta sekä Portugalin maajoukkueen Gelson Martins Sporting Lissabonista. Suurin uutinen oli kuitenkin se että he onnituivat pitämään Antoine Griezmannin joukkueessa. Siirtoikkunaa on vielä hieman jäljellä ja pelko on vielä että mm. Godin voisi lähteä, joka voisi jättää ison loven joukkueen uskomattoman hyvään puolustukseen.

Tämä on väkisinkin Real Madridille välivuosi vaikka heiltä ei koskaan voisi sitä odottaa. Eivätkä fanit sitä odotakkaan, mutta kun joukkueesta lähtee kolme mestareiden liigaa putkeen luotsannut päävalmentaja ja joukkueen suurin tähtipelaaja saman kauden jälkeen niin muuta ei voi kyllä odottakaan. Realin uusi päävalmentaja Julen Lopetegui on riski. Hän siirtyi joukkueeseen skandaalin saattelemana juuri ennen MM-kisoja Espanjan päävalmentajan tontilta. Espanjan jalkapalloliitto ei tästä pitänyt ja erotti hänet ennen kisojen alkua. Hän oli erinomainen Espanjan maajoukkueen peräsimessä, mutta seurajoukkueista ei hänellä ole hirveästi meriittiä (Portosta tuli potkut ilman pokaaleja). Sama päti kuitenkin myös Zidaneen ennen hänen Real pestiä, joten ehkä salama iskee kahdesti. Kuka tietää? Pelaajamarkkinoilla Real on ollut myös ainakin vielä hiljainen. Tähän mennessä haaviin ovat tarttuneet isoista hankinnoista vain nuori Vinicius Junior, Thibaut Courtois Chelseasta ja Alvaro Odriozola Real Sociedadista. Näistä ei ole ainakaan vielä Ronaldon korvaajaksi siirtoikkunan tähtenä.

Valencian viime kausi oli erinomainen ja syystäkin heidän päävalmentajansa Marcelino valittiin liigan parhaaksi valmentajaksi. Vaikka he jäivät Barcelonasta 20 pistettä niin toiseen tilaan ja Atleticoon, ero oli vain kuusi pistettä. Realiin vain kolme. Joukkueen hyökkäys sai vahvistuksen kun viime kaudella Dortmundissa pahaa jälkeä tehnyt Belgian maajoukkuehyökkääjä Michy Batshuayi siirtyi lainasiirrolla Chelseasta. Atletico Madridissa pienelle peliajalle jäänyt Kevin Gameiro voi olla myös hyvä hankinta. Pienellä onnella, he voivat kiilata ainakin toisen, ellei molempien Madridlaisseurojen ohi. He pelaavat kuitenkin tällä kaudella Mestareiden liigaa, joten sieltä voi tulla hieman väsymystä.

Näiden Top-4 seurojen suurimmat haastajat tällä kaudella Mestareiden liigan paikoista ovat sijoille viisi ja kuusi tulleet Villareal ja Real Betis. Ero viime kaudella neljän joukkoon oli 12-13 pistettä joten vaikea sitä on kuroa umpeen, mutta ainakin siirtomarkkinoilla meno on ollut vahvaa.

Villarealiin ovat siirtyneet mm. Ramiro Funes Mori Evertonista, Santi Gazorla Arsenalista ja hyökkääjä Gerard Moreno Espanyolista. Funes Mori ei koskaan Valioliigassa onnistunut mutta hänen pelityylinsä voi sopia paremmin Espanjaan. Gazorla on ollut viimeiset pari vuotta loukkaantunut, mutta jos hän pysyy terveenä, on hän erittäin iso vahvistus joukkueelle. Moreno taas ampui 36 maalia 107 ottelussa Espanyolille joten hyvä maalintekijä on aina hyvä vahvistus.

Real Betis on taas hankkinut mm. Portugalin maajoukkuepelaaja William Carvalhon Sporting Lissabonista, brasilialaistoppari Sidnein Deportivo La Corunasta sekä Japanilaislaituri Takashi Inuin Eibarista. Jokainen näistä on potentiaalinen avauksenpelaaja.

Viime kaudella seitsemänneksi tullut Sevilla on alati aina vaarallinen, mutta joukkue on vaihtunut täksi kaudeksi ehkä hieman liikaa ollaakseen vielä ainakaan selkeä haastaja neljän parhaan joukkoon.

Kausikertoimet

Voittajakerroin Top-4 kerroin
Barcelona 1.68 Barcelona 1.01
Atletico Madrid 12.00 Atletico Madrid 1.12
Real Madrid 2.75 Real Madrid 1.01
Valencia 101.00 Valencia 2.75
Villareal 301.00 Villareal 4.75
Real Betis 501.00 Real Betis 11.00
Sevilla 151.00 Sevilla 3.50

Putoajakandidaatit

Nousijajoukkueet ovat aina riskissä pudota. Rayo Vallecano, Huesca ja Real Valladolid nousivat Segundasta viime kaudella ja näistä ehkä vain Rayo Vallecanolla on hyvä mahdollisuus säilyä sarjassa. Huesca luotti viime kaudella puolustukseen, mutta joukkue ei ole saanut hirveästi vahvistuksia ja heidän ykkösmaalivahtinsa palasi takaisin lainanpäätteeksi Athletic Bilbaoon. Sarjatasoa ylempänä, hyökkääjien taso on huomattavasti parempi, joten vaikeuksia voi olla luvassa. Real Valladolid nousi ehkä hieman yllättäen sillä he pääsivät viimeisellä kierroksilla playoffeihin viidennellä sijalla ja jotenkin tiputtivat sekä Sporting Gijonin ja Numancian. Heiltä on nyt lähtenyt viime kauden koko kakkossarjan paras maalintekijä Mata, joka siirtyi Getafeen ja hänelle ei ole kunnollista korvaajaa löydetty. Valladolidin puolustus oli sarjan viidenneksi heikoin ja siihen ei ole tullut parannusta. Vaikea siis nähdä että jo kakkostasolle heikko puolustus voisi saada hirveästi pisteitä varsinkin kun hyökkäyksen paras syömähammas lähti joukkueesta.

Näiden lisäksi putoamistaisteluun voisi odottaa ehkä Espanyolia, Alavesia ja Leganesia joista kaikista on lähtenyt huomattava määrä maaleja viime kauden päätteeksi. Näillä kaikilla joukkueilla oli jo valmiiksi heikko hyökkäys ja maaleja ei tullut montaa viime kaudellakaan, joten kun joukkueiden parhaat maalintekijät ovat lähteneet ja näiden tilalle on tullut vain ”ehkei ihan samaa laatua” niin putoamispeikko voi piileskellä nurkan takana.

Muut keskikastin joukkueet Athletic Bilbao, Celta Vigo, Levante, Real Sociedad, Girona, Eibar ja Getafe ovat vahvistuneet kesän aikana, joten emme usko heidän ongelmiin putoamisesta.

Rayo Vallecano 3.10
Huesca 1.60
Real Valladolid 2.75
Espanyol 6.00
Alaves 3.50
Leganes 3.00

Kultainen kenkä – Pichichi palkinto

Messi on ylivoimainen suosikki voittamaan jälleen tänäkin vuonna. Muita potentiaalisia maalintekijöitä ovat myös Barcelonasta, Mounir El-Haddadi jos hän vain pystyisi syrjäyttämään Suarezin Barcelonan avauksesta. Iago Aspas oli viime kaudella paras Espanjalainen maalintekijä 22 maalilla ja hän saa nyt hyvän haasteen Getafen Jaime Matasta joka oli Segundan paras maalintekijä viime kaudella 33 maalilla. Nyt kun Ronaldo ei ole enää Realissa niin Gareth Bale voi ottaa ykkosmaalintekijä viitan harteilleen.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ