Valioliigan uudet päävalmentajat 2018

Arsenal – Unai Emery

Arsenalin uusi valmentaja on 46-vuotias espanjalainen Unai Emery. Hän siirtyy Emirates Stadionilla Paris Saint Germainista, mutta hän on toiminut päävalmentajana myös viidessa muussa seurassa; Lorca Deportiva, Almería, Valencia, Spartak Moskova ja Sevilla. Juuri Sevillassa hänestä kasvoi yksi Euroopan älykkäimmistä ja halutuimmista päävalmentajista kun hän voitti kolme Eurooppa Liigan mestaruutta putkeen. Pariisissa kahden vuoden aikana hän voitti viisi kotimaista pokaalia, mutta menestyksettömyys Euroopassa johtivat hänen ennenaikaisiin potkuihin. Kaikkien mieleen jäi erityisesti se ”yksi” tappio Barcelonalle kun he johtivat 4-0 avausottelun jälkeen mutta taipuivat 6-1 Barcelonassa.

Unai Emery pitää hyökkäävästä jalkapallosta. Sevillassa hän käytti 4-2-3-1 muodostelmaa, mutta Pariisissa hänen suosituin muodostelma oli 4-3-3 joka muuttui 3-4-3 muotoon kun joukkueella oli pallo. Tässä muodossa molemmat laitahyökkääjät kavensivat keskelle ottaen puolustajat mukaansa, joka loi tilaa laitapakkien nousulle. Samalla keskuspuolustajat liikkuivat leveämmäksi ja puolustava keskikenttäpelaaja tippui heidän väliinsä rakentamaan peliä.

Oli muodostelma Arsenalissa mikä tahansa niin hän haluaa joukkueensa prässäävän vastustajiaan ja aina kun he menettävät pallon, heidän tulee ”vasta prässätä” useammalla pelaajalla voittaakseen pallo heti takaisin. Arsenal tuleekin perustumaan vielä enemmän pallon hallintaan. Emery tulee käyttämään korkeata blokkia ja hänen joukkueensa pitää olla se joka kontrolloi peliä ja tekee aloitteet.

Tämän takia hän pitää korkeata puolustuslinjaa joka auttaa heitä työntämään pelaajia ylöspäin ja hyökkäämään vastustajia kohti lähellä vastustajan maalia. Heikommilla puolustuksilla jotka eivät ole tottuneet pelaamaan yhden kosketuksen peliä ja purkamaan painetta tuleekin olemaan ongelmia Arsenalin kanssa. Ongelma tässä on kuitenkin se että vastahyökkäyksissä he ovat haavoittuvaisia kun keskikenttäpelaajat ovat nostettu ylös niin hei eivät anna tukea enää puolustukselle.

Arsenal tulee kuitenkin pelaamaan kaunista ja viihdyttävää jalkapalloa tällä kaudella. Englannissa on kuitenkin useita hyviä valmentajia ja joukkueita jotka pelaavat hieman samalla tavalla ja voi olla että Arsenalilta ei tällä hetkellä välttämättä löydy pelaajia jotka pystyvät tämänlaiseen peliin. Onnistuessaan, Arsenal voi olla kuitenkin korkealla.

Chelsea – Maurizio Sarri

Chelsean Antonio Conte voitti Valioliiga mestaruuden edellisenä vuonna ja viime vuonna he voittivat FA Cupin, mutta tämä ei riittänyt kun joukkue sijoittui viime kaudella viidenneksi. Hänen tilalleen Chelsea hankki toisen Italialaisen, Maurizio Sarrin Napolista. Sarri ei ole tyypillinen jalkapallo päävalmentaja. Hän ei koskaan halua tehdä itsestään numeroa. Hän ei pidä haastatteluista. Hän vain haluaa pelata hyvää ja viihdyttävää jalkapalloa. Hän onkin kuuluisasti sanonut että jos hän näkisi joukkueensa puolustavan ja hyökkäävän vastaan ottelun ensimmäiset 30 minuuttia, hän menisi takaisin pankkiin töihin (Hänen ensimmäinen uransa).

Siinnä missä Conte oli äärimmäinen esimerkki puolustavasta pelityylistä niin Sarri on hänen täydellinen vastakohtansa. Sarri pelaa korkealla blokilla, prässää aggressiivisesti ja heti kun pallo on hallinnassa, hänen joukkueensa pelaavat hyökkäävää, progressiivista syöttö-liike jalkapalloa. Napolin pelityyliä johon kuuluivat lyhyet ja nopeat syötöt yhdistettynä juoksuihin ylöspäin kutsuttiinkin ”Sarri-palloksi”. Kyseessä ei ole vain pallonhallintaa pallonhallinnan vuoksi vaan jatkuvaa yrittämistä saadakseen alueellisen dominoinnin. Vain kolmella muulla Eurooppalaisella seuralla oli keskimäärin korkeampi pallonhallinta prosentti kuin Napolilla viime kaudella. Tämä automaattisesti tarkoittaa sitä että vastustajalla on vähemmän maalintekopaikkoja.

Vaikka hän on hyökkäysmielteinen päävalmentaja niin Napolin puolustus oli Serie A:n toiseksi paras Juventuksen jälkeen. Sarri ei ostanut uusia pelaajia vaan hän käytti ajan harjoituksissa tehokkaasti hyödykseen ja teki monesta keskinkertaisesta puolustajasta halutuimpia Euroopan siirtomarkkinoilla, kuten Koulibalysta, Faouzi Ghoulamista ja Elseid Hysajsta.

Sarri haluaa pelata viihdyttävää, hyökkäävää jalkapalloa, joka on varmasti musiikkia Chelsean faneille, jotka olivat tyytymättömiä Antonio Conten erittäin puolustavaan taktiikkaan. Peli tulee siis muuttumaan totaalisesti, mutta vielä ei ole varmaa löytyykö Chelsealta ne oikeat pelaajat tähän taktiikkaan. Sarri toikin mukanaan Napolista hänen pelityylinsä sydämmen, sen koneen eli Jorginhon. Hän on Sarrin ”Xavi” joka toimii joukkueen kapellimestarina. Kun katsotan Serie A:n yhden ottelun Top-10 syöttöennätyksiä niin Jorginhon nimi on niissä yhdeksässä. Nämä eivät ole myöskään mitään alibisyöttöjä vaan peliä eteenpäin vieviä.

Jorginho oli ehkä se ainoa ja tärkein palanen jonka Sarri tarvitsee. Kaikki muut voidaan opettaa. Yksi Sarrin arvoikkaimmista piirteistä on se että hän vihaa siirto-ikkunoita. Hän pitää niitä ”Heikkojen valmentajien turvana”. Chelsealle tämä sopii hyvin sillä heillä on runsaasti hyviä nuorisopelaajia, jotka eivät ole koskaan saaneet mahdollisuutta. Chelsea onkin menettänyt Kevin De Bryunen, Mohammed Salahin ja Romelu Lukakun kilpailijoille, joten ehkä Sarri pystyy itse löytämään nämä timantit ja tekemään heistä Chelsean avauksenpelaajia ilman rahankulutusta siirtokorvauksiin.

Sarri on erinomainen ”Pelaajien valmentaja” jonka positiivinen jalkapallo nostaa omien pelaajiensa arvoa ja heidän itseluottamustaan. Hän on obsessiivisen tarkka yksityiskohdissa ja hän valmistaa pelaajansa erittäin tarkasti vastustajiaan varten. Hän käyttää myös runsaasti aikaa erikoistilanteisiin, pelaajien liikkeisiin ja vastustajan ennakointiin. Dries Mertens onkin sanonut että hänestä tuntuu siltä että Sarri on jo pelannut ottelun päänsä sisällä ja se on kuin heillä olisi 12. pelaaja kentällä.

Sarri ei ole urallaan pokaaleita voittanut tai hänellä ei ole kokemusta suurista joukkueista, mutta hän teki Napolista jälleen suurseuran ja hän olisi voittanut Scudetton, jos Juventuksella ei olisi ollut jälleen huippuvuotta. Nyt hänellä on kuitenkin erinomainen mahdollisuus hankkia ensimmäiset pokaalinsa Lontoossa

On tällä tupakanpoltosta tykkäävällä päävalmentajalla ollut hieman ongelmiakin. Yhdessä ottelussa hän haukkui vastustajan päävalmentajaa Roberto Mancinia homofobisilla kommenteilla ja yhdessä lehdistötilaisuudessa hän vähätteli naistoimittajaa antaen seksistisiä kommentteja. Englannin lehdistö on tunnetusti aika skandaalinhakuinen joten jos hän pystyy pitämään tämänlaiset kommentit sisällään niin Chelsealla voi olla taas paluu mestaruustaistoon. Taidosta se ei ainakaan jää kiinni sillä mm. Pep Guardiola on sanonut että Napoli pelaa Euroopan kauneinta jalkapalloa. Pepin mielestä Napoli oli ehkä paras joukkue jonka hän on koskaan kohdannut.

Everton – Marco Silva

Sam Allardycen puolustava taktiikka sai jäädä ja nyt Evertonin kannattajat saavat nauttia vastahyökkäyksiin perustuvasta jalkapallosta Portugalilaisen Marco Silvan alaisuudessa. Silva nousi englantilaisyleisön tietoisuuteen Hull Cityssä missä hänen palkkaamistaan pidettiin suurena virheenä. Hän onnistui kuitenkin nopeasti piristämään joukkueen esityksiä ja tuomaan mukanaan saman olemuksen mitä hänelle oli aikaisemmissa seuroissa Estorilissa, Sporting Lissabonissa ja Olympiakosissa.

Silva on jo sanonut että Everton tulee pelaamaan 4-3-3 muodostelmalla käyttäen korkeaa blokkia. Hän ei ole kuitenkaan niin hyökkäämismielteinen kuin esim. Toiset uudet valmentajat Emery ja Sarri sillä hänen perusarvoihiin kuuluu että joukkue ei päästä maaleja.

Silvan pelityylin tärkein pelaaja on numero 6 pelipaikan pelaaja. Jokaisessa joukkueessa jossa hän on ollut niin tuon pelipaikan pelaajan tyyli ja taitotaso määrittää miten joukkue pelaa. Silvan pelityyliin kuuluvat nopea laitapelaaminen ja korkea blokki. Nämä ovatkin hänen vastahyökkäyksiin perustuvan pelityylin tärkeimmät osa-alueet. Silva pitää vastahyökkäys pelistä niin paljon että kreikkalaiset Olympiakosin fanit sanoivatkin omasta joukkueesta Silvan alaisuudessa että ”Olympiakos pitää niin paljon vastahyökkäyksistä että he haluavat antaa pallon vastustajalle jotta voivat taas päästä hyökkäämään vastaan. ”

Oli miten oli niin Marco Silva on kuitenkin yksi lahjakkaimmista nuorista valmentajista Euroopassa. Hänen aikaisemmat pelaajansa ovat ylistäneet hänen taktiikoitaan ja harjoituksia. Silvan paras osaaminen onkin juuri pelaajien kehittämisessä ja heidän opettamisessa mm. Tilan käyttöön, organisointiin ja liikkeeseen jotta he voivat tehdä parempia ratkaisuja kentällä. Silva onkin perfektionisti, joka käyttää paljon aikaa pelaajien oikeaoppisen  liikkumisen opettamiseen harjoituskentällä.

Everton on ainakin tukenut siirtomarkkinoilla uutta päävalmentajaansa joten ehkä tämä on Liverpoolin sinisten kausi.

West Ham United – Manuel Pellegrini

West Hamin siirtyminen suositulta Upton Parkilta Olympiastadionille ei mennyt hyvin kannattajien keskuudessa. West Hamin huono alkukausi viime kaudella ei mennyt myöskään. Joukkue palkkasi David Moyesin pelastamaan heidät putoamiselta ja hän nostikin joukkueen sijalta 18. sijalle 13. Häntä pyydettiin jäämään, mutta johto muutti tämän jälkeen mielensä. Johto onkin ollut jo useamman vuoden fanien hampaissa ja jonkin on nyt muututtava.

Nyt he ovat palkanneet Chileläisen ”insinöörin” Manuel Pellegrinin joka on viimeiset kaksi vuotta valmentanut Kiinassa, mutta muistetaan parhaiten Manchester Cityn peräsimestä vuonna 2014 kun hän johti joukkueen mestaruuteen. Kiinan Hebei China Fortune oli Pellegrinin 13. seura. West Ham on siis jo 14. seura 64-vuotiaalle herrasmiehelle.

Pellegrini on rauhallinen mies joka tekee kovasti töitä saadakseen parhaimman irti joukkueestaan. Hänen joukkueensa ovat aina pelanneet hyökkäävää jalkapalloa ja West Ham ei tule olemaan poikkeus. Pellegrinin joukkueille on ominaista että ne ovat hyviä syöttämään. Jokainen hänen joukkueistaan on ollut liigansa Top-6 syötöissä.

West Ham ei palkannut Pellegriniä sen takia että hän voitti Valioliiga mestaruuden vaan sen takia että hän nosti keskinkertaiset joukkueet kuten Malagan ja Villarealin Top-4 joukkueiksi liigassaan. West Ham toivoo että hän pystyisi tekemään samalla heille. Hyökkäävä jalkapallo on varmasti myös vihamiehisille faneille mieleen, mutta vain ja ainoastaan jos se tuottaa tulosta.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ