Serie A 2017-18 Kauden päätös

Serie A

Italian Serie A oli tällä kaudella kaikista Euroopan liigoista kiinnostavin. Odotukset olivat korkealla ennen kauden alkua koska VAR:in tulo Italian jalkapalloon piti lopettaa ikuisen kinastelun isojen seurojen suosimisesta. Lazion voitto Juventuksesta SuperCoppassa nosti mahdollisuuden Juventuksen valtakauden loppumisesta, varsinkin kun Juventus oli menettänyt Dani Alvesin ja Bonuccin kauden kynnyksellä.

Lopulta kuitenkin Juventus voitti seitsemännen perättäisen mestaruutensa. He saivat apua huonosta tuomarin päätöksestä juuri silloin kun Juventus näytti menettävän otteensa huhtikuun alussa.

Jalkapallofanille kuitenkin Juventuksen ja Napolin taistelu Scudettosta, Roman, Interin ja Lazion taistelu Mestareiden liiga paikasta, AC Milanin uusi nousu ja aivan huikea putoamistaistelu tekivät Serie A:n seuraamisesta parasta jalkapalloviihdettä. Pitkästä aikaa Italian jalkapallo on taas nousemassa pohjamudista. Serie A:ssa pelaa usea nuori pelaaja joista monet Euroopan kärkiseuroista olisi valmiita maksamaan useita miljoonia. Tällä kertaa kuitenkaan Italialaisten seurojen ei ole pakko myydy.

Kausi myös muisteteaan Fiortentinan kapteeni Davide Astorin yllättävästä kuolemasta ja siitä kuinka koko Italian jalkapallomaailma tuli yhteen tässä surussa. Juventuksen pelaajat lensivät välittömästi Tottenham ottelusta hänen hautajaisiinsa joka sai ylistystä Fiorentinan faneilta jotka normaalisti ”vihaavat” Juventusta.

Tilastot

Serie A:ssa pelattiin 380 ottelua joista 43.2% päättyi kotivoittoihin. 21,8% päättyi tasapeleihin ja loput 35.0% vierasvoittoihin.

Maaleja Serie A:ssa tehtiin yhteensä 1017 kappaletta eli 2.68 maalia per ottelu. Kaikista otteluista 47.9% päättyi alle 2.5 maalin ja 52.1% päättyi yli 2.5 maalin.

Lopullinen Sarjatilanne

Joukkue Pelatut Voitot Tasapelit Tappiot Tehdyt Päästetyt Maaliero Pisteet
Juventus 38 30 5 3 86 24 62 95
Napoli 38 28 7 3 77 29 48 91
AS Roma 38 23 8 7 61 28 33 77
Inter 38 20 12 6 66 30 36 72
Lazio 38 21 9 8 89 49 40 72
AC Milan 38 18 10 10 56 42 14 64
Atalanta 38 16 12 10 57 39 18 60
Fiorentina 38 16 9 13 54 46 8 57
Torino 38 13 15 10 54 46 8 54
Sampdoria 38 16 6 16 56 60 -4 54
Sassuolo 38 11 10 17 29 59 -30 43
Genoa 38 11 8 19 33 43 -10 41
Chievo 38 10 10 18 36 59 -23 40
Udinese 38 12 4 22 48 63 -15 40
Bologna 38 11 6 21 40 52 -12 39
Cagliari 38 11 6 21 33 61 -28 39
SPAL 38 8 14 16 39 59 -20 38
Crotone 38 9 8 21 40 66 -26 35
Hellas Ver. 38 7 4 27 30 78 -48 25
Benevento 38 6 3 29 33 84 -51 21

Mestari

Juventus voitti seitsemännen perättäisen Scudettonsa mutta helpolla se ei tullut. Neljä kierrosta ennen loppua Napoli voitti Juventuksen vieraissa 0-1 ja kavensi eron yhteen pisteeseen. Kun Juventuksella oli vielä vieraspelit Interiä ja AS Romaa vastaan jäljellä niin kaikki näytti mahdolliselta.

Juventus menetti ennen kauden alkua tärkeät puolustajat Leonardo Bonuccin ja Dani Alvesin mutta silti he onnistuivat vahvistamaan joukkuettaan Blaise Matuidilla, Douglas Costalla, Federico Bernardeschillä ja Wojciech Szczesnyllä. Juventuksen mestaruuden ratkaisevat tekijät olivat juuri loistava pelaajamateriaali sekä voittaminen juuri oikeissa otteluissa. Vaikka Italiassa käytettiin Videotuomaria niin silti monet ajattelivat että Juventus sai etua näistäkin päätöksistä.

Lopulta Juventus voitti mestaruuden neljän pisteen erolla Napoliin.  Juventuksen keräämä 95 pistettä oli neljä pistettä parempi kuin mitä he olivat keränneet kahdella edellisellä kaudella ja se on toiseksi paras pistemäärä heidän seitsemän viime mestaruusvuoden aikana.

Juventus voitti myös Coppa Italian. He ovat nyt voittaneet tuplan (Mestaruus + Cup) neljä vuotta putkeen.

Mestareiden liigaan menijät

Juventuksen ohella Mestareiden liigaan menivät loistavan kauden pelannut Napoli, AS Roma sekä viimeisen ottelun voitolla Inter Milan.

Napoli pelasi aivan erinomaisen kauden. Heidän keräämänsä 91 pistettä on korkein pistemäärä koskaan kerätty jolla ei voiteta mestaruutta.

Maurizio Sarrin joukkue pelasi ehkä parasta jalkapalloa Italiassa tällä kaudella mutta valitettavasti he eivät saaneet siitä palkintoa. Napolia pidetään kuitenkin jo voittajina sillä he onnistuivat pelaamaan niin ”vähällä” sillä he eivät vahvistaneet joukkuettaan ennen kauden alkua. Suurin saavutus siirtomarkkinoilla olikin että he pystyivät pitämään kaikki tärkeimmät palaset joukkueessaan kuten Dries Mertensin, Marek Hamsikin ja Pepe Reinan. Heidän avullaan hän rakensi heistä voittavan joukkueen.

Sarrin heikkoudeksi on sanottu että hän keskittyi liigaan aivan liikaa jonka takia Napolilla oli heikko Mestareiden liiga ja sen jälkeen Eurooppa Liiga kampanja. Huhuiltiin myös hänen ja Napolin johtokunnan taisteluista ja ehkä tämän takia Sarri ei jatka enää Napolin peräsimessä ensi kaudella vaan joukkuetta luotsaa kokenut Carlo Ancelotti.

AS Roma pelasi myös erinomaisen ensimmäisen kauden Eusebio di Francescon alaisuudessa. Joukkue tippui viime kaudesta yhden sijan ja kymmenen pistettä mutta silti kautta voidaan pitää onnistuneena joukkueen tiputettua Barcelona Mestareiden liigan puolivälierissä tehden toisessa osa-ottelussa huikean nousun kun he olivat ensimmäisen osa-ottelun jälkeen 1-4 tappiolla.

Internazionale voi pitää kautta myös onnistuneena sillä joukkue tekee paluun Mestareiden liigaan kiitos tärkeän hyökkääjän Mauro Icardin. Inter saa kiittää tästä paikasta kyllä Laziota joka tupeksi jo lähes varman paikan viimeisellä kolmella kierroksella. Inter kuitenkin käytti tilaisuuden hyväkseen. Viimeisessä ottelussa juuri Laziota vastaan Inter, tarvitsi voiton mennäkseen Lazion ohi. He olivat 2-1 tappiolla kun peliä oli enää 12 minuuttia jäljellä. Punainen kortti ja rangaistuspotku kuitenkin muutti ottelun hetkessä. Inter sai tästä momentumin päälle ja he tekivät kolme minuuttia myöhemmin voittomaalin kulmapotkusta. Huikea ottelu!

Europa Liigaan menijät

Italian Serie A:sta Europa Liigaan pääsivät Lazio, AC Milan ja Atalanta.  Nämä joukkueet pelasivat UEL:ssä myös tälläkin kaudella. Lazio ja AC Milan pääsivät suoraan lohkovaiheeseen kun taas Atalanta karsii toiselta karsintakierrokselta.

Lazio pelasi tällä kaudellakin myös Europa Liigaa jossa he tippuivat jatkosta puolivälierissä RB Salzburgille vaikka olivat voittaneet ensimmäisen osa-ottelun 4-2. 4-1 Tappio vierasottelussa oli karvas pettymys.

AC Milan pääsi Europa Liigassa tällä kaudella 16 parhaan joukkoon jossa tuli lopulta tappio Arsenalille.

Atalanta pääsi Europa Liigassa tällä kaudella 32 parhaan joukkoon jossa tuli tappio Borussia Dortmundille.

Ylisuorittajat

Vaikka Lazio jäi loppusuoralla viidenneksi niin silti joukkuetta on ylistettävä. Erityisesti heidän päävalmentaja Simone Insaghia joka onnistui tekemään muiden joukkueiden ”roska pelaajista” voittavan joukkueen. Lazio voitti Supercoppan ja teki eniten maaleja koko sarjassa (89). He pelasivat erittäin viihdyttävää jalkapalloa ja onnistuivat tekemään Sergej Milinkovic-Savicista ja Ciro Immobilestä maailmantähtiä.

Ciro Immobilestä on pakko tehdä erityismaininta. Siinnä missä Mauro Icardi on tärkeä Interille niin samaa voi sanoa 28-vuotiaasta Immobilestä. Molemmat pelaajat myös tekivät 29 maalia tällä kaudella. Immobile ei ole kuitenkaan pelkkä maalintekijä. Hän auttaa puolustusta, hän karvaa ylhäällä ja raastaa palloja puolustajilta. Siinnä missä Mertens ja Dybala aloittivat kautensa hyvin mutta kylmenivät loppua kohden niin Immobile oli koko kauden tehokas. Hän näyttää onnistuvan vain Italiassa.

Alisuorittajat

AC Milan lähti kauteen suurin tavoittein sillä joukkue oli hankkinut useamman uuden pelaajan kuten Leonardo Bonuccin Juventuksesta, Hakan Calhanoglun Bayer Leverkusenista, Nikola Kalinicin Fiorentinasta sekä Andre Silvan Portosta. Odotukset eivät kuitenkaan heti realisoituneet sillä joukkue aloitti heikosti Vincenzo Montellan alaisuudessa ja hän sai lopulta potkut. Milan palkkasi tilalle yllättäen entisen pelaajansa Gennaro Gattuson jonka ”no-bullshit” johtotyyli puri pelaajiin. Lopulta seura päätyi kuudenneksi joka on kuitenkin kelpo saavutus huonon alun jälkeen.

Milanilla on vielä mahdollisuus huonompaan kauteen jos he saavat rangaistuksen UEFAn financial Fair Play rikkomuksista. Jos näin käy niin heidät voidaan sulkea Europa Liigasta ensi kaudeksi.

Vaikka Serie A on nousemassa viihdyttäväksi ja kärkisijoista on noussut taistelemaan taas useampi seura niin samalla kuilu isompien ja pienempien seurojen välillä tuntuu kasvaneen. Yksikään viidestä kärkijoukkueesta Juventus, Napoli, Roma, Inter tai Lazio ei hävinnyt otteluakaan joukkueelle joka sijoittui 12. sijan huonommalle puolelle. Kun vertaa Serie A:ta esimerkiksi Englannin Valioliigaan niin Englannissa viisi kärkijoukkuetta Manchester City, Manchester United, Tottenham, Liverpool ja Chelsea hävisivät yhteensä kahdeksan kertaa joukkueille jotka sijoittuivat 12. sijan huonommalle puolelle. Yllätyksiä siis harvoin enää näkee Italiassa.

Putoajat

Serie A:n putoamistaistelu huipentui viimeiselle kierrokselle. Hellas Verona ja Benevento olivat jo varmistaneet putoamisensa mutta viimeisestä putoajan paikasta käytiin taistelu peräti kuuden joukkueen välillä. Lopulta häviäjäksi tuli Crotone joka olisi tarvinnut voiton Napolia vastaan kun sekä SPAL ja Cagliari voittivat oman ottelunsa.