Portugal vs Kroatien

En av landslagsuppehållets hetaste matcher är inte med i UEFA:s aktuella turnering Nations League. Portugal gästar finalisterna från VM i Ryssland i sommar, Kroatien, på torsdagen den 6:e september. Det blir båda lagens första framträdande efter mästerskapet och en värdemätare på hur lagen kommer tackla det analakande EM-kvalet. Matchen kommer att spelas på Sportings hemmaarena Estadio Algarve.

Portugal

Det var ett Portugal som fick slita för att ta sig vidare ur sin grupp i VM senast. Man ställde som vanligt upp med en defensiv taktik som går ut på att utnyttja snabba omställningar efter bollvinster. Men det är inte riktigt de Portugal som vi såg i EM för två år sedan. Defensiven ser stabbig ut i jämförelse med 2016 års upplaga som lyckades vinna EM-titeln. Pepe och Bruno Alves som har varit mittbackspar i landslaget i närmare tio år börjar nu komma till åren. 35 respektive 36 år gamla har man förlorat den snabbhet och styrka som utmärkte portugiserna. Överlag går laget igenom ett generationsbyte. Framåt ser man ändå tendenser till talanger som börjar fösa ut det gamla. Mario, Silva och Caravalho adderar nu snabbhet och energi till offensiven. Men man ska aldrig räkna ut Ronaldo, visst han har inte ännu inte gjort mål i sin nya liga Serie A men i landslagssammanhang levererar han fortfarande massvis med mål. Även om truppen sjunger på sista visan, sjunger de visan starkt.

Kroatien

Ingen kan ha missat Kroatiens insatser under det senaste mästerskapet. Man tog sig övertygande igenom gruppspelet när man vann samtliga matcher. Inte minst när man slog favorittippade Argentina med hela 3–0. Vidare gnetade man sig igenom gruppspelet hela vägen fram till en final. Anmärkningsvärt är att man spelade förlängning i samtliga gruppspelsmatcher förutom i finalen. Man slog ut både Ryssland och Danmark på straffar. Kroatiens inhemske förbundskapten Dalic ingjuter en glädje hos sina spelare och får fram det hårda slit från dem som numera definierar deras landslag.

Det är framför allt deras mittfält som verkligen utmärker sig. Med Rebic och Perisic på var sin kant och Modric och Rakatic uppbackad av Brozovic kan man utmana samtliga va de bästa lagen mitt på plan.

Matchen

Portugal, om man känner Fernando Santos rätt, kommer parkera sig lågt i banan och låta Kroatiens sätta press. Man kommer lita på sin defensiv och spela på omställningar med kortvariga anfall. Hur detta ställer sig mot ett Kroatien vars mittfält är så pass skickligt att kunna spela sig ur trängda lägen återstår att se. Kroatien gillar att spela offensivt och har nog med potential framåt för att kunna luckra upp Portugals något föråldrade försvar. Mandzukic som var en betydande faktor under VM och en måltjuv som kan göra mål i matcher som har stagnerat har lagt skorna på hyllan. Troligtvis kommer Pjaca, hemmahörande i Fiorentina för tillfället men spelade i Schalke 04 och gjorde 12 mål förra säsongen, att starta.

För Portugals del gäller det att hitta kontringsmöjligheter. Ronaldo, 33 år, besitter fortfarande häpnadsväckande fysik. Med hans målsinne är han fortfarande livsfarlig. Vi såg ju vad han gjorde mot Spanien i VM.

Bethards experter sätter ändå Portugal som knappa favoriter i matchen. De får oddset 2.35 gånger pengarna i jämförelse med Kroatiens 3.10.

BETTA NU – KLICKA HÄR