UEFA Nation League

Som fotbollssupporter eller för den som väljer att följa landslaget i fotboll kan det omöjligt har förbigått det faktum att en helt ny internationell turnering för landslag kommer att införas i år. Turneringen kommer att spelas över en vår- och en höstsäsong där matcher mångt och mycket ersätter de redan befintliga träningsmatcher och EM-kvalmatcher som spelas. Nations League kommer vara en återkommande turnering som äger rum vartannat år. Just den kommande upplagan av Nations League drar igång nu på torsdag den 6:e september då de första gruppspelsmatcherna startar.

Ett nytt system

I och med att samtliga medlemmar i UEFA, 55 i skrivande stund, ska få chans att få lika mycket speltid som de träningsmatcher och tidigare kvalmatcher gav har man infört ett divisionssystem. Alla lag delas in i fyra olika divisioner helt beroende på respektive lags FIFA-ranking där de bäst rankande hamnar i division A och de sämst rankade i division D. A- och B-divisionen består av tolv lag medan C-divisionen består av 15 lag och D-divisionen av 16 lag. Varje division delas sedan in i fyra olika grupper med tre lag i division A till C och fyra lag i division D. C-divisionen har tre grupper med fyra lag och en grupp med tre lag. Dessa divisioner utgör sedan fyra små turneringar. Varje vinnande lag i grupperna i en division går vidare till ett slutspel som består en omgång semifinaler och slutligen en final.

Gruppspelet kommer att spelas på höstsäsongen under tidigare landslagsuppehåll och slutspelet kommer att spelas vårsäsongen, också den under det tidigare landslagsuppehållet för att inte störa ligaspelet.  Varje vinnande lag i en grupp kommer sedan beroende på vilken division man spelar i att flyttas upp till divisionen över. Likadant kommer samtliga grupptreor att flyttas ner till divisionen under.

EM-kval

I och med att Nations League inkräktar på EM-kvalmatchers speltillfälle kommer själva turneringen i sig vara ett kval till nästkommande EM. Det är totalt fyra lag som kommer kunna ta en plats i EM från Nations League. Efter att Nations League-gruppspelet kommer samtliga landslag som tillhör UEFA att delas in i tio olika kvalgrupper där fem grupper har fem lag i varje grupp och fem lag har sex lag. I dessa grupper går sedan ettorna och tvåorna i respektive grupp en direktplats till EM.

När sedan kvalmatcherna inför EM är klara och grupperna är avgjorda spelar de bästa lagen i varje grupp i Nations League sitt slutspel för att fylla de fyra sista platserna i EM slutspelet. Då spelar det lag som har spelat bäst i sin division mot de lag som spelat sämst.

Sverige

Sverige som förtillfället är rankad som nummer 13 i världen. Mycket tack vara deras senaste prestation i VM då de lyfte nästan 30 placeringar hamnar alltså i division B. I sin grupp möter man Turkiet och Ryssland i dubbelmöte mot båda. Skulle det vara så att man misslyckas att kvala till EM genom de vanliga kvalmatcherna har man nu en andra chans att ta sig vidare till slutspelet, förutsatt att man vinner sin grupp i Nations League.

BETTA NU – KLICKA HÄR