Asitatiska mästerskapen

För 17:e gången så ska de asiatiska mästerskapen i fotboll att avgöras. En turnering vars nivå ökar med takt att fotbollen utvecklas i ett rasande tempo i den delen av världen. Årets upplaga av turneringen har dessutom expanderat och nu ser vi 24 lag som gör upp om vem som blir Asiens bästa fotbollsnation.

Australien utan spelare

För fyra år sedan var det Australien som bärgade hem titeln på hemmaplan för första gången någonsin sen man gick med i turneringen. I finalen slog man Sydkorea med 2–1. Den här gången är man fjärdehandsfavorit i att vinna turneringen med 6.50 i odds på att försvara sin titel som asiatiska mästare.

Man gjorde bra ifrån sig i VM i somras, men då med spelare som Tim Cahill och Mile Jedinak som båda har dragit sig tillbaka från landslagsfotboll efter VM. Även lagets nyckelspelare Aaron Mooy, spelar för Huddersfield, missar mästerskapet. Istället axlar Mikael Lustigs lagkamrat Tom Rogic in som spelfördelande mittfältare och bär ansvaret för det offensiva spelet.

Iran favoriter

Oddset på att Iran vinner i år på 5.00 gånger pengarna, lägst odds på markanden. Landet har numera den defensiva och något syniska tränaren, Carlos Queiroz. Vi vet att det finns resurser i laget efter VM och det är främst deras försvar som utmärkte laget i somras. Queiroz har tränar både Real Madrid och Portugal har växlat upp laget ännu ett snäpp.

De har faktiskt endast förlorat en enda tävlingsmatch sen de asiatiska mästerskapen förra gången. Det var som sagt 2015. Det är just deras defensiv som imponerar. Queiroz har etablerat ett försvar i laget som kan utmana samtliga storlag i världen. Inför kvalet till VM i somras lyckades man hålla nollan i hela tolv matcher.

Deras taktik offensivt ligger mycket i omställningar med raka, snabba anfall. Mittfältaren Mosoud Shojaei gjorde ett fantastiskt mästerskap och tillsammans med Sardar Azmoun som står för målen, 25 mål i hans senaste 40 landskamper, är man riktigt vassa kontringar.

Sydkorea på väg uppåt

Ett annat lag som presterade väl i VM i somras var Sydkorea. Innan mästerskapet valde man att sparka den gamle förbundskaptenen och ersätta honom med Paulo Bento. Man eftersträvade en mer offensiv och underhållningsrik fotboll från landets befolkning. Samma sorts spel om tog landet till en semifinal i VM 2002.

Sydkoreas framgångar i turningen har varit få. Man har endast vunnit en gång och det var 1960, andra året som mästerskapets hölls. Detta trots att framgångarna internationellt har bättre än många andra lag från Asien.

Kanske turnerings bästa spelare återfinns i Sydkorea. Son Hueng-min som till vardags spelar för Tottenham Hotspur är lagets stora stjärna. Även i hans Premier League-lag har han en nyckelroll i offensiven och är en stor anledning till att man ses som andrahandsfavoriter i turneringen. Oddset på att man vinner asiatiska mästerskapen är samma som Irans. Även den på oddset 5.00 gånger insatsen.

Japan under generationsbyte

Även Japan har nyligen bytt ut sin tränare. Nu är det Hajime Moriyasu som ansvarar över laget och det märks tydligt på laguttagningen. Moriyasyu, till skillnad från sin föregångare vågar satsa mer ungt och namn som Shinji Kagawa, Keisuke Honda och Shinji Okazaki fasas ut ur laget för att värva in yngre förmågor.

Det är fortfarande ovist hur generationsbytet påverkar laget och vilken isats den yngre skaran kan visa upp i ett mästerskap. Men oddssättarena ger dem 5.00 gånger pengarna på att de vinner turneringen.

BETTA NU – KLICKA HÄR