Japan vill förstöra Qatars fest

Japan är det historiskt bästa laget i de asiatiska mästerskapen och nu är de en match ifrån att utöka sitt rekord till fem stycken guld i sammanhanget. Som finalmotståndare står turneringens överraskningslag Qatar som siktar på sin första triumf i historien.

Det omdiskuterade VM 2022 ska, som bekant, spelas i Qatar, något som satt nationen och förbundskaptenen Felix Sanchez Bas (skolad i Barcelona) i stort fokus. De har lyckats leva upp till förväntningarna och har presterat en bra fotboll i både offensiven och defensiven under mästerskapet.

Försvarsstarkt Qatar

Qatar har fortfarande inte släppt in något mål i turneringen och gjorde processen kort med sina motståndare i gruppspelet, där de plockade maximala nio poäng. Den positiva trenden fortsatte i utslagningsfasen där det qatariska landslaget har besegrat Irak, Sydkorea och UAE på vägen till finalen. Möjligheterna till en ny hållen nolla mot Japan ska inte uteslutas och en Qatar-seger utan att släppa in mål finns till 5.00 gånger den spelade insatsen.

Den defensiva styrkan har dessutom reflekterats högre upp i banan då laget sammanlagt gjort 16 mål i turneringen och besegrade Förenade Arabemiraten med hela 4-0 i semifinalen.

Åttondelsfinalen och kvartsfinalen mot Irak respektive Sydkorea har slutat med uddamålssegrar och när Japan nu står som motståndare kan vi få ett liknande utfall. Det spelet, att Qatar vinner finalen med ett måls marginal, hittar ni till 4.45.

Anfallaren Almoez Ali är en spelare att hålla extra koll på i Qatar. Deras skyttekung har smällt in åtta mål i mästerskapet, fyra fler än någon annan, men sedan gruppspelet har han bara nätat en gång.

Japan vill annat

Japan – som överraskade positivt under VM 2018 – har precis som Qatar vunnit alla sina matcher och utöver 3-0-vinsten mot Iran i semifinalen, har de vunnit med uddamålet i resten av matcherna.

Det är en trend som mycket väl kan fortsätta mot Qatar och tror man på en japansk uddamålsvinst finns det spelet till 2.95. Att Japan gör matchens sista mål kan också vara ett intressant spel och det hittar ni till 1.76 på Bethard.

Japan har, precis som Qatar, inte släppt in något mål efter gruppspelet, något som nästan garanterar en tät match mellan två defensivt skickliga landslag.

I Japan heter den primära målskytten Yuya Osako, och Werder Bremen-spelaren har gjort fyra mål i turneringen. Han kliver in i matchen med gott självförtroende efter två mål mot Iran i semifinalen och finns som finalmålskytt till 2.75.

En jämn final?

Förutom Chinas 3-1-seger mot Japan i finalen 2004, har sju av de åtta senaste mästerskapen avgjorts med uddamålssegrar eller straffavgöranden.

Det innebär alltså att vi kan få en ny, tät drabbning när turneringen ska avgöras under fredagen.

Japan har chansen att säkra sitt femte guld i de asiatiska mästerskapen och utökar då avståndet ner till Iran och Saudiarabien som har tre turneringstitlar var. De kliver in som favoriter och finns till 2.05 i odds samtidigt som det sevärda överraskningslaget från Qatar finns till 3.90.

KLICKA HÄR