Bundesliga 2017/2018 Review

Bundesliga

Det såg ut att bli en knackig säsong för de regerande mästarna Bayern München då tysk fotboll har fått fram många uppstickare de senaten åren som rubbar balansen det tyska toppskiktet. Vi minns alla hur Forsberg med RB Leipzig dominerade året 2017 i den utsträckning att han röstades fram till Bundesligas mest framträdande fotbollsspelare och laget höll under en period en klar ledning i ligan. Schalke 04 och Hoffenheim har båda gjort kanonsäsonger och lyckades båda i slutändan sticka förbi Borussia Dortmund i tabellen. Ordningen blev dock återställd efter ett tränarbyte i storklubben Bayern München och med 5 omgångar kunde man för sjätte gången i rad utses som ligavinnare. Det var klubbens 27:e ligatitel och klubben förblir, en smula tråkigt, en stormakt i den tyska ligan.

Till slut fick FC Köln följa med i båten med Hamburger SV ner till 2. Bundesliga. Hamburger som bara var två poäng från en playoff-plats spelar för första gången i klubbens historia utanför Bundesliga. Alla vackra saker måste ha sitt slut. Istället fick Wolfsburg som hamnade på kvalplats framför Hamburger SV ett nytt försök att hålla sig kvar i högsta ligan i playoff.

I Tyskland får topp fyra åka iväg och spela klubbfotbollens mest prestigefyllda turnering. Bayern München, Borussia Dortmund och Schalke 04 är alla bekanta namn i Europa. Detta året följer även underdogen Hoffenheim med och spelar i Champions League. I Europa League kommer Forsbergs RB Leipzig få chansen, samt cupvinnarna Frankfurt och Bayer Leverkusen som slutade på en femteplats i ligan.

Säsongens positiva utropstecken

Om RB Leipzig satte ett ordentligt avtryck 2017 är säsongens riktiga vinnare TSG Hoffenheim. Man har under två år hamnat på en topp 4-placering i Bundesliga, något som kommer innebära att man återigen får åka ut i Europa och spela i Champions League nästa säsong. Ett imponerande resultat från ett lag som vars arena rymmer hela hemmaortens befolkning på 30 000 invånare. Sinsheim som stan heter där laget hästammar verkar ha etablerat sig i den tyska toppfotbollen och ska bli intressanta att följa nästkommande säsong.

Man måste även nämna Frankfurts framgångar i den tyska cupen. Frankfurt som slutade på en åttonde plats i ligan har haft knepigt att etablera sig i toppskiktet. I cupen visar man att vilja räcker långt när man slog ut ligamästaren Bayern München med imponerande 3–1. Förhoppningsvis kan titeln leda till något större även i ligasammanhang.

Bayern München såg väldigt blekt ut under höstsäsongen. Laget hade tränarsproblem i början av säsongen när man fick sparka Carlo Ancilotti efter att spelare var missnöjda med sin manager. Ersättaren blev Jupp Heynckes som 2012/13 gjorde att Bayern München var den första att vinna en trippel, alltså Ligan, Cupen och Champions League samma år. Efter det gick vårsäsongen som tåget och man kunde ro hem en titel till med 5 omgångar kvar att spela.

Säsongens negativa utropstecken

1963 grundades Bundesliga i Tyskland. 1963 till 2018 fick Hamburger SV spela i Bundesliga. Det enda lag som enbart har spelat i Tysklands högsta division har nu tills sist åkt ut. Det är märkvärdigt hur en klubb i deras storhet kan på bara några kollapsa på ett sådant vis. Klubben har haft stora problem och redan förra året var man på väg att åka ur. Förhoppningsvis blir detta en väckarklocka för Hamburger SV som tyvärr ringer alldeles för sent.

Dortmund har under säsongen haft stora problem att hitta en lämplig tränare. Säsongen 16/17 slutade man trea och valde att sparka den dåvarande tränaren Thomas Tuchel. Dortmund anställde som ersättare holländaren Peter Bosz i juni som säsongen innan vunnit Europa League med Ajax. Under sommarfönstret sålde man även av talangen Ousmane Dembéle till Barcelona för en rekordsumma på 105 miljoner Euro. Dortmund inledde säsongen väl men kontinuiteten höll inte i sig länge och laget hade många poängtapp. I januarifönstret skulle man även tappa sin näst bästa målgörare, Pierre-Emerick Aubameyang till Arsenal. Aubameyang ersattes av Chelseas Michy Batshuayi på lån. Under vinterhalvåret fick Dortmund en nytändning och vann tio raka men hamnade åter igen i en svacka. Dortmund slutade till sist på en fjärde plats, delad poäng med Bayer Leverkusen men med bättre målskillnad. Dortmund har efter säsongen bestämt sig att byta tränare igen. Den här gången får Lucien Favre som tidigare har tärnat Nice i Ligue 1.

Spelare värda att minnas

RB Leipzig nyckelspelare Emil Forsberg gjorde under året 2017 en kanonsäsong. Det viskades om att flyttar till de allra största klubbarna. Det var nog ett smart drag att stanna i tyska Bundesliga. Även om formen har trubbats av i det senaste har sundsvallssonen utvecklats till en av Sveriges bästa fotbollsspelare. En annan Leipzigspelare som har imponerat stort denna säsongen är Dayot Upamecano. Den franska försvararen, endast 19 år, har gått in och dominerat i backlinjen i Leipzig. En makalös talang som jagas av samtliga av Europas storklubbar.

Man kan inte blunda för Robert Lewandowskis förmåga att producera mål. För tredje gången tar polacken hem skytteligan. Den här gången med 29 mål vilket är 14 före tvåan SC Freiburgs Nils Petersen. Lewandowski har spelat i Bayern München sen 2014 och har under denna tid nätat 106 mål på 126 matcher. Ett imponerande facit. Det ryktas nu om att Lewandowski vill bort på från klubben och det återstår att se om polacken spelar i Bundesliga nästa säsong.

Schalke 04:s framgång har inte gått obemärkt förbi. Laget slutade tvåa i tabellen, 21 poäng bakom ohotade Bayern München, och har till skillnad från Dortmund varit stabila och sällan gått ner under en tredjeplats. Schalke har försvararen Naldo mycket att tacka för sina framgångar. Brasilianen har under hela säsongen styrt Schalkes backlinje och sett till att laget endast förlorat sju matcher under hela säsongen.

Kevin Prince Boateng har gjort en vansinnig säsong när han bland annat hjälpte Eintracht Frankfurt att vinna den ärofyllda DFB Pokal. I finalen mot Bayern München vann Frankfurt med 3–1 där Boateng bland annat assisterade till Ante Rebic 1-0-mål.

Statistik – Säsongen 2017/2018

Ligamästare: Bayern München (84 poäng)

DFB Pokal-mästare: Eintracht Frankfurt

Bundesliga

Skytteligan: Robert Lewandowski, Bayern München (29 mål)

Assistligan: Thomas Müller, Bayern München (14 assist)

Flest antal passningar: Kevin Vogt, Hoffenheim (2219 passningar)

Flest antal räddningar: Tom Horn, FC Köln (131)

Flest mål: Bayern München (92 mål)

Flest passningar: Bayern München (22 333 passningar)

Flest hålla nollor: Roman Bürki (Borussia Dortmund), Sven Ulreich (Bayern München), Ralf Fährmann (Schalke 04), Ron-Robert Zieler (VfB Stuttgart) (12 räddningar)