Bundesliga 2018/19

Bundesliga förra året var en märkvärdigt ospännande historia när till slut, eller rättare halvvägs, Bayern München stod som vinnare av tyska högsta ligan. Man vann din sjätte Bundesligatitel, på rad, hela 21 poäng före tvåan Schalke 04 och 29 poäng före trean Hoffenheim. Den sistnämnde som överraskade förra året med sin topp tre placeringar. De som överraskade på ett sämre sätt var Dortmunds säsong och det märks tydligare än någonsin att deras unga talanger blir hämtade en efter en till storklubbar i Europa. Men den nya tränaren Lucien Favre blåser det positiva vindar över Dortmund och Westfalenstadion. Något som också sticker ut inför årets upplaga är att Hamburg, den sista klubb som spelat Bundesliga år in och år ut sen ligan startade, nu till sist trillar ner en division.

Favoriterna

Det största favoritskapet ligger inte helt oväntat på Bayern München. Man går för sin sjunde Bundesligatitel på lika många år. Dominansen man visar i ligan är total. Det har hänt en del i klubbledningen inför kommande säsong, Jupp Heyneckes lämnar posten som tränare till den betydligt yngre Niko Kovac. Kovac kommer senast från Frankfurt men är kanske mest känd för att vara förbundskapten för sitt hemland Kroatien. I Truppen har det inte skett några märkbara förändringar. Vidal lämnade för Barcelona och man har tagit in Sankbell från Leipzieg och Wagner från succéklubben Wagner. Det är fortfarande Arjen Robben och Frank Riberiy som man förlitar sig på, båda två en bra bit över 30. Kanske ett litet orostecken för klubben.

Under försäsongen har man visat samma effektiva målproduktion som alltid men även lyckats vinna mot större internationella klubbar. Vinsterna mot Hamburg med 4-1 och 5-0 mot Frankfurt visar att man fortfarande kan producera utan ett märvärdigt transferfönster. Man lycakdes även slå Manchester United med 1-0 även om matchen i sig inte var häpnadesväckande. Bethard sätter Bayern Münchens chanser att vinna till oddset 1.40 gånger pengarna.

Förra säsongen imponerade man inte alls. Borussia Dortmund hamnade förra året på en fjärde plats. Ett underkänt resultat om man frågar fansen i klubben. Man ska vara topp två. Men man har fått en ny tränare som roddar, Lucein Favre som har slitit hårt i sommar för att göra sitt avtryck på klubben. Man satsar ungt och hungrigt i klubben. I försvaret har Sokratis lämnat och öppnat upp för unga talanger så som Diallo som besitter en snabbhet som den förstnämnde inte har. På mittfältet har Thomas Delaney och Axel Witsel plockats in vilket är klar uppgradering. Dessa två lär kunna öppna upp för Mario Götze som redan har gjort en imponerande försäsong.

Uner sommaren har slagit lag som Manchester City och Liverpool. Englands topp, något som bådar gott inför kommande säsong. Lagets nyckelspelare är Reuz som måste producera mål om man ska ha en chans att rå på Bayren München. Det blir en prövning för den nya tränanen Favre, men efter hans meriter i Mönchengladbach som tog till Europaspel och även Nice är han nog det bästa namnet för jobbet. Bethard sätter Dortmund chanser att vinna till oddset 6.00 gånger pengarna.

Det som gör den tyska ligan så intressant är att kampen bakom de Bayern München är så öppen. Det finns egentligen inget etablerat andra lag, även om Dortmund kanske först dyker upp när man spekulerar. Emil Forsbergs RB Leipzig ska förstås också nämnas som en spekulant. Men kraft som lamslog Bundesliga för några år sen verkar ha stagnerat något. Schalke 04 likt Hoffenheim som överpresterande duktigt förra året kanske också kan slå sig in i topp fyra.

Bottenstriden

Minst lika intressant som topp fyra är bottenstriden. Som verkar vara betydligt tightare i Bundesliga än i andra ligor. Det står nästan alltid oklart om vem som kommer åka ner i andra divisionen inför säsongen, och likadant är det inför årets upplaga.

Düsseldorf är tillbaka i Tysklands finaste liga efter att ha vunnit Zweite förra säsongen, men på förhand känns det som vistelsen blir kortvarig. Man hade förra säsongen hela nio förluster och resultatmässigt imponerade man inte heller, med varken flest hålla nollor eller mest gjorde mål. Inför deras säsong i Bundesliga har man värvat Dortmundprodukten Marvin Duksch vilket också var deras dyraste köp, 2 miljoner euro. Kanske ett billigt köp då han faktiskt lyckades kamma hem skytteligan i Zweite förra året. Men nej, det är ingen ekonomisk jätte som kliver upp i högsta divisionen. Bethards experter sätter Düsseldorfs risk att åka ur bundesliga till oddset 1.80. Det lägsta oddset för hela ligan.

Nürnberg kommer inte heller få det lätt i år. Man fick en direktplats upp till Bundesliga med Düsseldorf när man lyckades knipa en andraplats i Zweite. Man lyckades göra näst mest mål under säsongen men förlorade ändå hela 8 matcher. Det är svaga nykomlingar till Bundesliga. Men överlag ser truppen stark ut inför säsongen. Man lyckades plocka Médic från Vingradar gratis och värvat Klandt från Freiburg och Grimmer från Hoffenheim. Bethard sätter Nürnbergs risk att fall ut till 2.00 gånger pengarna.

Med dessa två förhandstippade att åka ner finns en uppsjö av andra spekulanter. Mainz ser tröga ut, Hannover är en liten joker om de lyckas leverera och Freiburg är också osäkra. Det är svårt att spekulera i vilka som kommer stanna kvar i högsta divisionen, något som märks när man studerar oddssättningen. Där hela fem lag sätts under oddset 4.00 för att åka ur. Det kommer bli en tight bottenstrid.

Skytteligan

Inte helt oväntat är det Robert Lewandowski som sätts till lägst odds för att ta hem årets skytteliga i Bundesliga. Förra säsongen nätade han hela 29 baljor på 32 matcher. Helt ohotat med närmsta man bakom sig på 15 mål, Nils Peterson i Freiburg. Det låga oddset 1.40 talar för sig själv när Bethard radar upp årets favoriter att vinna skytteligan.

En annan spekulant till titeln är Tysklands nya stjärnanfallare som verkligen har blomstrat de senaste åren. Timo Werner, 22-åringen som spelar i Stuttgart gjorde 13 mål förra säsongen, och utvecklingen ser inte att ha avtagit efter att hans insatser i VM i år. Bethard sätter hans odds till 9.00 gånger pengarna för att han vinner i år.

BETTA NU – KLICKA HÄR