English Championship 2018/19

Att England är värd för världens tuffaste och jämnaste fotbollsturnering är det få som tvivlar om. Premier League är vida känd för sitt orimliga spelschema och den hårda konkurrensen i samtliga delar av tabellen. Men skymundan av högsta divisionen gömmer sig Championship, världens tuffaste och jämnaste andra divisionen. Med lag som Stoke, Swansea och Hull City som för bara några år sen var givna i högsta divisionen förstår man även den här ligan kommer vara väl värd att följa under säsongen 2018/19. Ligan representerar allt som Premier League gör, fast utan det glamorösa, överbetalda och pretantösa, som återblick i den engelska fotbollen för 20 år sedan. Vi hittar i Championship en mångfald av klubbar av olika rang, storlek och helt olika taktiska spelupplägg. Årets upplaga, kommer likt alla tidigare upplagor, bli jämnare än de förra, mer tuff än de förra och mer oberäknelig än de förra. Allt är sig likt i Championship.

Toppstriden

Stoke City kommer bli ett otroligt intressant lag att följa i år. Man tappade Shakiri tidigare i sommar till i Liverpool, men frågan är om tappet blir så stort. Schweizarens bidrag till klubben imponerade aldrig riktigt. Inför säsongen har Stoke bytt ut sin manager. Paul Lambert får inte längre förtroende av styrelsen och istället tar Stoke in Gary Rowett. Rowett har gjort fina insatser i Birmingham City och Derby nu senast. Under sin korta period i Stoke City har Rowett inte gått sysslolös när han redan har lyckats värva två Premier Leaguespelare. James McClean från West Bromwich och Tom Ince från Huddersfield. Laget som kommer från Premier League förra säsongen ser så pass starkt ut att vistelsen i Championship kommer antagligen bara vara under en säsong. Bethard sätter Stoke Citys chanser till hoppa tillbaka till högsta divisionen 6.00 gånger insatsen, det lägsta för lagen i Championship

Likt Stoke City åkte även West Bromwich ut ur Premier League. Och likt Stoke har man samma ekonomiska fallskärmskydd vid nedflyttning. Att West Bromwich kommer kunna värva för större budget än de andra Championshiplagen har verkligen sina fördelar. Efter fjolårets säsong var man redan klar för nedflyttning med 6 matcher kvar. Något som ledde till kicken för den gamle Newcastle-managern Alan Pardew. Istället har West Bromwich tagit in Darren Moore för att styra upp dem i högsta divisionen igen. Han tog över efter Pardew redan i början i april och gick obesegrad månaden igenom. Oddset på att West Bromwich tar sig upp igen ligger på 9.00 gånger pengarna hos Bethard.

Olikt de ovanstående förhandsfavoriterna till titeln går Middlesborough in i nästa säsong med en redan etablerad tränare. Tony Pulis får förtroende och rattar truppen ännu ett år. I fjolårets upplaga slutade man på en femteplacering med 76 poäng. En placering som ledde till en kvalplats upp till Premier League förra året, något man inte riktigt klarade med. Men säsongen i sin helhet såg man starka ut. Även om man hamnade efter poängmässigt kommer man till säsongspremiären med en riktigt sammansvetsad trupp och Pulis har fått ännu mer tid att jobba med laget. En topplacering känns högst rimlig och Bethard sätter deras chanser till avancemang uppåt med oddset 9.50 gånger pengarna.

Utöver dessa tre ligger Bethards odds på att ta sig vidare i favör för Nottingham Forest, Leeds och walesiska Swansea. Den sistnämnda med den nya tränaren Graham Potter som tog svensk Östersund till helt nya höjder när bland annat slog Arsenal i Europa League-kvalet. I år ska han försöka få upp Swansea till Premier League. Klubben gör sin andra säsong i Championship, ivriga att presentera Wales igen i Storbritanniens högsta division. Både Leeds och Nottingham Forest gjorde halvdana insatser föregående säsonger. Men båda lagen har gjort stora satsningar och lagbyggena i vardera lagen ser starkare ut än föregående säsong. För Nottingham, Leeds och Swansea ser oddset ut på följande vis, 11.00, 12.00 och 13.00 enligt Bethards experter.

Bottenstriden

Precis lika intressant som vem kommer få avancera för spel i Premier League nästa år är vem som kommer åka ur Championship i nedåtgående riktning. Att spekulera i vem som håller sig kvar i ligan är snäppet svårare än i den över. Ruljangsen av lag ökar avsevärt när en del lag försvinner neråt såväl som uppåt vilket adderar till kontot för oförutsägbarhet. Och till skillnad från Premier League är kvoten av lag som är etablerade, har stabil ekonomi och breda trupper avsevärt mindre.

Men det finns ändå ett par lag som sticker ut, fast sticker ut på fel sätt. Ett av dem är Bolton Wanders. Förra året höll man sig kvar med minsta möjliga marginal, mycket tack vare managern Phil Parkinson. Klubben är misskött och har stora ekonomiska problem. Förra året lyckades man till exempel inte betala ut löner till befintliga spelare, något som ledde till strejker. En katastrof för Boltons redan tunna trupp. Det ska ett mirakel till för att klubben ska kunna hålla sig kvar. Bethards odds på att Bolton åker ut ligger på 2.10 gånger pengarna, noterbart att det är de lägsta för samtliga lag i ligan.

Rotherham United spelar Championship för andra gången. Förra gången blev det en kortvisit och man åkte ut redan samma säsong. Man lyckades ta sig upp via playoffmatch efter en fin säsong i League One. Laget med Paul Warne vid rodret ser snäppet vassare ut med starkare trupp och tydligare spelidé. Men årets upplaga av lag i Championship ser ändå ut att vara lite för knepigt för Rotherham. Ett spel på att de åker ut efter säsongen ligger på 2.15 gånger pengarna hos Bethard.

Att Hull City går in som bottentippade i år är det kanske inget tvivel om. Klubben har länge haft problem med styret av klubben med konflikter med släkten Allam som äger klubben. Man har också i sommar tappat i princip hela sin lagstomme, bland andra Sebastian Larsson, Michael Dawson, David Meyler och Allan McGregor. Spelare som nästan direkt har ersatts av yngre förmågor. Laget saknar numera struktur och inför säsongen ser truppen allt för tunn ut. Nigel Adkins chanser att hålla kvar Hull i Championshop ser betydande små ut. Enligt Bethards experter ligger oddset på att Hull åker ner i division på 5.00 gånger insatsen.

BETTA NU – KLICKA HÄR