Reading vs Derby County Preview

Det är dags för premiäromgången i Championship för säsongen 2018/19. En av de första matcherna som kommer att spelas är mötet mellan Reading och Derby. Det blir Derby som får gästa Reading i London mot sin före detta manager, Paul Clement. Matchen går av stapeln den 3:e juli klockan 21.00 svensk tid.

Derby

Efter fjolårets säsong där man lyckades nå en playoff med tränaren Gary Rowett trodde man att laget hade fått precis den stabilitet man under många år har saknat. Precis efter ligan tog slut, efter ett misslyckat kval upp till Premier League, hoppade Gary Rowett av. Hans intresse låg istället med Stoke. En ny tränare anlände till klubben, ingen mindre än Frank Lampard som vi alla känner igen från hans storhetstid som spelare i Chelsea.

Lampards hittills största prägel på laget är värvningen av yngre spelare. Hans tränarstil uppmuntrar arbete utan boll och snabba omställningar. Rowett lyckades nå en playoff, dock med en äldre trupp med rutin och tyngd, något som inte klickar med Lampards fotbollstänk. Under försäsongen har även spelare från den egna akademien fått mycket speltid, ännu ett tecken på att Lampard vill föryngra laget. I träningsmatcher har man gjort en hel del fina insatser mot bland andra Wolverhampton och Southampton, båda hemmahörande i Premier League, med vinsterna 2–1 respektive 3–0.

Reading

Förra säsongen var ingen succé för Reading. Säsongen 2016/17 tog sig Londonlaget vidare till play-off finalen där man dråpligt åkte ut mot Huddersfield. I fjol var det Jaap Stam som styrde laget, något han inte gjorde särskilt väl. Stam fick sparken och Reading rekryterade Paul Clement, Derbys gamla coach. Likt Stam i Reading, fick Clement sparken från Derby. Man lyckades i alla fall hålla sig i kvar i Championship till året säsong.

Clement har inte gjort ett övertygande jobb under försäsongen. Man har hittills inte vunnit en enda träningsmatch och genrepet förlorade man med hela 4–0 mot Crystal Palace. Clement har ändå försökt bryta Readings dåliga trend och värvat friskt i sommar. Man bör kanske hålla ett extra öga på Marc McNulty, en joker som gjorde 23 mål på 42 matcher i League 2 förra säsongen. Det återstår att se om han kan hantera nivån i Championship.

Matchen

Vi kommer antagligen se ett ganska defensivt Reading. Clements spelidé går hand i hand med lågt försvar och begränsad anfallsfotboll, allt för att eliminera misstag. Under hans tid i Derby och Swansea var det speciellt påtagligt. Det ska bli intressant hur detta ställer sig till Lampards mer aggressiva snabba spel. Om Derby kan, under Lampards vingar, tackla att var det spelförande laget. Detta är Lampards stora test, ett språng in i sin managerkarriär. Lampards lag är, som nämnt tidigare, ett yngre kanske mer orutinerat i jämförelse med Readings. Samtliga vet ju hur en premiärmatch ser ut och rutin brukar gå före ynglingars intensitet. Trots detta sätter Bethard Derby som favoriten. Med facit i hand från försäsongen ser man vassare ut. Man har producerat mål i nästan varenda match och även lyckats slå PL-lag. Lampards spelidé verkar fungera utmärkt än så länge. Bethard sätter oddset på Derby till 2.40 gånger pengarna medans Readings ligger på 3.35, detta trots hemmaplan.

BETTA NU – KLICKA HÄR