La Liga 2017/2018 Review

Då kan vi lägga ännu en spansk ligasäsong till handlingarna och ännu en gång är det FC Barcelona som jublar högst i slutet av säsongen. Den katalanska storklubben tog sin 25:e spanska ligatitel och fortsätter att befästa sin position som en av två dominerande klubbar i Spanien.

Det som varit FC Barcelonas styrka under egentligen hela säsongen har varit den jämna, höga nivån. Det har saknats dippar, någonting som gjort det väldigt svårt för jagande lag att ta ikapp försprånget. Med tanke på att Real Madrid öppnade säsongen väldigt svagt under hösten – så svagt att Zinedine Zidane hintade om att han möjligen borde lämna sitt jobb som huvudtränare – kunde FC Barcelona koppla ett stadigt grepp direkt. Med Valencia och Atletico Madrid som de två reella hoten om ligatiteln kändes favoritskapet för FC Barcelona tydligare än på många år.

Så här i efterhand finns det lite smolk i bägaren för FC Barcelona, som bara var två matcher ifrån att gå obesegrade igenom en hel ligasäsong. Med två matcher kvar hade laget 27 vinster, nio oavgjorda och noll oavgjorda på kontot. Då klev bottenlaget Leganes in med en historisk prestation och hemmaslog FC Barcelona med galna 5-4 efter en minnesvärd match. Trots det vann FC Barcelona ligan med hela 14 poängs marginal ner till tvåan Atletico Madrid.

Till nästa säsong är det FC Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid och Valencia som kommer att representera Spanien i Champions League. Därtill kommer lagen som slutade femma och sexa i tabellen, det vill säga Villareal och Real Betis, att spela i Europa League. Sevilla hamnar som sjua i tabellen efter att ha misslyckats vinna rivalmötet borta mot Real Betis i den sista omgången. En vinst där hade inneburit att Sevilla slutat sexa i tabellen, före sin rival.

Det här var också säsongen där lagen längst ner i botten var tydligare än på många säsonger. Deportivo La Coruna, Las Palmas och Malaga var aldrig ens nära att säkra nytt kontrakt och slutade alla på nedflyttningsplatserna. Därmed spelar lagen i Segunda Division nästkommande säsong. Det är i skrivande stund inte helt klart vilka lag som tar över deras platser, men Rayo Vallecano och Huesca är båda klara för spel i La Liga. Den tredje och sista platsen avgörs under juni månad.

Säsongens positiva utropstecken

 Real Betis som åter finns med i toppen är solklart ett av säsongens stora utropstecken. Efter ett par tunga säsonger med blandade resultat har laget på allvar etablerat sig som ett lag för den övre halvan tack vare den fina säsongen. En sjätteplats innebär spel i Europa och detta trots att laget faktiskt avslutade säsongen med tre matcher utan vinst. Det som imponerar är att laget saknat en självklar stjärna eller målspruta längst fram. Här är det snarare kollektivet än en enskild spelare som har fört Real Betis framåt. Det är i sig ruskigt imponerande. 36-åringen Joaquin har varit en stöttepelare värd att nämna. Hur som helst ska det bli roligt att se Real Betis i Europa nästa säsong. Med tanke på att Real Betis slutade på femtonde (!) plats förra säsongen är det bara att lyfta på hatten för den utveckling som klubben har haft det sista året.

Valencia är tillbaka i Champions League efter en stark säsong, som började väldigt bra under hösten. Laget har imponerat med en stark defensiv under hela året, där bara FC Barcelona och Atletico Madrid har släppt in färre mål än Valencia. Förra säsongen slutade laget tolva i tabellen, varpå det verkligen går att se en kraftig utveckling inför den här säsongen. 65 insläppta förra året har blivit 38 insläppta den här säsongen. Det är ingenting annat än extremt imponerande.

Atletico Madrid fortsätter att imponera med sitt disciplinerade försvarsspel och återigen är det Diego Simeones lag som är det mest målsnåla i hela ligan. 22 insläppta mål på 38 matcher är överlägset bäst i La Liga och det är bara att lyfta på hatten. Tio oavgjorda matcher är dock på tok för många för att på allvar utmana FC Barcelona om ligatiteln.

FC Barcelona tar sin 25:e ligatitel och trots att det blev pannkaka i Champions League finns det stora ljusglimtar med säsongen. 93 inspelade poäng, 14 poängs marginal ner till tvåan och ett ligaguld som aldrig kändes hotat på allvar. Det går inte att blunda för FC Barcelonas storhet.

 Säsongens negativa utropstecken

 Utan tvekan är Malaga säsongens stora besvikelse. Förra säsongen slutade laget elva i tabellen med 46 inspelade poäng. Då sågs det som en svag säsong med tanke på att laget under flera år varit mest i toppstriden och utmanat om Europaplatser. Den här säsongen skulle dock visa sig ännu värre och laget är nu klara för Segunda Division. Malaga slutade som jumbo med 20 poäng på 38 matcher.

Sevilla tog hela 14 poäng färre den här säsongen än förra säsongen och hamnar utanför ligatabellens Europaplatser. Förra säsongen blev det spel i Champions League och nu hamnar Sevilla plötsligt bakom rivalen Real Betis. Det är en stor besvikelse.

Deportivo La Coruna vägde på tok för lätt den här säsongen och inte ens tränarbytet, när Clarence Seedorf kom in, fick någon effekt. Känslan är att både Deportivo La Coruna och Las Palmas, har vissa strukturella saker att arbeta på inom klubben.

 Spelare värda att minnas

Rodrigo Moreno har varit Valencias stora målskytt och den utveckling som anfallaren har haft under säsongen är anmärkningsvärd. 27-åringen är den enskilt största anledningen till att Valencia blivit att räkna med på allvar igen. Den fina utveckling spelaren har haft under säsongen har till och med gjort att han nu har etablerat sig i den spanska landslagstruppen och han finns därmed med i sommarens världsmästerskap i Ryssland.

Lionel Messi fortsätter att dominera den spanska fotbollen och med 34 gjorda mål cementerar argentinaren sin position som ligans kanske allra bästa spelare. Cristiano Ronaldo må dominera i Champions League, men i serielunken är det ingen som slår Lionel Messi.

Iago Aspas må spela i ett Celta Vigo som slutar på trettonde plats, men anfallaren har verkligen imponerat under säsongen. 22 gjorda mål innebär att han stod för mer än en tredjedel av lagets totala målskörd under säsongen. Christian Stuani i Girona var ännu mer oumbärlig för sitt lag. Anfallaren gjorde 21 av lagets 50 mål under ligasäsongen. Häftiga siffror!

Statistik – säsongen 2017/2018

Ligamästare: FC Barcelona

Cupmästare: FC Barcelona

La Liga

Skytteligan: Lionel Messi (34 mål)

Assistligan: Pablo Fornals, Villareal, Lionel Messi, FC Barcelona & Luis Suarez, FC Barcelona (12 assist)

Flest gula kort: Dani Parejo, Valencia (15 gula kort)

Flest röda kort: Sergi Roberto, FC Barcelona, Zdravko Kuzmanovic, Malaga, Sergio Ramos, Real Madrid & Jordi Amat, Real Betis (2 röda)

Flest mål: FC Barcelona (99 mål)
Flest insläppta mål:
Deportivo La Coruna (76 mål)