La Liga 2018/19

La Liga

Det kommer bli definitivt bli en intressant säsong att följa i år, kanske framför allt Real Madrid som förlorat Ronaldo och sin tränare Zidane. Förra året vann Barcelona överlägset med 14 respektive 17 poäng före Atletico Madrid och stadskonkurrenten Real Madrid. Samtidigt tappar Barcelona den sista av sin gyllene generation som förändrade hela fotbollsvärldens när Andres Iniesta inte längre tar plats på mittfältet, för första gången på 15 år. Men att det står om dessa tre klubbar är det inget tvivel om. Lika intressant som första platsen är fjärde platsen. Förra året var det Valencia som hängde på och tog sig vidare direkt till Champions League, endast två poäng bakom Real Madrid.

Ett par klubbar åkte ut, Malaga, Las Palmas och Deportivo La Coruna och ett par nya komma in. Av dessa kvalificerade sig Roya Vallencano  och Huesca direkt upp och Real Valladolid kvalificerade sig upp via playoff.

Favoriterna

Den klara favoriten är Barcelona. Förra året vann man serien med hela 93 poäng och endast en förlorad match av 38. Under året har tränaren Ernesto Valverde tappat ett par riktigt tunga pjäser. Mittlåset bestående av Iniesta och Paulinho som dominerade mittfältet under hela säsongen, lämnar båda två. Som ersättare har Arturo Vidal köpts loss från Bayern München. I tillägg har Valverde även tagit in två supertalanger från Brasilien, Arthur och Malcom. Från Sevilla kliver den unga mittbacken Clement Lenglet in för att spelas in i Barcelonas defensiv.

Bethard sätter Barcelonas chanser att vinna till förvånansvärt låga, oddset ligger på 1.74 gånger pengarna för att man vinner La Liga, något som många hade kunnat se lägre.

Real Madrid har fullständigt dominerat den europeiska fotbollen när man vunnit Champions League tre år i rad, varav tränaren Zidane var med och tog hem de två sista. Men ligan har det sett knackigare ut. Förra säsongen slutade man på en tredje plats 17 poäng bakom giganterna från Katalonien. Zidane som numera ryktas åt den engelska storklubben Manchester United har lämnat plats till Julen Lopetegui, den gamla förbundskaptenen för Spaniens landslag. Han kommer till en klubb som är svårdefinierad. Visst, man besitter fortfarande stjärnor av absolut världsklass på nästan varje position men fanbäraren Ronaldo försvann under sommaren. Ett enormt tapp för en klubb som mister både en fantastisk målgörare men också en kapten.  Istället för Ronaldo har man dock andra resurser. Bale och talangen Vinicius Junior kommer underlätta tappet av storstjärnan.

Real Madrid, har med sin enorma bredd, ändå chans att utmana om ligatiteln. Förra säsongen var knepig och man kom aldrig igång i ligan. Oddset 2.30 gånger pengarna för att Real Madrid vinner nästkommande i år känns rimligt, mest för man inte vet hur Ronaldos frånvaro påverkar laget.

Madrids andra storlag, Atletico Madrid, var snäppte vassare än sin grannrival i ligan. Man utmanade Barcelona länge om att vinna ligan men föll i slutändan. Istället fick Diego Simone nöja sig med en Europa League-titel och ytterligare några prispengar att finslipa sin trupp med. Atletico budget, i jämförelse med de två ovanstående ligger i en helt annan liga. Man har under sommar fönstret tappat Fernando Torres och Gabi. Men man har tagit in andra, bland annat Thomas Lemar från Monaco som ska avlasta på mittplan.

Atletico chanser att vinna La Liga ligger på 12.00 gånger insatsen hos Bethard. Bredden i deras trupp har svårt att tackla Europaspel och ligaspel samtidigt, antagligen något som höjer oddset.

Fjärdeplatser är svårare att sia om, men antagligen är det Valencia vars klubb nu återigen verkar ha återhämtat sig och utmanar topplagen. Klubben har länge haft ekonomiska bekymmer men verkar nu vara löst. Toral som är tränare nu spelade själv offensiv innermittfältare och satt sin offensiva prägel på laget spelstil. Men oddssättningen mellan Valencia och de tre andra storlagen är fortfarande stor, Valenicas odds på ligaguld sätts till 101.00 gånger pengarna.

Bottenstriden

SD Huesca, nykomlingar i La Liga, inför säsongen kommer få en tuff utmaning under året. I Segunda Division förra året hamnade på andra plats, endast en poäng bakom Rayo Vallenco, på 75 poäng. Under sina 42 matcher gjorde man endast 61 mål. Huescas tränare, Leo Franco, har haft det stressigt sommar då han fått in hela tolv nya spelare i truppen varav de flesta är på lån. Frågan är om det bär eller brister. Enligt Bethard sätts deras odds på att åka ut till oddset 1.60 gånger insatsen.

Valladolid är likt Huesca även de en nykomling till La Liga. Man hamnade däremot på en femteplats, något som ledde till en playoffplats för klubben. Men det var något som man mäktade med. Inför säsongen har man fått in Alcarez från Girona men utöver det har det inte hänt något mer än de inlånade Ivi Lopez och Keko. Ett spel på att Valladolid studsar ner till Segunda ligger på oddset 2.75.

Att vara nykomling i La Liga är inte lätt. Även vinnarna Rayo Vallecano är tippade att åka ner igen. Men man har inte gjort så stora insatser för att förstärka klubben inför den nya utmaningen men man har ändå störst förtroende av Bethard för att få stanna kvar i högsta divisionen, hela 70 %.

Skytteligan

Kampen mellan de två ständiga skyttekungarna i La Liga de senast tio åren är nu över en gång för alla. Ronaldo har lämnat men kvar står Messi. Messi går in inför 2018/19 med favoritskapet i hand. Han vann förra säsongen stort med 34 gjorde mål, 8 före rivalen Messi.

På en tredjeplats, precis bakom Ronaldo kom Messis klubbkamrat, Luiz Suarez med 25 gjorde mål. Även han ska nämnas som en kandidat för skytteligatitlen i år, även om Messi spelar i samma lag. Hans målgörarstil skiljer sig en aning från Messis. Uttrycket ”fox in the box” lämpar sig alldeles utmärkt.

En tredje självklar favorit är Antonie Griezmann som spelar för Atletico Madrid. Fransmannen var med och hjälte sitt land att vinna VM i Ryssland i somras och har producerat duktigt de senaste åren.

Nu när Ronaldo har lämnat krävs det att en ny poängmaskin kliver fram för Real Madrid. En kandidat kan vara Gareth Bale vars spelstid som nästan helt identisk till Ronaldo kommer lämpa sig i deras nya lagbygge.

BETTA NU – KLICKA HÄR