Premier League 2017/2018 Review

Premier League

Efter en intensiv slutstrid är Premier League-säsongen 2017/2018 nu över och vi kan blicka tillbaka på ännu en i raden av händelserika säsonger inom den engelska fotbollen. Föga förvånande står Manchester City som ligamästare för femte gången i klubbens historia, men tredje sedan 2012. Pep Guardiola har verkligen lyckats få utväxling på sina många stjärnor och under säsongen är det flera unga spelare som verkligen har tagit steg i sin utveckling, däribland Raheem Sterling och Leroy Sané som båda varit stora utropstecken.

I botten blev det West Bromwich, Stoke City och Swansea City som fick tacka för sig. Samtliga lagen återfinns nästa säsong i Championship, samtidigt som Cardiff City, Fulham och Wolverhampton tar deras platser i Premier League. Närmast att klara sig undan degradering var Swansea City, som med ett par omgångar kvar hade allting i egna händer, men lyckades falla tungt mot Southampton och därigenom tappa mark i tabellen.

Förutom Manchester City kommer Manchester United, Tottenham Hotspur och Liverpool att spela i Champions League kommande säsong. Chelsea slutade femma och kniper därmed en plats i Europa League, där laget får sällskap av Londonrivalen Arsenal. Dessutom kommer Burnley att spela i Europa League nästa säsong.

Säsongens positiva utropstecken

Det går inte att blunda för att Burnley är säsongens stora positiva överraskning. Med ett par omgångar kvar såg det till och med ut som att laget skulle sluta före Arsenal i tabellen, men ett par sämre resultat på slutet gjorde att Burnley slutade sjua. Hur som helst kommer Burnley att spela i Europa för första gången på 51 (!) år nästa säsong och klubbens manager Sean Dyche har sannerligen sätt sin prägel på laget och förtjänar många lovord.

Crystal Palace är ett annat lag som förtjänar uppmärksamhet så här i efterhand. Inledningsvis låg laget oerhört illa till och det var väldigt tydligt att Crystal Palace knappt kunde överleva utan Wilfried Zaha. Under senare delen av säsongen, när nya managern Roy Hodgson klivit in och fått fason på laget, kunde de sakta men säkert klättra i tabellen. Till slut blev det en elfteplats för Crystal Palace, som dock bara var fem poäng från att sluta femma i tabellen. Här är en intressant detalj att laget under våren lånade in den svenske mittfältaren Erdal Rakip från Benfica, men han fick totalt noll minuter i Premier League.

Manchester City är såklart också ett väldigt utropstecken, om än inte lika förvånande. Pep Guardiola har verkligen kommit in och dominerat engelskt fotboll med sin tydliga spelfilosofi. Om vi bortser missräkningarna i Champions League, där laget föll tungt i kvartsfinalen mot Liverpool, och i FA-cupen, där det blev förlust mot Wigan Athletic från League One, har det varit en fantastisk säsong för Manchester City. Redan innan halva säsongen var spelad kändes Premier League avgjord och i ärlighetens namn var inget lag överhuvudtaget nära att hota Manchester City, som vann ligan med 19 (!) poängs marginal ner till tvåan Manchester United. Det är anmärkningsvärda siffror. 100 insamlade poäng och 106 gjorda mål är för övrigt poäng- respektive målrekord i Premier Leagues historia. Att Manchester City ska försvara sitt ligaguld nästa säsong ger nu 1,62 gånger pengarna hos Bethard.

Säsongens negativa utropstecken

Swansea City, Stoke City och West Bromwich är lag som alla etablerat sig i Premier League och som känts som självklara inslag under 2010-talet. Efter en svag säsong från alla tre blir det Championship nästa säsong och det är ingenting annat än en rejäl missräkning. Säsongen 2017/2018 lär sitta som en mörk fläck i klubbarnas historia.

En annan klubb som misslyckades med att leva upp till förväntningarna var Arsenal, där det till slut blev oundvikligt för Arsene Wenger att stiga åt sidan.  22 år på posten blev det för fransmannen, men känslan är att Arsenal är i behov av ett nytt ledarskap efter att återigen ha missat Champions League. Med tanke på historian och förutsättningarna som klubben besitter är en sjätteplats ingenting annat än ett misslyckande. Nästa säsong tar Unai Emery över som manager och oddset på att Arsenal då når slutar topp 4 och når Champions League är just nu 3,25 gånger pengarna hos Bethard.

Spelare värda att minnas

Hela våren blev ett intressant race mellan Mohamed Salah i Liverpool och Harry Kane i Tottenham Hotspur om vem som skulle knipa skytteligan. Båda spelarna har varit helt fantastiska under egentligen hela säsongen och är närmast oumbärliga för sina respektive lag. Till slut blev det egyptiern Mohamed Salah som vann skytteligan på otroliga 32 gjorda mål, två mål mer än Harry Kane. Fighten om vem som skulle knipa skytteligan var kittlande att följa under främst våren och det står klart att vad gäller målskytte håller både Mohamed Salah och Harry Kane yttersta världsklass. Närmast jagande spelare i skytteligatoppen var Sergio Agüero från Manchester City (21 mål) och Jamie Vardy från Leicester City (20 mål).

Leroy Sané stod förmodligen för det som var säsongens stora genombrott i Manchester City och tysken väntas bli livsfarlig i sommarens VM-turnering. Under säsongen stod 22-åringen för tio mål och 15 assist i Premier League.

Zlatan Ibrahimovic tackade för sig efter en tung skadeperiod och bröt i mars månad sitt kontrakt med Manchester United. Det blev något enstaka inhopp under säsongen 2017/2018 för den rehabiliterande svensken, men han nådde aldrig sina otroliga höjder från säsongen innan. Tråkigt nog för svensk del finns det därmed ingen superstjärna med svenska rötter i Premier League inför nästa säsong. Martin Olsson åkte dessutom ut med sitt Swansea City och inte heller han lär finnas i Premier League 2018/2019.

Victor Nilsson Lindelöf hade en periodvis tung debutsäsong i Manchester United och hade inledningsvis svårt att komma in i det höga tempot i Premier League, men den svenske mittbacken anpassade sig allt eftersom och gjorde flertalet riktigt starka insatser. José Mourinho var aldrig helt bestämd i vilka mittbackar han värderade högst och bristen på kontinuitet i backlinjen var slående.

Statistik – säsongen 2017/2018

Ligamästare: Manchester City (100 poäng, nytt poängrekord)

FA-cupmästare: Chelsea

Ligacupmästare: Manchester City

 

Premier League

Skytteligan: Mohamed Salah, Liverpool (32 mål)

Assistligan: Kevin De Bruyne, Manchester City (16 assist)

Flest antal passningar: Granit Xhaka, Arsenal (3116 passningar)

Flest antal räddningar: Jack Butland, Stoke City (144 räddningar)

Flest mål: Manchester City (106 mål)

Flest passningar: Manchester City (28 241)

Flest hållna nollor: Manchester United (19)