Premier League – Nya managers

Att Premier League för ett par sedan blev en av de mest avlönade ligorna är ingen hemlighet. Ny Tv-avtal för klubbarna och även lagen utanför topp sex har fått en enormt mycket större budget, något som öppnar upp för mer och mer transfers. I tillägg styrs den engelska fotbollen för allt större marknad i Asien och även sponsorpengarna börjar närma sig helt sjuka siffror. Detta sätter press på lagen, att klubbarna ska leverera i klimat där konkurrensen är stenhård, såväl som för spelare men inte minst managers. Den sistnämnde som det slutgiltiga ansvaret ligger på. Detta är noterbart om man tittar på längden den genomsnittlige managers stannar i respektive lag. Ett konkret exempel är Manchester United, som tidigare blev råddat av Sir Alex Fergusson, i hela 27 år fram till 2013. Efter han lämnade är man nu på sin tredje efter fem år om man räknar bort Ryan Giggs inhopp. Detta är ett extremfall, men likande tendenser hittar vi även Arsenal, Newcastle och Everton. Självfallet det inför säsongen 2018/19 har ett par tränarbyten skett. Ett par mer aktuella än andra.

Maurizio Sarri till Chelsea

Kanske är det Premier League mest knepiga tränarroll, att försöka styra Chelsea FC. Laget har under den senaste perioden har bytt tränare inför nästan varje säsong. Anledningen? Roman Abramovich. Den ryska oligarken köpte klubben redan 2003 och har sedan dess haft stora ambitioner med klubben. Detta var en av de första klubbar vars en yttre faktor som bidrog med ofantliga mängder pengar. Abramovich krav på tränarna har under året varit enorma och har man inte levt upp till förväntningarna har man fått sparken.

Under förra säsongen var det Antonio Conte som agerade manager för Chelsea. Säsongen 2016/17, Contes första år, vann man hela ligan med sju poäng framför tvåan Tottenham. Men fjolårets säsong gick det knackigare för succétränaren som hade tagit hem ligan till Chelsea. Man slutade utanför topp fyra på en femteplacering, något som i Premier League betyder att man hamnar utanför en direkt Champions League-plats. I samma turnering under 2017/18 åkte man ut mot Barcelona i en 16-delsfinal. Detta fick Abramovich förtroende för Conte att tryta och han fick se sig själv sparkat efter endast två säsongen i Londonklubben.

Istället hoppar en annan italienare in. Maurizio Sarri, tidigare tränare i Napoli ges posten som manager i Chelsea. Han tränarstil uppmuntrar underhållande, anfallsfokuserad fotboll. Nästan helt i kontrast till Contes mer defensiva stil. Under hans två senaste säsonger har tagit Napoli till två andraplatser, snuvade av den italienska storklubben Juventus båda åren. Sarri har skrivit på ett treårskontrakt för Chelsea, vi får se om det varar så länge.

Unai Emery tar över efter Arsene Wenger

Wenger har styrt Londonklubben Arsenal i hela 22 år. Men eran för fransmannen är till slut till ända. Wenger trots sina senaste, mindre fruktrika år i klubben gjort ett strålande arbete. Där många andra klubbar fått assistans av pengar från yttre faktorer har Wenger byggt ett lag som ständigt konkurrerat i topp fyra på otroligt liten budget. Men den engelska fotbollen idag kräver resultat. Wenger stod utan.

Det stod klart i maj att Unai Emery kommer ta över efter Wengers era. Den gamle PSG-tränaren gav sin före detta klubb en ligatitel. Något som inte räcker för Qatar Sports Investment som äger klubben. De ville gå för Champions League-titeln, något som Emery inte kunde leva upp till under säsongen. Emery fick se sig sparkad från Paris men tar alltså istället över i London.

Emery kommer men nya influenser till ett Arsenal som hann stagnera under Wenger. Emerys spel bygger mer på att man har bollinnehav och ett mer solitt försvar. Något som Wenger under sina senare år aldrig hann etablera. Emery kör koncist med en fyrbackslinje men offensiven är inte spikad än. Han visade i PSG att han har flertalet olika variationer på sitt anfallsspel, delvis med Wengers variant med en anfallare och delvis med två. Något som bör tilläggas om Emery är hans framgångar i Sevilla, där han tog tre raka Europa League-titlar.

Manuel Pellegrini tar över West Ham United

För drygt en månad sen stod det klart att Pellegrini tar över efter Davis Moyes som manager för West Ham. Laget som i mitten av föregående säsong stod nära en nerflyttning. Slaven Bilic som då tränade Londonklubben fick sparken och Moyes tog över styret. Han lyckades säkra ännu ett år i Premier League för West Ham men fick ändå inte förlängt förtroende. Han gav dock Pellegrini bättre förutsättningar.

Pellegrini återvänder till Premier League efter ett par år i den kinesiska fotbollen där han tränade Hebei China Fortune. Den chilenska tränaren har tidigare varit manager för klubbar storklubbar som Real Madrid och även ligakonkurrenten Manchester City. Det återstår vad han den forne stortränaren kan göra för avtryck i världens mest konkurrenskraftiga liga med ett West Ham.

Everton värvar Marco Silva

Liverpoolklubben Everton har haft problem med sin tränarkontinuitet de sista åren. På två år har man gått igenom fem managers. Den sista var Sam Allardyce som tog över senast i vintras. Även om kontinuiteten inte i tränarpositionen har klubben inte gjort bort sig på senare tid. Förra säsongen slutade man på åttondeplats med 49 poäng. Med tanke på vilka lag som var ovanför känns den placeringen ganska naturlig för Everton, med undantag ett Burnley som skrällde under säsongen.

Marco Silva kommer från två säsonger i Premier League med två olika lag, först Hull City och sedan Watford. Hull City som nu är nere i Championshop och Watford som slutade på 14:e plats i Premier League. Dess för innan har han tränat Olympiakos.

Mark Hughes kvar i Southampton

Det står klart att Mark Hughes stannar kvar i Southampton. Redan i mars i år tog Hughes över klubben mitt inne katastrofsäsongen. Vid tränarbytet där Mauricio Pellegrino åkte ut låg Southhampton på en 17:e plats och endast en poäng från nedflyttningsträcket. Då var det endast åtta omgångar kvar att spela. Hughes lyckades hålla kvar Southhampton ovanför nedflyttningsträcket, dock kvar på en 17:e plats men med tre poäng över istället. Hughes kontrakt sträckte sig då endast fram till sommaren, men Southampton har gett förtroende för Hughes och han blir kvar i klubben ännu en säsong.

BETTA NU – KLICKA HÄR