Inför Premier League

Förra säsongen säkrades redan i april. Det var den blåa delen av Manchester som visade totalt dominans. Pep Guardiolas Manchester City gjorde världens största och mest prestigefyllda liga tämligen ointressant. I år ser det förhoppningsvis annorlunda ut. Visst Pep fick har fått ännu en sommar på sig att kalibrera sitt lag men många men det finns utmanare överallt, till och med i sin egen hemstad. Mourinho mannar, den röda delen av Manchester, kom på en andraplats förra säsongen och är hungriga att få revansch på sin närmsta granne. Liverpool, den sovande jätten, har äntligen vaknat till liv och nådde så långt som en finalplats i Champions League där man fick erkänna sig besegrade av Real Madrid. Lagen från London Tottenham, Chelsea och Arsenal, där de två sistnämnda med helt nya managers ser farliga riktigt farliga ut. Och sist men inte minst, den konkurrenskraftiga kvot av lag som ständigt stör toppskiktet och bidrar till faktorn varför Premier League är den tuffaste fotbollsligan att spela i. Säsongen 2018/19 kommer bli tämligen intressant.

Topp fyra

När Pep Guardiola har ansvar för ett lag är man alltid att räkna med. Han tog åt sig jobbet som manager för Manchester City inför säsongen 2016/17 och inledde med bravur. Precis som han har gjort med Bayern München och med Barcelona innan dess. Men den brittiska vintern kom ikapp Pep. Efter drygt halva säsongen fick han bekymmer med truppen, spelare gick sönder och hoppet svek. Han fick smaka på den brittiska fotbollen och lärde sig sin första läxa. Men Pep lärde sig snabbt. Han kom inför fjolårets säsong med en breddare trupp och bättre värvning av spelare. Man höll genom hösten, vintern och våren utan att sluta prestera och redan i april kunde Pep säkra sin första Premier League-titel. Manchester Citys styrka ligger i deras kompletta trupp. Man har stabil defensiv och sylvass offensiv. Målskillnaden förras säsongen låg på +79, ett helt sjukt resultat. City ses som klara kandidater till titeln, även om Pep kanske hellre jagar en Champions League-titel med sitt nya lag.

Manchester United har inte haft det lätt sen legenden Sir Alex Ferguson lämnade posten som manager för klubben efter 27 år. Men äntligen verkar det finnas positiva drag över den Premier Leagues mesta vinnare. Mourinho lyckades ta Manchester United till en andraplats, den bästa placeringen sen Sir Alex steg av. Mourinho får sakta med säkert styr på truppen och etablerar sin spelidé mer och mer. Värvningen av Sanchez visade sig bära frukt direkt och han har gjorde en lysande säsong. Hittills har Mourinho fått in Fred från Shaktar Donetsk och Diago Dalot som märkbara värvningar. Men det känns som Manchester United avtryck på året Silly Season-fönster inte är över.

Utöver de två Manchesterklubbarna placerade sig högst upp på tabellen förra året finns det många utmanare om titeln som Premier Leagues bästa lag. Chelseas ägare Abramovich tröttnade på Conte och har tagit in Maurizio Sarri från Napoli. Vi får se om han gör samma bedrift som Conte och vinner ligan första året, det ser dock knepigt ut. Grannklubben Tottenham har gjort två riktigt fina säsonger i det senaste. För två år sen slutade man på en andraplats, tätt bakom Chelsea och i fjol blev det en tredjeplats för Londonlaget. Den tredje Londonklubben som har en seriös chans till titeln är Arsenal. Man har under många år haft Arsene Wenger som tränare men det stod klart efter förra säsongen att han lämnar posten. Istället tar Unai Emery över. Han kommer direkt från Paris Saint-Germain där han tog en ligatitel med laget.

Utöver London och Manchesterklubbarna finns en till spekulant till att vinna Premier League. Liverpool har verkligen fått ett uppsving under den tyska tränaren Jürgen Klopp. Även om man bara slutade fyra förra året lyckades Klopp ta Liverpool till en Champions League-final. Inför årets säsong har han breddat sin trupp och men tanke på hur laget spelade under slutet av säsongen kan man absolut stå som segrare av slutet av nästa vår.

Bottenstriden

Lika intressant som vem som vinner årets upplaga är bottenstriden och vem som åker ut. Fösta kandidat att åka ur tar sig nog Cardiff an. Senast man spelade Premier League var säsongen 2013/14 och hamnade då på en sistaplats. Att den prestationen upprepas är inte osannolikt. Man har en oerhört svag trupp där nästan samtliga postionen måste upp ett snäpp för att kunna slå sig in i Premier League. Cardiff tar jumbon.

Hudderfield tippades som jumbo redan förra året. Men efter många om och men lyckades man hålla sig kvar. Mycket tack vare sin starka defensiv. Framåt har laget inte mycket att komma med även om man har fått in ett par intressanta värvningar inför kommande säsong. Bland andra Erik Drum från Dortmund kommer addera hopp till skaran av Huddersfield-fans.

Även Brighton kommer få det tufft att hålla sig kvar. Man tog sig upp i Premier League inför fjolårets säsong och lyckades hålla sig kvar med sju poäng ovanför strecket till nedflyttning. Även om man aldrig var riktigt nära att åka ur förra året är andra året för en nykomling ett riktigt spöke. Både Fulham och Wolverhampton kommer upp från Championship med ny energi och ser svåra ut. Hittills på transferfönstret har det varit händelsefattigt för Brighton.

Golden Boot

Årets vinnare av skytteligan är inte helt enkel att förutspå. Förra årets vinnare Mohammed Salah i Liverpool är förstås en stark kandidat i år, framförallt efter Liverpools lukrativa räd i Champions League förra säsongen. Han lyckades i fjol göra 32 mål på 36 matcher.

Harry Kane i Tottenham kom tvåa i fjol efter att ha vunnit två år i rad. Hur Tottenham och Kane klarar av att prestera på samma nivå även i år återstår att se. Men brittens målsinne är det inget fel på.

Manchester Citys målskörd förra året på 106 mål var helt galen. Men Citys styrka ligger i att man har många olika målskyttar. Det finns dock en spelare som sticker ut, inte helt oväntat Sergio Agüero. Han vann titeln säsongen 2014/15 och har utmanat ständigt sen dess. Argentinarens problem ligger mycket i att han ständigt förhindras av skador. Går han ett år utan kommer han garanterat att utmana om titeln.

BETTA NU – KLICKA HÄR