Tuff bortamatch för Mourinho

16:e december 17:00

Ett lag som njuter just nu är Liverpool som efter veckan som har gått kan titulera sig som serieledare samt glädjas åt att man säkrade slutspelet i Champions League. Manchester City förlust mot Chelsea i samband med Liverpools 4–0 kross av Bournemouth innebar en förändring av toppskiktet i Premier League. Att man dessutom mäktade med att slå Napoli på hemmaplan med 1–0 och kom vidare på målskillnad måste vara lättande för Klopp som tog Liverpool till finalen förra året.

Nu väntar en av ligans mest klassiska möte när man bjuder hem Manchester United till Anfield. Ett möte som under en lång tid har dominerats av laget av United. Men även här har det skett en förändring i hierarkin och Liverpool verkar ha mantlat rollen som storebror.

Klopp har etablerat sitt tyska, offensiva spel på bästa möjliga vis och i samma veva fått fram en defensiv som just nu är bäst i hela Europa. På 16 omgångar har man bara släppt i sex mål, vilket är mindre än hälften så lite som Juventus har släppt in. Nu verkar det dock som att både Matip och Gomez är borta för spel inför helgens match och Liverpools bakre mittlås öppnar upp möjligheter för Mourinho.

Offensivt har man kanske inte nått samma nivå som man hade förra året då man sprutade in mål i nästan varje match. En omdiskuterad Salah som vann skytteligan förra året verkar nu ha kommit igång och börjat göra fler mål. Han delar nu skytteligaledningen med Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang.

Manchester United, som alltid, blandar och ger. Vinst mot Fulham med 4–1 senast i ligan och förlust mot Valencia i Champions League. Man var dock redan klara att ta sig vidare till slutspelet men vinst hade betytt en förstaplacering då Juventus tappade mot Young Boys.

Det kontinuerliga ligaspelet har varit kämpigt för Mourinho som inte får in resultateten. Man har tagit sju vinster så långt i Premier League och placerar sig på en 6:e plats, dock med åtta poäng upp till Arsenal. Men med det sagt har Mourinho presterat i årets stormatcheter. En vinst mot Juventus i Champions League och en riktigt rysare mot Chelsea som man tappade till oavgjort i slutminuterna ger hopp inför mötet mot Liverpool.

Rashford visade framfötterna mot Fulham och bidrog med två assist och ett mål. Han har står för det kreativa i ett annars stillastående och tafatt anfall. Han kan bli en nyckelspelare när man ska luckra upp Liverpools försvar och ett spel på att han nätar på Anfield ligger på 4.50 gånger pengarna.

Det är svårt att se Klopps lag tappa på hemmaplan. Oddset på att de vinner ligger just nu på 1.54 gånger pengarna och är förvånansvärt lågt med tanke på omständigheterna. Mourinho är vass i stormatcher och Liverpools försvar skadedrabbat. United +1 asiatiskt handikapp finns för 2.01 gånger pengarna som ett alternativt spel.

Arsenal favoriter när man besöker St. Marys

16:e december 14:30

Det är två lag som går in med två helt olika förutsättningar. Arsenal har inför helgens möte mot Southampton gått obesegrade i 15 matcher. Saints har sin tur inte vunnit en enda match på de senaste tolv omgångarna.

Och statistiken ser värre ut än så för hemmalaget. Southampton är nu det enda lag som inte har vunnit en enda match på sin hemmaarena. Man har fem oavgjorda och två förluster från sina matcher på St. Mary’s Stadium.

Southampton har nyligen gått igenom ett tränarbyte när ledningen tröttnade på Mark Hughes inte lyckades med resultaten. Istället har man tagit in Ralph Hasenhüttl som en gång tränade Emil Forsbergs lag Leipzig och tog dessa till framgångar. Han har fått en match än så länge med sitt nya lag som slutade med en 1-0 förlust mot Cardiff.

Arsenal spelade senast mot Huddersfield hemma där man vann med 1-0. Pierre-Emerick Aubameyang var i vanlig ordning inblandad i målet och passade den här gången fram till Torreria. Aubameyang leder inför helgens omgång skytteligan med tio gjorda mål på 14 spelade matcher. Ett spel på att han gör mål mot Southampton ligger på 1.66 gånger insatsen.

Märkligt nog, trots sina tio segrar på 16 matcher, har Arsenal aldrig gått in i halvlek i ledning. Emerys lag har gjort otroligt starka andra halvlekar och producerat massvis med mål i slutet av matchen. Arsenal ett målsnitt på mer än två mål per bortamatch i snitt i Premier League.

Det är svårt att tro att Hasenhüttl kommer kunna etablera ett spelsystem på så kort tid att man kan hota Arsenal. Oddset på att Arsenal vinner ligger just på fördelaktiga 1.92 och med tanke på hur starka Gunners är på bortaplan, bör man vinna på St. Marys.

BETTA NU – KLICKA HÄR