Serie A 2017/2018 Review

Serie A 

Då är vi här igen. Efter en visserligen mer spännande italiensk ligasäsong än på länge står Juventus ändå där som mästare till slut. För sjunde året i rad har den italienska storklubben nu bärgat Scudetton och det går inte att göra någonting annat än att häpnas över klubbens storhet.

Säsongen 2017/2018 blev som sagt mer spännande än på många säsonger, mycket tack vare att Napoli fanns med under nästan hela säsongen. När det väl drog ihop sig rasade laget ihop, men den höjd som Napoli visade prov på under säsongen saknar motstycke. Det fanns en fart och en offensiv kreativitet i detta Napoli som sällan skådats inom Serie A.

Det räckte hur som helst inte hela vägen, utan nu står vi här ännu en gång och blickar tillbaka på en säsong när Juventus blev mästare. I ärlighetens namn var det också fullt rättvist att det blev Juventus ännu en gång, med tanke på lagets oerhörda jämnhet och den outtröttliga förmågan att hela tiden vinna sina matcher. Det fanns inte särskilt många onödiga poängtapp direkt.

Längst ner i botten blev Benevento, Hellas Verona och Crotone lagen som nu ramlar ur Serie A och därmed spelar i Serie B nästkommande säsong. De två förstnämnda hade egentligen inte mycket att göra i Serie A, men vad gäller Crotone kunde det ha slutat annorlunda. Dessvärre räckte det inte hela vägen

När det kommer till lagen som nästa år representerar Italien i Europa är det åter klassisk läsning. Napoli, Roma och Inter gör Juventus sällskap i Champions League. Lazio och Milan får å sin sida satsa på Europa League.

Säsongens positiva utropstecken

 Trots att säsongen slutade med en andraplats går det inte att blunda för vilken fantastisk säsong Napoli har haft. Det offensivt spetsiga laget fick verkligen alla bitar att falla på plats och vore det inte för ett par snöpliga poängtapp i slutskedet kunde säsongen lika gärna slutat med ligaguld. Maurizio Sarri har onekligen varit en karaktär under säsongen, rökandes vid sidlinjen. Den italienska tränaren ska dock lovordas för sina insatser i Napoli. Där kan vi prata om en tränare som verkligen fått effekt. Till nästa säsong har Maurizio Sarri dock valt att lämna sitt uppdrag och i hans ställe kommer Carlo Ancelotti att stå som huvudansvarig för den klassiska klubben.

Ett annat positivt utropstecken från säsongen är Gennaro Gattuso, som tog över AC Milan i ett prekärt läge. Milanoklubben hade öppnat säsongen på ett krampaktigt sätt och sladdade ordentligt i tabellen, men efter ett par veckor vid rodret kunde Gennaro Gattuso till slut få ordning på både spelet och poängskörden. Den sportsliga ledningen blev så pass nöjda med den före detta storspelaren att han erbjöds ett långtidskontrakt. Det nya kontraktet sträcker sig fram till sommaren 2021.

Med sina 16 vinster och totalt 60 poäng är Atalanta också ett av säsongens utropstecken. Det är intressant att se hur klubben på allvar etablerat sig som ett lag på den övre halvan och den här säsongen var laget bara fyra poäng från en sjätteplats, som hade inneburit en plats i Europa League-kvalet. Tre raka poängtapp på slutet ställde till det för Atalanta, som på det stora hela dock måste vara nöjda med sin säsong.

Säsongens negativa utropstecken

Det går att argumentera för att laget inte riktigt hör hemma i Serie A, men trots knappa resurser och svaga förutsättningar går det inte att annat än vara missnöjd med Benevento. Å andra sidan var det underhållande att följa nykomlingarna under säsongen. Samtidigt stod det redan ett par matcher in i säsongen klart att det här inte var ett lag som hade kapaciteten att klara sig kvar i Serie A. Efter en bra vår skrapade laget ändå ihop 21 poäng på sina 38 matcher och tog totalt sex vinster. Men att Benevento skulle klara sig kvar var det aldrig tal om.

Udinese får också som ett negativt utropstecken, då primärt med tanke på lagets vårsäsong. Efter en stabil höstsäsong och en placering på den övre halvan föll hela laget ihop som ett korthus efter årsskiftet. Plötsligt gick det inte att känna igen Udinese, som efter en lång rad av förluster blev indragna i en bottenstrid efter att tidigare ha tillhört den övre halvan i tabellen. Totalt förlorade laget elva raka matcher i ligaspelet, men hade dessutom totalt 14 matcher utan vinst under våren. Det är ingenting annat än anmärkningsvärt dåligt för ett Udinese som med normal utdelning hade kunnat vara med och slåss strax bakom Europaplatserna i tabellen.

Spelare värda att minnas

Det finns en rad spelare som imponerat stort under säsongen och som på olika sätt burit sina respektive lag. En spelare som lätt glöms bort är den italienske anfallaren Mirco Antenucci i SPAL. Det är sannerligen inte den mest välkända spelaren, men med sina elva mål var han sitt lags bästa målskytt och en stor anledning till att SPAL till slut säkrade nytt kontrakt. I den sista omgången hemmaslog SPAL starkt nog Sampdoria med 3-1 och en viss Mirco Antenucci gjorde två av målen. Tack vare vinsten säkrade SPAL nytt konrakt med tre poäng till godo på Crotone.

Mauro Icardi och Ciro Immobile imponerade båda för Inter respektive Lazio. Med sina 29 mål vardera delade de båda anfallarna dessutom på skytteligatiteln den här säsongen. Kom ihåg att den sistnämnda spelade en match mindre än sin konkurrent och därmed hade ett aningen bättre målsnitt sett över hela ligasäsongen.

Juventus hade flertalet spelare som imponerade, däribland Paulo Dybala och Gonzalo Higuain, som gjorde 22 respektive 16 mål. Därtill var det solida försvarsspelet återigen en nyckelfaktor för mästarna, med en Gianluigi Buffon som fortsatte att storspela längst bakom. Den legendariske målvakten tackade också för sig och avslutade karriären i Juventus med ännu en titel. 40-åringen kanske fortsätter karriären på annan ort, det verkar lite oklart i nuläget.

Statistik – säsongen 2017/2018

Ligamästare: Juventus

Cupmästare: Juventus

Serie A

Skytteligan: Ciro Immobile, Lazio & Mauro Icardi, Inter (29 mål)

Assistligan: Luis Alberto, Lazio (14 assist)

Flest gula kort: Nicolo Barella, Cagliari (14 gula)
Flest röda kort: Bruno Zuculini, Hellas Verona (3 röda)

Flest mål: Juventus (86 mål)

Flest insläppta mål: Benevento (84 mål)