Serie A 2018/19

Serie A

Under en längre tid att har den italienska ligan hamnat i skym undan för de andra toppligorna. Premier League har ju aldrig behövt konkurrera om att vara etta för den generella publiken i Sverige. Men under de senaste åren har den spanska La Liga tagit strålkastarljuset från Serie A. Men den italienska ligan är nu på gång på allvar, mer än bara att Juventus utmanar i Champions League. I och med Cristiano Ronaldos val att lämna Real Madrid har en stor del av fotbollskonsumenterans uppmärksamhet riktats åt Italien. Detta i tillägg till att svenska landslagsmålvakten Robin Olsen värvades till Roma i sommarens transferfönster och att Milan äntligen verkar har fått styr på sin klubb och har skrapat ihop en skaplig trupp gör ligan till utmanare om topp två, åtminstone om ett par år.

Favoriterna

Störst, bäst och vackrast. Ja, Juventus kan i alla fall titulera sig som de två förstnämnda de senaste åren i Serie A. Man har fullkomligt totaldominerat ligan när man vunnit de senaste sju åren. Under samma period har man även lyckats ta sig till en Champions League-final två gånger. Visst, man har förlorat en del av sin defensiv som har definierat vinstmaskinen Juventus. Den ständiga målvakten Buffon har lämnat för PSG och Caldara gick till ligakonkurrentera AC Milan. Men man har länge spelat in Szczesny i målet och från Milan lyckades man knipa Bonucci för att ta plats i försvaret. Men Juventus stora utropstecken inför denna säsong är ändå Cristiano Ronaldo som efter att ha vunnit Champions League hela tre år i rad med sitt Real Madrid nu lämnar klubben, för Serie A och Juventus. Det återstår att se hur han tacklar den italienska ligan i en ny klubb, om han fortsätter leverera till den grad att han kan kalla sig världens bästa fotbollsspelare i en säsong till.

Förra året förlorade Juventus endast tre matcher på hela säsongen och slutade till sist på 95 poäng. Enligt Bethard är Juventus chanser att vinna nästkommande säsong satta till 1.36 gånger insatsen, ett odds som talar för sig själv.

Napoli har varit det lag som på något plan har kunnat utmana Italiens Goliat Juventus se senaste åren. Man har spelat underhållande offensiv fotboll med Maurizo Sarri som tränare. Det har dock skett en ändring av ledarskapet i klubben. Sarri och Carlo Ancelotti in. Den sistnämnde som fick ta över Guardiolas Bayern München efter att han lämnade, något han gjorde bra och vann till slut ligan överlägset. Hans meriter i andra ligor talar också för sig själv.

Inför säsongen har man Ancelotti valt att fortsätta på Sarris spår, offensiv attackfotboll. In i truppen kommer Simone Verdi från Bologna som gjorde 10 mål och föregående säsong och Fabian Ruiz från Real Betis för att ersätta Jorginho som Sarri tog med sig till Chelsea. Förra säsongen slutade man på en andra plats, endast fyra poäng bakom Juventus. Att Napoli kommer vinna med Ancelotti vid rodret sätts av Bethard till oddset 7.00 gånger pengarna.

De två ovanstående känns på förhand som självklara konkurrenter till att placera sig till topp fyra i ligan. De två andra är inte helt självklara. Inter och AC Roma som placerade sig överst med Juventus och Napoli överst föregående säsong ska så klart räknas med, även om de hamnade nästan 20 poäng under. Men Milan och Lazio har två riktigt intressanta lagbyggen på gång och kan absolut utmana om Champions League-plats.

Bottenstriden

I botten hittar vi ett par lag som sticker ut för den överhängande risken att flytta ner till Serie B. Kanske störst har Frosinone som enligt Bethard får oddset 1.66 i risk för nedflyttning.  Frosinone anlände till Serie A inför denna säsong när man slutade på en tredjeplats i Serie B förra säsongen och tog sig upp via playoff. Något som dock talar för att man kanske lyckas trolla sig kvar är tränaren Moreno Longo prestation i att behålla samtliga nyckelspelare från förra säsongen. I tillägg har Longo fått in ett par spelare med fin rutin från Serie A, Halfredsson och Perica, men också talanger som Beghetto och Goldaniga.

Parma, som tidigare var en etablerad klubb i Serie A har efter ekonomiska bekymmer relegerades till Serie D. Nu är man tillbaka i högsta divisionen men skandalerna kring klubben och dess spelare har inte slutat. Under sommaren har spelare i truppen blivit misstänkta för matchfixning och en del även fällts. Detta har lett till man inför kommande säsong har fått en börja på poängen -5. Poäng som för redan bottenplacerad trupp kommer betyda mycket i slutändan. Trots detta har man under säsongen fått tunga namn som Bruno Alves, Ciciretti och Biabiany. Parmas chanser sätts till 1.95 gånger pengarna för att bli nedflyttade.

Tillsammans med ovanstående delar SPAL sämst odds för att åka ut. 2.00 gånger pengarna om man satsar för en nedflyttning för laget. SPAL klarade precis att hålla sig kvar under föregående säsong då man hamnade på 38 poäng efter lika många matcher spelade. Tränaren Semplici har under sommaren inte ändrat allt för mycket i truppen, värt att nämna är Andrea Petagna som lånas in från Atalanta.

Skytteligan

Cristiano Ronaldo sätts in i ligans bästa lag och gess gyllene chanser att vinna årets skytteliga. Portugisens målsinne är sjukt och även om han nu har fyllt 33 år kommer hans förflyttning till Serie A:s något långsammare tempo passa honom perfekt. Sista säsongen i Real Madrid gjorde han 26 mål. Bethard sätter hans chanser att vinna skytteligan till oddset 1.60.

Interns anfallare Mauro Icardi nätade 29 mål under föregående säsong och vann därför skytteligan föregående säsong tillsammans med Ciro Immobile i Lazio. Icardis chanser sätts till oddset 7.00 att vinna i år igen. Till skillnad från Ronaldo har han åldern inne och är fortfarande i utvecklingsfas. Han gör också sin sjätte säsong i Inter, något som har gett honom en viss samspelthet med sitt lag.

Det är främst Immobile som tävlar med de två ovanstående. Likt Icardi gjorde han 29 mål under föregående säsong och har verkligen blomstrat ut under föregående säsong. Den 28-åriga anfallaren spelar i Lazio, det lag som gjorde mest mål under hela förra säsongen, hela 89 stycken. Får man koll på försvaret kan man utmana för ligavinst. Immobiles odds för en vinst av skytteligan ligger på 12.00 gånger pengarna av Bethard.

BETTA NU – KLICKA HÄR