F1, Singaporen Grand Prix ennakko, 16. syyskuuta 2018

Formula 1 15. osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Singaporen Marina Bay katuradalla. Viime vuonna Lewis Hamilton ajoi dramaattisessa kilpailussa voittoon ja Daniel Ricciardo ajoi toiseksi.  Suomalaisista Valtteri Bottas ajoi kolmanneksi, mutta Kimi Räikkönen jäi heti ensimmäiselle kierrokselle ja keskeytti.

Singaporen osakilpailuun lähdetään tilanteessa jossa Mercedeksen Lewis Hamilton (256) johtaa 30 pisteen erolla ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä. Heillä on selkeä johto ennen Kimi Räikköstä joka on kolmantena 164 pisteellään. Valtteri Bottas on neljäntenä 159 pisteellä. Valmistajien kisassa Mercedes jatkaa kärjessä 415 pisteellä ennen Ferraria (390). Red Bull jatkaa kolmantena 248 pisteellä. Seuraavat Renault (86) ja Haas (76) ovat selkeästi perässä.

Marina Bay Street Cirquit – Singapore

Singaporen Marina Bay street cirquit on Valencian ja Monacon tyylinen katurata. Tällä radalla ajettiin ensimmäisen kerran vuona 2008. Rataa pidettiin alussa aika vaarallisena sillä se oli erittäin pomppuinen. Monet pitivät sitä tuplasti vaikeampana ajaa kuin esimerkiksi Monacon rataa. Kymmenen vuoden aikana siihen ollaankin tehty muutoksia neljä kertaa jolla rataa ollaan parannettu ajaja ystävällisemmäksi.

Singaporen rata on 5.065 kilometriä pitkä ja siinnä on 23 mutkaa. Kisaa ajetaan 61 kierrosta. Rataennätys on Lewis Hamiltonin nimissä. Hän ajoi viime vuonna Mercedeksellä 1.45.008 ajan. Radalla on ehkä huononpuoleinen ennätys. Sitä on ajettu kymmenen kisan ajan ja kisoissa ollaan nähty jo 17 turva-autoa.

Suomalaiset

Valtteri Bottas – Voittajakerroin 19.00

Bottas ajoi hienosti kolmanneksi viime kisassa Monzassa, mutta hän sai erityisesti kiitosta tallin eteen ajamisesta ja Lewis Hamiltonin tukemisesta. Ferrarin pomo haukkuikin Bottaksen siitä aluksi, mutta on myöhemmin pyytänyt anteeksi Valtterilta kommenttejaa. Bottas on tällä hetkellä tallitoveriaan 97 pistettä perässä, mutta tilanne olisi voinut olla toisenlainen jos onni olisi ollut hänen puolellaan. Azerbaidzhanissa voiton vei renkaan puhkeaminen aivan kisan lopussa, Kiinassa, Britanniassa ja Saksassa puolestaan petti tallin taktinen puoli. Viime kaudella Bottas voitti kolme osakilpailua, mutta tällä kaudella ei ole vielä voittoa tullut. Palkintopallille hän on kuitenkin päässyt jo kuusi kertaa.

Valtteri Bottas oli viime kaudella Singaporessa kolmas, joka on hänen paras sijoituksensa tällä katuradalla.

Kimi Räikkönen –  Voittajakerroin 10.00

Tällä viikolla se odotettu uutinen Kimi Räikkösen jatkosta tuli, mutta se tarkoitti lähtöä Ferrarista ja paluuta Kimin ensimmäiseen talliin Sauberiin. Siirto oli monelle pettymys sillä Räikkönen ajaa pitkästä aikaa erittäin hyvää kautta. Hän on ollut tällä kaudella palkintopallilla jo yhdeksän kertaa, mutta voittoja ei ole vielä tullut. Voitoista onkin kulunut pitkä aika sillä viimeksi hän oli korkeimmalla korokkeella Australiassa vuonna 2013.

Kimi Räikkönen oli viime Monzan kisassa paalulla, mutta hän ei ole Singaporessa kahdeksassa aikaisemmassa kisassa koskaan päässyt eturiviin. Hän on myös voittanut tallitoverinsa aika-ajossa täällä vain kaksi kertaa (2009 ja 2016). Itse kisassa Räikkönen on parhaimmillaan ollut Singaporessa kahdesti kolmas (2013 ja 2015).

Muut Ennakkosuosikit

Sebastian Vettel – Voittajakerroin 2.20

Sebastian Vettel jäi Italiassa neljänneksi ja on nyt jo 30 pistettä Hamiltonia perässä kun 7 osakilpailua on jäljellä. Vettel on voittanut neljä kertaa Singaporessa, joista kolme tuli Red Bullin autolla. Ferrarilla hän voitti täällä vuonna 2015. Viime kauden kisan hän keskeytti.

Lewis Hamilton – Voittajakerroin 4.40

Hamilton  on voittanut kolme viimeistä osakilpailua neljästä ja on matkalla maailmanmestaruuteen. Hamilton on voittanut Singaporessa jo kolme kertaa (Viimeksi viime vuonna). Vuonna 2014 hän ajoi tripla voittamalla aika-ajon, kisan ja saaden nopeimman kierrosajan.

Red Bullin kuskit: Max Verstappen (5.00) Daniel Ricciardo (5.80)

Mercedeksellä ja Ferrarilla on voimaetu Red Bulliin nähden, mutta tähän kisaan kuuluvat hitaat ja keskihitaat mutkat jotka sopivat Red Bull autoille. Tämä on samanlainen rata kuin Monacossa jossa Red Bull voitti. Daniel Ricciardo on ajanut neljässä viime Singaporen kisassa palkintopallille, mutta hän ei ole koskaan voittanut täällä. Ehkä tämä on se vuosi?

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ