F1, Venäjän Grand Prix

F1, Venäjän Grand Prix ennakko, 30. syyskuuta 2018

Formula 1 16. osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Sochin katuradalla. Viime vuonna Valtteri Bottas ajoi kilpailussa hienosti voittoon ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä ja kolmanneksi tullutta Kimi Räikköstä.

Venäjän osakilpailuun lähdetään tilanteessa jossa Mercedeksen Lewis Hamilton (281) johtaa 40 pisteen erolla ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä. Heillä on selkeä johto ennen Kimi Räikköstä joka on kolmantena 174 pisteellään. Valtteri Bottas on neljäntenä 171 pisteellä. Valmistajien kisassa Mercedes jatkaa kärjessä 452 pisteellä ennen Ferraria (415). Red Bull jatkaa kolmantena 274 pisteellä. Seuraavat Renault (91) ja Haas (76) ovat selkeästi perässä.

Sochi Autodrom

Venäjän Grand Prix ajettiin ensimmäisen kerran vuosina 1913 ja 1914 Pietarissa, mutta kisan järjestäminen loppui ensimmäisen maailmansodan takia. Tämän jälkeen kisaa yritettiin järjestää Moskovassa 80- luvulla, mutta vasta vuoden 2010 jälkeen Venäjä onnistui saamaan oman Grand Prix kisan. Sochi Autodrom on katurata joka rakennettiin Sochin olympiapuiston ympärille. Ensimmäinen kisa Sochin radalla ajettiin vuonna 2014. Mercedes on voittanut jokaisen Venäjän Grand Prix kisan. Myöskin vuosina 1913 ja 1914 ajetut.

Sochin rata on 5.848 kilometriä pitkä ja sitä ajetaan 53 kierrosta. Rataennätys on Kimi Räikkösen  nimissä kun hän ajoi Ferrarilla 1.36.844 ajan. Historia on osoittanut että Sochin radalla kannattaa käyttää yhden pysähdyksen taktiikkaa. Kukaan ei ole koskaan ollut neljän parhaan joukossa käyttämällä useampia varikkopysähdyksiä.

Suomalaiset

Valtteri Bottas – Voittajakerroin 8.00

Bottas ajoi viime kisassa Singaporessa neljänneksi, mutta nyt hän pääsee yhdelle suosikkiradalleen. Mercedes on voittanut jokaisen kisan Venäjällä ja Bottas otti omansa viime vuonna. Hän oli myös palkintopallilla Sochin avauskisassa Williamsillaan. Vuonna 2016 hän oli neljäs ja hän olisi ollut vuonna 2015 kolmas jos Kimi Räikkönen ei olisi ajanut häntä ulos kisan viimeisellä kierroksella. Hän on kuitenkin sanonut että hän aikoo olla kunnon tallitoveri ja auttaa Lewis Hamiltonin mestaruuden tavoittelussa. Tämä tarkoittaa että jos hän pystyy päästämään Hamiltonin edelleen niin hän myös tekee sen.

Viime kaudella Bottas voitti kolme osakilpailua, mutta tällä kaudella ei ole vielä voittoa tullut. Palkintopallille hän on kuitenkin päässyt jo kuusi kertaa.

Kimi Räikkönen –  Voittajakerroin 9.25

Räikkönen ei pysty enää mestaruutta jahtaamaan, mutta se ei tarkoita että hän auttaisi Vetteliä mestaruuden tavoittelussa. Räikkönen siirtyy ensi kaudeksi Sauberille joten hänellä ei ole enää lojaalisuutta Maranellon punaista kohtaa. Viime kisassa Singaporessa Räikkönen oli viides. Hän on ollut tällä kaudella palkintopallilla jo yhdeksän kertaa, mutta voittoja ei ole vielä tullut. Voitoista onkin kulunut pitkä aika sillä viimeksi hän oli korkeimmalla korokkeella Australiassa vuonna 2013.

Kimi Räikkönen ei ole hirveästi Venäjällä aikaisemmin juhlinut. Vuosina 2014 hän oli yhdeksäs ja vuonna 2015 kahdeksas. Kahdessa viimeisessä Sochin kisassa Räikkönen on ollut molemmilla kerroilla kolmas.

Muut Ennakkosuosikit

Sebastian Vettel – Voittajakerroin 2.15

Ferrareilla oli viime vuonna paras Venäjän Grand Prix tähän mennessä kun Sebastian Vettel tuli toiseksi. Hän jäi Bottaksesta vain 0.6 sekunttia. Hän on nyt pakkovoiton edessä jos hän haluaa vielä saavuttaa Hamiltonin maailmanmestaruustaistelussa.

Lewis Hamilton – Voittajakerroin 2.10

Hamilton  on voittanut neljä viimeistä osakilpailua viidestä ja on matkalla maailmanmestaruuteen. Hamilton on ainoa kuski joka on voittanut Venäjällä useammin kuin kerran. Hän ajoi kisan voittoon kahdella ensimmäisellä kerralla vuosina 2014 ja 2015. Vuonna 2016 hän oli toinen ja viime vuonna neljäs.

Red Bullin kuskit: Max Verstappen (36.00) Daniel Ricciardo (49.00)

Red Bullin kuskit tulevat mitä luultavimmin saamaan tähän kisaan aika-ajorangaistukset sillä Christian Horner paljasti Singaporen jälkeen että molemmat autot voivat saada tuoreen moottorin tähän kisaan. Tästäkin huolimatta Red Bull harvoin menestyy Venäjällä sillä heidän paras sijoituksensa on koskaan ollut viides.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ