F1, Kanadan Grand Prix ennakko

F1, Kanadan Grand Prix ennakko, 10. Kesäkuuta 2018

Kauden 7. Formula 1 osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Montrealin legendaarisella Gilles-Villeneuve radalla. Nyt kun kuusi osakilpailua on takana niin Mercedeksellä, Ferrarilla ja Red Bullilla on kaikilla kaksi voittoa. Kuljettajien kisassa Mercedeksen Lewis Hamilton johtaa 110 pisteellä. Ferrarin Sebastian Vettel on toisena 14 pistettä perässä (96). Daniel Ricciardo nousi edellisen Monacon kisan voittonsa ansiosta kolmanneksi (72) ohi suomalaisten Valtteri Bottaksen (68) ja Kimi Räikkösen (60). Valmistajien kisassa Mercedes (178) on hieman edellä Ferraria (156) ja Red Bullia (107). Seuraavat Renault (46) ja McLaren (40) ovat selvästi perässä.

Gilles-Villeneuve Circuit

Tällä kuuluisalla radalla ajettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 1978. Kotiradan suosikki Gilles Villeneuve ajoi silloin ensimmäistä vuottaan Ferrarilla, mutta ei ollut vielä voittanut yhtään osakilpailua. Montrealissa, kotiradallaan, kaikki kuitenkin muuttui kun hän otti muistoisan debyytti voittonsa. Villeneuven kuoltua traagisesti vuonna 1982, rata nimettiin hänen mukaansa.

Montrealin rata sijaitsee Ile Notre-Damella joka on keinotekoinen saari St. Lawrence joen keskellä. Saari alunperin rakennettiin vuoden 1967 Maailman näyttelyyn (World Fair Expo) ja kun kanadanranskalaiset halusivat oman F1 ratansa, niin saari koettiin täydelliseksi paikaksi. Montrealin radasta on tullut yksi kuljettajien suosituimmista radoista F1 kiertueella. Rata on kapea ja kovavauhtinen, mutta se on myös yksi harvoista jossa on useampi ohituspaikka.

Montrealin rata on 4.361 kilometriä pitkä ja sitä ajetaan 70 kierrosta. Se on haastava rata kuljettajille jossa virheisiin ei ole varaa. Pahimmat kohdat ovat pääsuoralle johtava shikaani sekä sen ulkoreunassa oleva ”Mestarien muuri” johon on monen huippukuljettajan kisa päättynyt. Tähän kisaan kansainvälinen autoliitto FIA on lisännyt myös kolmannen DRS alueen käännösten 7 ja 8 väliin, joka varmasti lisää myös ohituksia.

Pirellin Hyperpehmeä rengas

Virallinen renkaiden valmistaja Pirelli tarjoaa tähän kisaan samat rengasvalinnat kuin viime kisaan Monacossa. Tämä tarkoittaa että uusi Hyperpehmeä rengas on toisen kerran tarjolla kisaan. Koska Montrealin radan pinta on täysin erillainen kuin Monacossa niin tämä on varsinaisesti renkaan debyytti. Vaikka Montrealin radan pinta on sileä niin silti usko on että radalla nähdään useampi kuin yhden varikkopysähdyksen taktiikka johtuen pehmeistä renkaista ja monista ohitusmahdollisuuksista jotka laittavat renkaat ja jarrut koetukselle.

Ennakkosuosikit

Kisan voittajasuosikki on Mercedeksen Lewis Hamilton kertoimella 2.25. Hamilton tietää miten voitetaan sillä hän jahtaa Montrealista jo seitsemättä voittoaan jolla hän jakaisi ennätyksen Michael Schumacherin kanssa. Hamilton on ajanut voittoon Montrealissa kolmella viimeisellä kerralla.

Hamiltonilla ja Mercedeksellä ei ollut paras kisa Monacossa, sillä Hamilton sijoittui kolmanneksi ja Bottas viidenneksi. Mercedeksellä oli ongelmainen kisa myös viime vuonna Monacossa (Hamilton 4. ja Bottas 7.), mutta Kanadassa Hamilton johdatti heidät kaksoisvoittoon. Heillä on toiveissa tehdä sama nytkin. Viime vuoden kakkonen, Mercedeksen Valtteri Bottas, on kolmossuosikki kertoimella 6.75. Bottas ei ole vielä Kanadassa voittanut mutta hän on ollut palkintopallilla viimeisen kolmen vuoden aikana.

Ferrari on voittanut Kanadan osakilpailun useiten (10 kertaa), mutta edellisestä voitosta on kohta 14 vuotta aikaa (Schumacher 2004). Ferrarin Sebastian Vettel on kakkossuosikki kisaan kertoimella 2.75. Vettel ja Ferrari voittivat kauden ensimmäiset kaksi kisaa, mutta tämän jälkeen Vettel on päässyt kolmen parhaan joukkoon vain Monacossa (toinen). Vettel ja kisan nelossuosikki Kimi Räikkönen (10.00 kerroin) eivät ole Montrealissa Ferrarilla vielä voittaneet, vaikka molemmilla on yksi voitto Montrealista, Vettel Red Bullilla ja Räikkönen McLarenilla.

Monacon kisan voittaja Daniel Ricciardo on vasta kuutossuosikki kertoimella 25.00. Tämä johtuu siitä että Ricciardo tulee saamaan lähtöruutu rangaistuksen. Ricciardon autosta paloi MGU-K virtayksikkö joka joudutaan vaihtamaan. Tästä vaihdosta seuraa automaatinen lähtöruutu rangaistus.

Montrealissa sää on välillä yksi ratkaisutekijä. Sunnuntaiksi on kuitenkin luvattu noin 21 astetta, kuivaa ja poutaista, jota harvoin tällä radalla nähdään.  Esimerkiksi vuonna 2011 Jenson Button voitti kisan vaikka se keskeytettin kahdeksi tunniksi sateen takia. Koko kisa kesti silloin yli neljä tuntia.

Sunnuntaina on luvassa huippukisa.