F1 French Grand Prix

F1, Ranskan Grand Prix ennakko, 24. Kesäkuuta 2018

Kauden 8. Formula 1 osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Ranskan Paul Ricard radalla. Viimeksi tällä radalla on ajettu vuonna 1990 kun Ferrarin Alain Prost otti voiton. Nyt tämä legendaarinen rata tekee paluun ja lisää enemmän jännitystä tähän tasaiseen kauteen jossa Ferrari on ottanut kolme voittoa, Mercedes ja Red Bull kaksi.

Kuljettajien kisassa Ferrarin Sebastian Vettel johtaa pisteen erolla ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia. Mercedeksen Valtteri Bottas nousi Kanadan GP:n toisen sijan ansiosta kolmanneksi 86 pisteellä. Red Bullin Daniel Ricciardo on neljäs (84) ja Ferrarin Kimi Räikkönen viides (68). Valmistajien kisassa Mercedes (209) on hieman edellä Ferraria (189) ja Red Bullia (134). Seuraavat Renault (56) ja McLaren (40) ovat selvästi perässä.

Paul Ricard Circuit

Ranskan GP ajettiin ensimmäisen kerran Paul Ricard Circuitilla vuonna 1971 ja viimeksi vuonna 1990. Tämä tarkoittaa että Mercedes-Benz ei ole koskaan ajanut kilpailua tällä radalla.  Mercedeksen Lewis Hamilton ei ole ajanut tällä radalla yhtään kilpailu millään automuodolla. Ehkä tämän takia hän ei pidä radasta.

Ranskan GP on viimeksi ajettu vuonna 2008 Magny-Coursin radalla. Tämän jälkeen Ranskassa ei ole ajettu talousongelmista johtuen. Paul Ricardin rata sijaitsee Etelä-Ranskassa Toulonin ja Marseillen kaupunkien välissä. Radalle on asennettu uusi päällyste juuri tätä kisaa varten. Pinta tuntuu nyt sileältä ja siinnä on pitävän tuntuinen tarmac. Radan pintaa voi nyt pitää hieman samanlaisena kuin Barcelonassa.

Paul Ricardin rata on 5.842 kilometriä pitkä ja sitä ajetaan 53 kierrosta. Radalla on monta nopeaa ja pitkän säteen mutkia. Yksi mielenkiintoisimmasta mutkista on “mutka 10” nimeltä “Signes”, jossa kuljettajat ajavat noin 290 km/tunnissa. Tämä tulee varmasti tuntumaan kuskien niskoissa kisan jälkeen. Rataan kuului aikaisemmin 1.7 kilometriä pitkä suora nimeltä “Mistralin suora”, mutta siihen on nyt lisätty shikaani hiljentämään autojen vauhtia sekä mahdollistamaan hieman ohituksia. Radalla on kaksi DRS aluetta. Yksi juuri ennen Mistral suoraa sekä toinen lähtö/loppusuoralla.

Koska kyseessä on uusi rata niin yhdelläkään tallilla ei ole historiallista dataa siitä. Tämä lisää erityisesti harjoituksen tärkeyttä kun kaikki tallit lähtevät samalta viivalta.

Kisan renkaat

Virallinen renkaiden valmistaja Pirelli tarjoaa tähän kisaan kolme rengasvaihtoehtoa. Edellisessä kahdessa kisassa he ovat tarjonneet pehmeimpänä renkaana Hypersoftia mutta tämän kisan pehmein rengas on Purppura-raidan Ultrasoft. Kovin tarjolla oleva rengas on Kelta-raitainen Soft ja näiden välissä puna-raitainen supersoft.

Koska kyseessä on uusi kisa uudella päällysteellä niin renkailta odotetaan hyvää pitoa sekä pientä kulumista. Etelä-Ranskassa lämpötila voi olla kuitenkin korkea joka lisää Renkaiden kulumista lämmön takia.

Ennakkosuosikit

Kisan voittajasuosikki on Mercedeksen Lewis Hamilton kertoimella 2.50. Hamilton ei välttmättä pidä radasta mutta hän ja Mercedeksen toinen kuljettaja Valtteri Bottas (voittajakerroin  8.00) saavat kisaan uuden, tehokkaan moottorin joka auttaa heitä varmasti saamaan kiiinni Ferrarin ja Red Bullin etumatkaa.

Kisan kakkossuosikki on Montrealissa kauden kolmannen voittonsa ajanut Sebastian Vettel kertoimella 2.55. Kolmoissuosikki on Red Bullin Max Verstappen, joka vihdoin sai Kanadassa ehjän kisan ja hän päätyi kolmanneksi. Ferrarin Kimi Räikkönen ja Red Bullin Daniel Ricciardo ovat  viitossuosikit kertoimella 11.

Yllätyksiä voidaan hakea ehkä ranskalaiskuljettajista joita on kolme; Romain Grosjean (951), Esteban Ocon (1001) ja Pierre Gasly (1501) ajavat nyt ensimmäistä kertaa kotikisoissaan. Ehkä yleisön tuki auttaa heitä yllätykseen.

Viikonlopuksi odotetaa erittäin kuumaa säätä. Perjantain vapaissa harjoituksissa lämpötila kipuaa 30 asteeseen. Lauantaina ja sunnuntaina lämpötila on 26 astetta. Lauantaiksi odotetaan hieman sadetta joka tekee aika-ajosta erittäin mielenkiintoisen.

Ranskan GP on ensimmäinen ”Triple Crown” osakilpailu. Tämä kausi on ensimmäinen Formula ykkösissä, jossa kolme osakilpailua järjestetään peräkkäisinä viikonloppuina. Ranskaa seuraavat Itävallan ja Ison-Britannian osakilpailut.