F1 Ranskan Grand Prix

F1, Ranskan Grand Prix ennakko, 1. heinäkuuta 2018

Kauden 9. Formula 1 osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Itävallan Red Bull Ringillä. Viime vuonna kisan voitti Suomen Valtteri Bottas. Hän ajoi myös paalupaikan 1.04.251 ajalla. Tällä kaudella lähes jokaisella radalla on tullut rataennätys, joten tämä antaa toivoa että tänä vuonna ajetaan aika-ajossa lähelle minuutin kierrosta. Tämän vuoden F1 kausi on ollut muutenkin erittäin jännittävä kun Ferrari ja Mercedes ovat ottaneet kolme voittoa ja Red Bull kaksi.

Kuljettajien kisassa Mercedeksen Lewis Hamilton johtaa 14 pisteen erolla ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä. Mercedeksen Valtteri Bottas tippui Ranskan GP:n epäonnen takia neljänneksi. Hänellä on tällä hetkellä 92 pistettä. Red Bullin Daniel Ricciardo nousi kolmanneksi (96) ja Ferrarin Kimi Räikkönen jatkaa viidentenä (83). Valmistajien kisassa Mercedes (237) on hieman edellä Ferraria (214) ja Red Bullia (164). Seuraavat Renault (62) ja McLaren (40) ovat selvästi perässä.

Red Bull Ring

Rata oli aikaisemmalta nimeltään Österreichring js sillä järjestettiin Itävallan GP 18 vuotta putkeen välillä 1970-1987. Rataa myöhemmin lyhennettiin ja nimettiin uudelleen A1-Ringiksi. Itävallan GP järjestettiin siellä uudelleen välillä 1997-2003. Tämän jälkeen rataa pidennettiin jälleen ja F1 palasi radalle vuonna 2014.

Red Bull Ring sijaitsee Spielbergissä, Styrian vuoristossa noin 120 kilometriä Itävallan pääkaupungista Wienistä länteen. Rata on erittäin kompakti ja yleisöystävällinen sillä pääkatsomosta näkee koko radan. Rata sijaitsee keskellä Styrian vuoristoa ja on yksi F1- kauden kuvankauniimpia sijainteja.

Red Bull Ringin rata on 4.318 kilometriä pitkä ja sitä ajetaan 71 kierrosta. Tämä on yksi kauden lyhimmistä ja nopeimmista radoista joka aiheuttaa aika paljon ruuhkaa aika-ajojen ja kisan aikana. Radan parhaimmat ohituskohdat ovat ykkösmutkassa ja kolmosmutkassa. Kuskit kuitenkin pitävät eniten radan keskikohdasta ja lopusta joiden mutkat ovat nopeita ja aiheuttavat hieman vuoristorata fiiliksen. Mutka numero 9 kiertää vasemmalle ja kallistuu ulospäin, mutka numero 10 kuitenkin kallistuu heti sisäänpäin tehden siitä teknisesti erittäin vaikean ja jos kuskit eivät ota sitä tarkasti, he ajavat helposti ulos.

Kisan renkaat

Virallinen renkaiden valmistaja Pirelli tarjoaa tähän kisaan samat kolme rengasvaihtoehtoa kuin viime viikon Ranskan GP:ssä. Tämän kisan pehmein rengas on Purppura-raidan Ultrasoft. Kovin tarjolla oleva rengas on Kelta-raitainen Soft ja näiden välissä puna-raitainen supersoft.

Suurin osa talleista ovat ottaneet mukaan 7-10 settiä ultrasofteja. supersofteja on 1-5 settiä ja softeja vain 1-3 settiä. Viime vuonna suurin osa talleista käytti yhden varikkostopin taktiikkaa, joka voi olla myös voittajan taktiikka tänäkin vuonna.

Radalla on vain 10 mutkaa joista suurin osa kaartuu oikealle. Radan kuitenkin kaksi vaikeinta mutkaa kaartuvat vasemmalle asettaen renkaiden kylmälle pinnalle enemmän kulutusriskiä.

Ennakkosuosikit

Kisan voittajasuosikki on Mercedeksen Lewis Hamilton kertoimella 1.95. Lewis Hamilton voitti Ranskan GP:n viime viikolla ja koska tämä kisa tulee nopeasti niin tiimit eivät ole päässeet testaamaan välillä. Mercedes on voittanut myös kaikki Itävallan GP:n kisat sen jälkeen kun F1 on palannut tälle radalle. Hamilton itse voitti kisan vuonna 2016.

Kisan kakkossuosikki on Ferrarin Sebastian Vettel joka kolaroi Valtteri Bottaksen kanssa Ranskan GP:n alussa ja sijoittui lopulta viidenneksi. Hänen voittajakertoimensa on 3.30. Vettel ei ole tällä radalla koskaan voittanut, mutta hän tuli viime vuonna niukasti toiseksi.

Viime vuoden kisan voittaja Valtteri Bottas on kisan kolmossuosikki kertoimella 8.25. Bottas on ajanut erittäin hyvin tällä kaudella, mutta epäonnen takia (kuten viime kisassa) se ei ole näkynyt tuloksissa. Bottas viihtyy tällä radalla hyvin ja häneltä on lupa odottaa hyvää kisaviikonloppua.

Ranskan GP:ssä toiseksi ajanut Red Bullin Max Verstappen on nelossuosikki kertoimella 8.75. Hänen tallitoverinsa Daniel Ricciardo on vitossuosikki kertoimella 9.00. Ranskan kolmonen, Suomen ja Ferrarin Kimi Räikkösen voittajakerroin on 25.00.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ