F1, Ison-Britannian Grand Prix ennakko, 8. heinäkuuta 2018

F1, Ison-Britannian Grand Prix

Kauden 10. Formula 1 osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Ison-Britannian Silverstonen radalla. Kyseessä on Britannian ”moottoriurheilun kodin” viideskymmenes F1 Grand Prix osakilpailu. Viime vuoden kisassa Mercedes ajoi kaksoisvoittoon kun Lewis Hamilton ajoi ykköseksi ja Suomen Valtteri Bottas oli toinen. Kisan kolmas oli Ferrarin Kimi Räikkönen.  Tuo voitto oli Lewis Hamiltonin jo neljäs voitto putkeen Silverstonessa. Tällä hetkellä hän jakaa Silverstonen voittojen ennätyksen (5 voittoa) Jim Clarkin ja Alain Prostin kanssa eli tänä vuonna hänellä on mahdollisuus ottaa ennätyksellinen kuudes voitto.

Kuljettajien kisassa Ferrarin Sebastian Vettel johtaa yhden pisteen erolla ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia. Mercedeksen Valtteri Bottas on tippunut Ranskan ja Itävallan GP:n epäonnien takia kuudenneksi 92 pisteellä. Suomen Kimi Räikkönen nousi Itävallan Grand Prixn kakkossijan ansiosta kolmanneksi 101 pisteellä. Red Bullin Daniel Ricciardo on neljäs 96 pisteellä ja Itävallan osakilpailun voittaja, Max Verstappen viides 93 pisteellä. Valmistajien kisassa Ferrari nousi kärkeen 247 pisteellä ennen Itävallassa ilman pisteitä jäänyttä Mercedestä (237). Red Bull jatkaa kolmantena, mutta kavensi pisteetumatkaa runsaasti (189). Seuraavat Renault (62) ja Haas (49) ovat selkeästi perässä.

Silverstonen rata

Silverstonen rata sijaitsee Towcesterin kaupungissa noin 90 minuutin ajomatkan päässä Lontoon keskustasta pohjoiseen tai 60 minuuttia Birminghamista etelään. Tällä radalla ajettiin ensimmäinen osakilpailu vuonna 1950 kun Guiseppe Farina voitti Alfa Romeollaan. Tänä vuonna juhlitaan siis Silverstonen 50. Formula 1 osakilpailua.

Silverstonen rata on 5.891 kilometriä pitkä ja sitä ajetaan 52 kierrosta. Rataennätys on Lewis Hamiltonin viime vuonna tekemä 1:30.621. Tämä rata on nopea, mutta hyvä kierrosaika vaatii kuljettajilta rohkeutta ja taidokkuutta. Silverstonen rata on tasainen sillä korkeimman ja matalimman kohteiden eroa on vain 11.3 metriä. Itävallassa ajettiin lyhyellä radalla, mutta Englannissa rata on kiertueen yksi pisimmistä, mutta se on nopea. Radalla on monta nopeaa mutkaa jotka syöttävät toisiaan. Tämä tarkoittaa että jos kuski tekee virheen niin hän menettää momentumin koko kierroksen ajaksi. Koska kuskit ajavat koko kierroksen lähes täysillä niin tämä on raskasta autojen voimayksiköille, mutta erittäin kevyitä jarruille. Ehkä liiankin kevyitä sillä optimaalisen lämpötilan pitäminen jarruissa voi olla vaikeaa.

Paalupaikka ei ole välttämättä se paras mahdollinen tällä radalla. Ensimmäinen nopea Abbey mutka kaartuu oikealle, kun taas paalupaikka on vasemmalla. Tämä antaa mahdollisuuden kakkoseksi aika-ajoissa tulleelle pitää mutkan sisärata ja mennä ohi.

Kisan renkaat

Virallinen renkaiden valmistaja Pirelli tarjoaa tähän kisaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella kovan rengasseoksen vaihtoehdon. Pirelli tarjoamat renkaat tähän osakilpailuun ovat kova, medium ja pehmeä. Lewis Hamilton oli erittäin pettynyt Pirellin rengasvalinnoista viimeksi Itävallan kisassa jossa renkaiden pinnat kuplivat oudosti ja nyt tähän kisaan Pirelli tuokin ohuemmat renkaansa, joita he käyttivät Ranskan osakilpailussa missä Mercedes otti aika-ajosta kaksoisvoiton. Renkaat suosivat siis Mercedestä tässä kisassa.

Suomalaiset

Valtteri Bottas – Voittajakerroin 6.25

Mercedeksen molemmat autot keskeyttivät Itävallassa sitten ensimmäisen kerran sitten vuoden 2016 Espanjan osakilpailun. Valtteri Bottas haluaakin unohtaa viimeiset kaksi kisaa ja saavuttaa palkintopalli sijoituksen kuten hän teki myös viime vuonnakin Silverstonessa. Silloin kun Valtteri Bottas on päässyt ajamaan niin hän on ollut nopea, todella nopea. Tällä kaudella Bottas on menettänyt runsaasti pisteitä asioiden takia, joihin hän ei ole itse voinut vaikuttaa.

Kiinan osakilpailussa Bottas menetti voittonsa kun turva-auto tuli varikolle huonoon aikaana, eikä Bottas päässyt renkaidennvaihtoon ennen varikon porttien sulkeutumista.  Azerbaijanin osakilpailussa Bottas joutui keskeyttämään vain kolme kierrosta ennen loppua takarenkaansa räjähdettyä. Kaksi viikkoa sitten Paul Ricardin radalla, Sebastian Vettel ajoi lähdössä Bottaksen perään ja hän jäi kisassa lopulta seitsemänneksi. Itävallassa Bottas joutui keskeyttämään hydrauliikkaa ongelmien takia.  Ilman näitä epäonnekkaita kisoja, Bottas taistelisi tiukasti vielä maailmanmestaruudesta. Se ei ole vieläkään liian myöhäistä.

Valtteri on pärjännyt hyvin Silverstonen radalla. Hän on ollut kahdesti toinen. Ensin Williamsilla vuonna 2014 ja nyt viime vuonna Mercedeksellä. Englannissa hän ei ole vielä voittanut mutta Bottas on tänä vuonna kisan kolmossuosikki kertoimella 6.25. Mercedes yleensä pärjää hyvin Englannissa, joten ehkä tänä vuonna on Bottaksen vuoro.

Kimi Räikkönen –  Voittajakerroin 12.50

Ferrarin Kimi Räikkösellä on nyt paljon todistettavaa Silverstonen osakilpailussa. Varikolla liikkuneiden huhujen mukaan Räikkönen korvattaisiin ensi kaudella Charles Leclercillä. Itävallassa Räikkönen osoittikin vanhan ajan mallia ja ampaisi agressiivisesti Mercedesten väliin lähdössä ja ajoi loistavan kisan sijoittuen toiseksi. Räikkönen on jäänyt Sebastian Vettelin jälkeen useassa kisassa, mutta tässä pitää muistaa että Räikkösellä ei ole Vettelin  saamaa moottorin tehopäivitystä. Räikkösen moottori hajosi Barcelonan kisan jälkeen ja lähtöruuturangaistuksen pelossa vain Vettel on saanut tehopäivityksen tähän mennessä. Kun tämän ottaa huomioon niin Räikkösen esitys Itävallassa missä hän jätti Vetteliä selkeästi jälkeen oli erinomainen.

Kimi Räikkönen on ollut kuudesti palkintopallilla Englannin Silverstonessa. Hänen ainoa voittonsa on vuodelta 2007 Ferrarin kuskina. Hän oli McLarenilla toinen vuonna 2004. Kolmanneksi hän on tullut vuosina 2003, 2005, 2006 ja viimeksi viime vuonna. Räikkönen on vasta kisan kuutos suosikki, mutta häntä on vaikea sivuuttaa varsinkin nyt kun hän taistelee ensi kauden tallipaikastaan. Viimeisessä kahdessa kilpailussa Räikkösen kisavauhti on ollut hyvää. Tällä kertoimella pieni sijoitus voi olla paikallaan vaikka hänen edellisestä voitostaan onkin jo yli viisi vuotta aikaa (Australia 2013).

Muut Ennakkosuosikit

Lewis Hamilton – Voittajakerroin 2.00

Kisan ylivoimainen voittajasuosikki on Mercedeksen Lewis Hamilton kertoimella 2.00. Lewis Hamiltonilla oli painajaismainen kisa viime viikolla Itävallassa. Ensin Mercedes talli epäonnistui varikkokäynnissään kun he eivät kutsuneet Hamiltonia sisään ennen turva-auton tuloa ja lopulta hän joutui keskeyttämään bensa paineiden petettyä. Nämä virheet on nyt tutkittu ja Hamilton tulee kotikisaansa suurena voittajasuosikkina voitettuaan sen viimeiset neljä vuotta putkeen.

Sebastian Vettel – Voittajakerroin 4.30

Vettel on voittanut tällä kaudella jo kolme osakilpailua, mutta Itävallassa hän oli selkeästi tallitoveriaan perässä. Ferrarilla oli mahdollisuus tehdä tallimääräys ja antaa Vettelin mennä Räikkösen ohi lopussa. Tätä määräystä ei tullut joka on ollut päätös jota on ylistetty F1 maailmassa.

Sebastian Vettel on voittanut kerran Silverstonessa, vuonna 2009 Red Bullin kuskina.

Max Verstappen – Voittajakerroin 6.50

Itävallan osakilpailun voittaja Max Verstappen on päässyt erittäin hyvään vireeseen viimeisten kisojen aikana. Hän on ollut palkintopallilla neljä kertaa viimeisen viiden kisan aikana. Verstappen on menestynyt myös hyvin Silverstonessa sillä vuonna 2016 hän oli toinen ja viime vuonna neljäs.

Daniel Ricciardo – Voittajakerroin 10.75

Daniel Ricciardo on jäänyt viime aikoina selkeästi tallitoverinsa varjoon, mutta se ei poista sitä seikkaa että Red Bull on ollut vahva viime kisoissa. Ricciardo joutui keskeyttämään Itävallassa, mutta hän on ajanut jo kaksi osakilpailu voittoa tällä kaudella. Monacon osakilpailun voittaja oli Kanadassa ja Ranskassa neljäs.

Sää

Kisa viikonlopulle odotetaan hieman pilvistä mutta lämmintä säätä. Lämpötilat ovat 27 ja 30 asteen välillä.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ