F1, Saksan Grand Prix ennakko, 22. heinäkuuta 2018

F1, Saksan Grand Prix ennakko

Kauden 11. Formula 1 osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Saksan Hockenheimringin radalla. Formula 1 palaa Hockenheimiin yhden vuoden tauon jälkeen. Kisa ajettiin viimeksi täällä vuonna 2016, jolloin kisan voittoon ajoi Mercedeksen Lewis Hamilton. Red Bullin Daniel Ricciardo ja Max Verstappen olivat muut kuskit palkintopallilla. Suomen Kimi Räikkönen oli Ferrarillaan kuudes ja Valtteri Bottas Williams autollaan yhdeksäs.

Saksan osakilpailuun lähdetään tilanteessa jossa Ferrarin Sebastian Vettel (171) johtaa kahdeksan pisteen erolla ennen Mercedeksen Lewis Hamiltonia. Heillä on selkeä johto ennen Kimi Räikköstä joka on kolmantena 116 pisteellään. Valtteri Bottas on viidentenä 104 pisteellä. Valmistajien kisassa Ferrari on kärjessä 287 pisteellä ennen Mercedestä (267). Red Bull jatkaa kolmantena 199 pisteellä. Seuraavat Renault (70) ja Haas (51) ovat selkeästi perässä.

Hockenheimringin rata

Hockeinheimringin rata sijaitsee Hockenheimin kaupungin lähellä, Baden-Württembergin osavaltiossa noin sata kilometriä Frankfurtista etelään. Saksan Grand Prix on vuorotellut Nurnburgringin ja Hockenheimringin välillä, joten aina täällä ei ole ajettu. Tämä Rata tuli kuuluisaksi vuonna 1968 kun Jim Clark kuoli F2 osakilpailussa. Tästäkin huolimatta F1 tuli radalle vuonna 1970. Vuonna 2002 rata koki suuren muutoksen kun metsäosuudet poistettiin. Vaikka metsäosuuksien poistaminen vei hieman pois radan luonteenpiirrettä, niin se on silti säilynyt suosittuna ratana ja fanien huuto jopa kilpailee autojen äänien kanssa.

Hockenheimringin rata on 4.574 kilometriä pitkä ja sitä ajetaan 67 kierrosta. Rataennätys on Kimi Räikkösen nimissä. Hän ajoi vuonna 2004 McLarenilla 1.13.780 ajan. Rataan kuuluu 17 mutkaa. Rata on kombinaatio nopeita tasaisia osuuksia sekä osuuksia joissa vaaditaan enemmän teknistä osaamista. Rataan kuuluu myös kaarevia osuuksia joka tekee radasta erittäin mielenkiintoisen.

Suomalaiset

Valtteri Bottas – Voittajakerroin 8.50

Bottas on kisan kolmossuosikki. Viime osakilpailussa Silverstonessa Bottas tuli neljänneksi. Tämä oli kuitenkin selkeä parannus kahteen aikaisempaan kisaan sillä Itävallassa tuli keskeytys ja Ranskassa vasta seitsemäs sija. Tällä kaudella Bottas onkin menettänyt runsaasti pisteitä asioiden takia, joihin hän ei ole itse voinut vaikuttaa.

Kiinan osakilpailussa Bottas menetti voittonsa kun turva-auto tuli varikolle huonoon aikaana, eikä Bottas päässyt renkaidennvaihtoon ennen varikon porttien sulkeutumista.  Azerbaijanin osakilpailussa Bottas joutui keskeyttämään vain kolme kierrosta ennen loppua takarenkaansa räjähdettyä. Ranskassa, Paul Ricardin radalla, Sebastian Vettel ajoi lähdössä Bottaksen perään ja hän jäi kisassa lopulta seitsemänneksi. Itävallan keskeytys johtui hydrauliikka ongelmien takia.  Ilman näitä epäonnekkaita kisoja, Bottas taistelisi tiukasti vielä maailmanmestaruudesta. Autosporting laskelmien mukaan Bottas on menettänyt 50 pistettä epäonnien takia.

Valtteri Bottaksen paras saavutus Hockenheimissa oli vuoden 2014 toinen sija Williamsilla. Vuonna 2016 hän ajoi yhdeksänneksi. Mercedeksellä hän ei ole vielä Hockenheimissa ajanut.

Kimi Räikkönen –  Voittajakerroin 10.75

Ferrarin Kimi Räikkösellä on hyvä vaihe menossa sillä hän on ollut palkintopallilla nyt kolmasti peräkkäin. Ranskassa Kimi oli kolmas, Itävallassa toinen ja nyt pari viikkoa sitten Silverstonessa taas kolmas. Hän on kauden aikana ollut palkintopallilla kuudesti, mutta voittoja ei ole vielä tullut. Voitoista onkin kulunut pitkä aika sillä viimeksi hän oli korkeimmalla korokkeella Australiassa vuonna 2013.

Kimi on tällä hetkellä kolmantena kuljettajien taulukossa ja vaikka hänen vauhtinsa on ollut erittäin lähellä tallikaveriaan Vetteliä aika-ajoissa, niin itse kisoissa Kimi on ollut onnekas. Autosport toimittaja, Ben Andersonin, laskelmien mukaan hän on hyötynyt muiden kärkikuskien epäonnista eniten. Hänellä on tällä hetkellä 22 pistettä enemmän kuin pitäisi ajosuoritusten perusteella.

Hockenheimissa Kimi ei ole ollut parhaimmillaan. Hänen paras saavutuksensa on ollut kahdesti kolmas (2006 ja 2012). Viidesti hän on joutunut keskeyttämään tällä radalla. Ferrarilla hän on ajanut Hockenheimissa kahdesti ollen yhdestoista ja kuudes.

Muut Ennakkosuosikit

Lewis Hamilton – Voittajakerroin 2.35

Silverstonessa toiseksi tullut Lewis Hamilton on kisan suosikki. Hamilton ajoi voittoon viimeksi kun Hockenheimilla ajettiin vuonna 2016. Se oli hänen toinen voittonsa sillä hän voitti jo McLarenilla vuonna 2008.

Sebastian Vettel – Voittajakerroin 2.65

Vettel voitti viime osakilpailun Silverstonessa ja hän johtaa kuljettajien kisaa ennen Hamiltonia. Hän ei ole vielä kertaakaan Hockenheimissa voittanut sillä paras sijoitus on kolmas vuonna 2010 Red Bull Racingin väreiss.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ