F1, Belgian Grand Prix ennakko, 26. elokuuta 2018

Formula 1 palaa pieneltä kesätauolta kauden 13. osakilpailuun, joka ajetaan tänä viikonloppuna Belgian Spa-Francorchampsin radalla. Viime vuonna Lewis Hamilton ajoi voittoon ja Sebastian Vettel ajoi toiseksi.  Suomalaiset jäivät silloin juuri palkintopallin ulkopuolelle Kimi Räikkösen ollessa neljäs ja Valtteri Bottas viides.  

Belgian osakilpailuun lähdetään tilanteessa jossa Mercedeksen Lewis Hamilton (213) johtaa 24 pisteen erolla ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä. Heillä on selkeä johto ennen Kimi Räikköstä joka on kolmantena 146 pisteellään. Valtteri on neljäntenä 132 pisteellä. Valmistajien kisassa Mercedes jatkaa kärjessä 345 pisteellä ennen Ferraria (335). Red Bull jatkaa kolmantena 223 pisteellä. Seuraavat Renault (82) ja Haas (66) ovat selkeästi perässä.

Spa-Francorchampsin rata

Spa-Francorchampsin rata ei sijaitse itse asiassa Spassa vaan Francorchampsissa, noin 51 kilometriä Liegen kaupungista kaakkoon. Rata rakennettiin alunperin jo vuonna 1921 ja se oli kolmion mallinen yhdistäen Francorchampsin, Stavelotin ja Malmelotin kaupungit. Rata oli silloin yli 14 kilometrin pituinen. Se rakennettiin alunperin erittäin nopeaksi ja ajajat hieman pelkäsivät sitä, sillä radalla ajettiin kaasu pohjassa 3-4 minuuttia joka oli henkisesti todella raskasta.

Nykyään Spa-Francorchampsin rata on 7.004 kilometriä pitkä ja sitä ajetaan 44 kierrosta. Rataennätys on Sebastian Vettelin nimissä. Hän ajoi viime vuonna Ferrarilla 1.46.577 ajan. Rataa pidetään yhtenä maailman kauneimpana, mutta sillä on ikävä historia. Belgian Grand Prixin historiassa useampi kuski on kuollut  tällä radalla. Vuoden 1960 Grand Prix on jäänyt mieleen kun kaksi kuljettajaa, Chris Pristow ja Alan Stacey kuolivat vain 15 minuutin sisällä. Rataa onkin pienennetty runsaasti ja siitä on tehty paljon turvallisempi.

Suomalaiset

Valtteri Bottas – Voittajakerroin 10.00

Bottas jäi Unkarissa viidenneksi joka oli hänelle pettymys sillä edellisissä kisoissa oli mennyt hyvin. Bottas on kuitenkin parantanut huomattavasti Ranskan ja Itävallan pettymysten jälkeen. Hän oli Saksassa toinen, Silverstonessa kolmas ja viime osakilpailussa siis viides.  Hänellä tulee olemaan iso rooli vielä tällä kaudella Hamiltonin sekä Mercedeksen auttamisessa mestaruuksiin.

Valtteri Bottas oli viime kaudella Belgiassa viides. Hänen paras sijoituksensa on vuoden 2014 kisan kolmas sija Williamsilla.  

Kimi Räikkönen –  Voittajakerroin 7.00

Ferrarin Kimi Räikkösellä on tässä osakilpailussa ehkä koko kauden pienin voittajakerroin ja siihen on hyvä syy. Kimi on voittanut Belgiassa neljä kertaa ja sillä hän jakaa Jim Clarkin kanssa radan ennätyksen. Kimillä hyvä vaihe menossa sillä hän on ollut palkintopallilla nyt viidesti peräkkäin. Ranskassa Kimi oli kolmas, Itävallassa toinen, Silverstonessa, Saksassa ja Unkarissa hän oli kolmas. Hän on kauden aikana ollut palkintopallilla kahdeksan kertaa, mutta voittoja ei ole vielä tullut. Voitoista onkin kulunut pitkä aika sillä viimeksi hän oli korkeimmalla korokkeella Australiassa vuonna 2013.

Tällä kaudella vain Lewis Hamilton on ajanut palkintopallille useammin kuin Räikkönen (9). Varikolla odotellaankin nyt Kimin jatkosopimusta sillä paremmin hän ei ole voinut talliaan palvella.

Muut Ennakkosuosikit

Sebastian Vettel – Voittajakerroin 2.40

Sebastian Vettel jäi Unkarissa toiseksi ja on nyt jo 24 pistettä Hamiltonia perässä kun 9 osakilpailua on jäljellä. Vaikka Hamilton on ajanut viime kisoissa hyvin on Ferrari näyttänyt paremmalta. Vettel on voittanut kaksi kertaa Belgiassa, mutta edellisestä voitosta on jo 5 vuotta aikaa. Viime kaudella hän oli toinen.

Lewis Hamilton – Voittajakerroin 2.50

Hamilton  on voittanut kaksi viimeistä osakilpailua ja noussut Vettelin rinnalle ja ohi. Hamilton on voittanut Belgiassa jo kolme kertaa (Viimeksi viime vuonna) ja voitto tänä vuonna nostaisi hänet Räikkösen ja Clarkin rinnalle. Hän on kuitenkin keskeyttänyt tällä radalla useammin kuin millään muulla radalla, neljä kertaa.

Red Bullin kuskit: Max Verstappen (15.00) Daniel Ricciardo (17.00)

Tämä on ensimmäinen osakilpailu Daniel Ricciardolle sen jälkeen kun hänen shokkisiirtonsa Renaultille ensi kaudeksi ilmoitettiin. Ricciardo on ajanut tällä radalla kuitenkin hyvin sillä hän voitti täällä vuonna 2014 ja oli vuosina 2016 ja 2017 molempina kertoina palkintopallilla. Hänen tallitoverinsa Verstappen on ollut tällä kaudella kuitenkin parempi ja saa varmasti nyt tallinsa tuen.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ