Kimi Räikkösen viimeinen kisa Ferrarilla tänä viikonloppuna

Tämän kauden viimeinen Formula 1 osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Abu Dhabin Yas Marina Circuit radalla. Viime vuonna Valtteri Bottas otti voiton ennen tallitoveriaan Lewis Hamiltonia. Sebastian Vettel oli kolmas ja Kimi Räikkönen neljäs.

Abu Dhabin osakilpailuun lähdetään tilanteesta jossa Mercedeksen Lewis Hamilton on jo varmistanut maailmanmestaruuden (383). Hän johtaa 81 pisteen erolla ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä. Heillä on selkeä johto ennen Kimi Räikköstä joka on kolmantena 251 pisteellään. Valtteri Bottas on neljäntenä 237 pisteellä. Valmistajien kisassa Mercedes varmisti viime osakilpailussa koko kauden voiton. Heillä on tällä hetkellä 620 pistettä. Ferrari on toisena (553). Red Bull jatkaa kolmantena 392 pisteellä. Seuraavat Renault (114) ja Haas (90) ovat selkeästi perässä.

Yas Marina Circuit- Rata

Yas Marinan rata rakennettiin vuonna 2006 Yasin saarelle Abu Dhabin itäpuolelle. Ensimmäinen Grand Prix ajettiin täällä kuitenkin vasta lokakuussa 2009 kauden viimeisenä kisana. Sebastian Vettel voitti ensimmäisen kisan ja vuotta myöhemmin varmisti täällä ensimmäisen maailmanmestaruutensa.

Yas Marinan rata on 5.554 kilometriä pitkä ja siinnä on 21 mutkaa. Kisaa ajetaan 55 kierrosta. Rataennätys on Sebastian Vettelin nimissä. Hän ajoi kisan ensimmäisenä vuonna (2009) Red Bullilla 1.40.279 ajan. Radalla on yksi erinomainen ohituspaikka 1.2 kilometriä pitkällä suoralla hitaiden mutkien 7 ja 8 välissä.

Suomalaiset

Valtteri Bottas – Voittajakerroin 4.80

Valtteri Bottas puolustaa Abu Dhabissa viime vuoden voittoaan. Tämä on hänelle viimeinen mahdollisuus ottaa kauden ensimmäinen voitto ja nyt kun Hamilton on jo varmistanut mestaruuden ja Mercedes valmistajien mestaruuden niin nyt siihen on erinomainen mahdollisuus. Talli ja Hamilton tekevät varmasti kaikkensa että Bottas sen voiton ottaisi. Bottas on ajanut Abu Dhabissa viisi kertaa. Viime vuoden voiton ja vuoden 2014 Williamsin kolmossijaa lukuunottamatta tulokset ovat olleet heikot. Sijat 13. 15 ja yksi keskeytys.

Kimi Räikkönen –  Voittajakerroin 11.50

Kimi Räikkösen viimeinen kausi Ferrarilla on ollut iso menestys sillä hän on sivunnut jo nyt koko kauden palkintopallimääräänsä, 12. Olemalla Abu Dhabissa korokkeella hän rikkoisi oman ennätyksensä. Räikkösellä on kuitenkin hieman vielä muutenkin ajettavaa että hän varmistaisi kuljettajien kolmannen sijan sillä Bottas on vain 14 pisteen päässä. Räikkösen viime kisat ovat kuitenkin menneet hyvin ja hän on ollut erityisesti tallikaveriaan, Vetteliä parempi. Neljästä edellisestä kisasta Räikkönen on saanut 65 pistettä kun taas Vettel vain 46. Räikkönen on ajanut Abu Dhabissa seitsemän kertaa aikaisemmin ja hänellä on samanlaiset sijoitukset kuin Bottaksella. Hän voitti vuonna 2012 Lotuksella ja oli vuonna 2015 kolmas Ferrarilla. Muut sijoitukset ovat 4s, 6s, 10s, 12sta ja yksi keskeytys.

Muut Ennakkosuosikit

Sebastian Vettel – Voittajakerroin 2.40

Sebastian Vettelin loppukausi ei ole mennyt ihan putkeen ja hänen viimeisin voittonsa oli elokuun lopun Belgian osakilpailussa. Vettel on voittanut Abu Dhabissa kolme kertaa mutta viimeisin voitto on vuodelta 2013 Red Bullin kanssa. Hän on ollut kolme muutakin kertaa palkintopallilla.

Lewis Hamilton – Voittajakerroin 3.45

Hamilton  on varmistanut jo mestaruuden ja hän tulee auttamaan Bottasta tässä kisassa. Niin hänen piti auttaa viime kisassakin Brasiliassa, mutta silti hän ajoi kisan voittoon. Hamilton on ollut yhdeksässä Abu Dhabin kisassa kahden parhaan joukossa kuusi kertaa voittaen kolmasti. Kerran hän oli seitsemäs ja kaksi kertaa hän keskeytti.

Red Bullin kuskit: Max Verstappen (7.50) ja Daniel Ricciardo (12.00)

Verstappenin olisi pitänyt voittaa Brasiliassa, mutta epäonni esti sen. Hän on ollut loppukaudella Hamiltonin kanssa lähes tasoissa pisteissä sillä hän on kerännyt viimeisestä neljästä osakilpailusta 76 pistettä Hamiltonin 77 vastaan. Abu Dhabissa hän on ajanut kolme kertaa ollen parhaimmillaan neljäs.

Daniel Ricciardolle tämä on viimeinen kisa Red Bullin kanssa tällä kaudella. Abu Dhabi ei ole hänellekään sopinut sillä seitsemässä kisassa hän ei ole vielä kertaakaan ollut palkintopallilla ollen parhaimmillaan neljäs vuonna 2014.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ