US Open, Golf ennakko

Vuoden toinen Major turnaus, US Open, järjestetään tänä vuonna Shinnecock Hills Golf Clubin kentällä, New Yorkissa 14-17 kesäkuuta. Kyseessä on viides kerta kun Shinnecock Hillsin Golf Club saa kunnian järjestää turnauksen. Viimeksi se järjestettiin samassa paikassa vuonna 2004 kun Etelä-Afrikan Retief Goosen voitti kahdella lyönnillä USA:n Phil Mickelsonin. Voittotulos oli silloin 276 lyöntiä (-4).

Shinnecock Hills Golf Club – Historia

Tämä on hieman kuin kotiinpaluu US Golfille. Shinnecock Hills perustettiin vuonna 1891 ja se on yksi viidestä Yhdysvaltain Golf järjestön (USGA) perustajajäsenistä. Täällä järjestettiin US Openin toinen kisa vuonna 1896 ja se on ainoa Golf Club jossa US Open on järjestetty kolmella eri vuosisadalla. Shinnecock Hillsin Golf Club sijaitsee Southamptonin kaupungissa New Yorkin Long Islandilla, noin 145 kilometriä itään New York Citystä. Kyseessä on yksityinen Golf kenttä.

Golf Clubin nimi tulee paikallisesta Shinnecock intiaani heimosta jonka maille kenttä alunperin rakennettiin ja jonka rakentamiseen kyseinen heimo osallistui. Sukupolvien ajan Shinnecockit ovat olleet töissä Golf Clubilla puutarhureina ja mailapoikina. Tämä yhteistyö on tuonut Shinnecockeille rahaa vuosien ajan. Tämä vuonna yhteistyö näytti kuitenkin katkeavan kun osa heimon jäsenistä ei ollut tyytyväinen. Neuvotteluita käytiin toukokuussa usean viikon ajan ja nyt näyttää siltä että sopimus on syntynyt joka salliin heimon maan käytön esimerkiksi pysäköintiin.

Kenttäprofiili

Shinnecock Hills on ”Links” tyylinen Golf Kenttä. ”Links” on tyyliltään vanhin Golf Kenttä. Tällä tarkoitetaan kenttää joka on rakennettu rantaviivan lähelle hiekkaiselle maaperälle. Links tyyppisille Golf kentille on omaperäistä  kovat tuulet ja syvät hiekkabunkkerit jotka estävät hiekan katoamisen tuulessa. Kentällä ei ole myöskään monia puita.

Nykyisen kentän on alunperin suunnitellut William Flynn vuonna 1931.  Se on tänä vuonna 6.8 kilometriä pitkä. Siihen kuuluu 18 reikää ja par tulos on 70, joka koostuu neljästä Par 3 reiästä (Reiät 2, 7, 11 ja 17), kahdestatoista Par 4 reiästä sekä kahdesta Par 5 reiästä (Reiät 5 ja 16). Kenttä on erittäin vaativa jossa par tuloksen alituksia harvoin nähdään. Vanha sanonta ”Älä ole ahne, Par tulos on hyvä” pätee hyvin tähän US Open kisaan.

Golf-kentän arkitehtuuri on nerokas sillä reiät ovat useassa eri suunnassa joka tekee tuulen arvioinnista vaativaa. Tuulennopeus on kentällä yleisesti 15 – 24 km/h. Kentän korkeustaso vaihtelee 6 metrin ja 27 metrin välillä ja usealla reiällä on kallistumisia. Tällä kentällä on erittäin tärkeää että aloituslyönnit pysyvät väylillä. Karheikoista poistuminen on vaikea ja se lisää nopeasti lyöntien määrää. Vuoden 2004 kisan jälkeen väyliä levennettiin, mutta tätä kisaa varten niitä taas kavennettiin hieman. Väylät ovat silti vielä 2004 kisaa leveämpiä joka suosii pelaajia jotka pystyvät lyömään palloa kauas ja tarkasti.

Kentän ehkä ratkaisivimmat reiät ovat 9, 10 ja 11. Näissä tuulen suunta voi muuttua nopeasti ja tuulen tunteminen tulee olemaan erittäin tärkeää. Tuuli voi tulle etelästä, idästä tai lännestä ja jokaisella tuulensuunnalla reiän pelaamisen strategia muuttuu. Jos aloituslyönti näissä menee väärin niin se voi lisätä helposti lyöntien määrää. Kentän turnaushistoriasta näkee  että ne pelaajat jotka pelasivat nämä reiät hyvin, menestyivät hyvin koko turnauksessa.

US Open kisa

Itse kisaan on päässyt 156 pelaajaa. Kisaan kuuluu neljä kierrosta eli yhteensä 72 reikää. Kahden kierroksen jälkeen tulee Cut.

Yhdysvaltalaiset pelaajat ovat yleensä hallinneet US Openia. Voitto on mennyt Amerikkalaisille viimeisellä kolmella kertaa. Brooks Koepka voitti viime vuonna Erin Hillsissä, Dustin Johnson voitti vuonna 2016 Oakmont Country Clubilla ja Jordan Spieth voitti vuonna 2015 Chambers Bayssä.

Tänä vuonna ei kannata yllättyä jos US Openin voittaa pelaaja joka ei ole ennen voittanut Major turnausta. Viimeisestä kymmenestä Major turnauksen voittajasta, yhdeksän on ollut ensikertalaisia. Ainoa poikkeus oli Jordan Spiethin viimevuotinen voitto Brittish Openissa. Tässä muutama ”mahdollinen voittaja”, joilta Major voitto vielä puuttuu; Robbie Fowler, Jon Rahm, Xander Schauffele.

Suosikit

Dustin Johnson, USA – Kerroin 11.00
– PGA turnausvoittoja: 17
– Major turnausvoittoja: 1

Dustin Johnson voitti US Openin vuonna 2016. Tällä voitolla hän kuittasi kahden aikaisemman Openin pettymykset. Vuonna 2010 hän hukkasi johdon ennen viimeistä kierrosta jossa hän teki kehnon 82 lyönnin tuloksen. Vuonna 2015 hän puttasi kolme kertaa viimeisellä reiällä häviten turnauksen lyönnillä. Vuonna 2016 hän sai viimeisellä kierroksella yhden lyönnin rangaistuksen mutta onnistui silti voittamaan turnauksen kolmella lyönnillä. Tänä vuonna Johnson on pelannut kymmenen turnausta joista hän on voittanut yhden (Sentry Tournament of Champions), tullut kahdesti toiseksi ja sijoittunut näiden lisäksi vielä kymmenen joukkoon kolme kertaa.

Rory McIlroy, Pohjois-Irlanti –  Kerroin 12.00
– PGA turnausvoittoja: 14
– Major turnausvoittoja: 4

Rory McIlroy voitti US Openin vuonna 2011. Hänestä tuli silloin nuorin (22) Open voittaja sitten Bobby Jonesin vuodelta 1923. McIlroy on tämän vuoden puolella pelannut kymmenessä turnauksessa joista hän on voittanut yhden turnauksen, Arnold Palmerin kutsuturnauksen maaliskuussa. Tämän voiton lisäksi hän on sijoittunut kahdesti kymmenen joukkoon, huhtikuun Masters turnauksessa (T5) ja nyt kesäkuun Memorial turnauksessa (T8).

Justin Thomas, USA – Kerroin 15.00
– PGA turnausvoittoja: 8
– Major turnausvoittoja: 1

Justin Thomasin paras Open sijoitus on viime vuodelta kun hän sijoittui jaetulle yhdeksännelle sijalle. Tänä vuonna Thomas on ollut hyvässä iskussa. Hän on ottanut osaa 14 turnaukseen joista hän on voittanut kaksi kertaa (The CJ Cup ja Honda Classicin) ja tullut toiseksi kerran (Meksikon MM-Kisoissa). New Orleansin Zurich Classicissa hän ei päässyt jatkokierroksille mutta kaikissa muissa turnauksissa on hän sijoittunut 25 parhaan joukkoon.

Jason Day – Kerroin 15.00
– PGA turnausvoittoja: 12
– Major turnausvoittoja: 1

Jason Daylla on ollut hyvä vuosi 2018. Hän on voittanut kaksi turnausta, Farmers Insurance Openin tammikuussa sekä Wells Fargo turnauksen toukokuussa. Hän on kahdesti tullut toiseksi US Openissa vuosina 2011 ja 2013.

Justin Rose, Englanti – Kerroin 17.00
– PGA turnausvoittoja: 9
– Major turnausvoittoja: 1

Justin Rosen ainoa Major voitto on juuri US Openista vuonna 2013. Tällä kaudella Rose on kisannut 11 turnauksessa joista hän on ottanut kaksi voittoa, HSBC Champions turnauksesta marraskuussa sekä Fort Worth kutsuturnauksesta kaksi viikkoa sitten. Näiden voittojen lisäksi hän on sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon  neljä kertaa.

Jordan Spieth, USA – Kerroin 17.00
– PGA turnausvoittoja: 9
– Major turnausvoittoja: 3

Vuoden 2015 US Open voittaja ei ole vielä tällä kaudella turnausvoittoon yltänyt, mutta 24-vuotias Spieth on isojen turnauksien pelaaja josta kolme Major voittoa on hieno osoitus. Vaikka Spieth ei ole ollut tällä kaudella parhaimmillaan niin Shinnercock Hillsin kentän pitäisi hänelle sopia erinomaisesti. Spieth omaa erittäin hyvät ja tarkat lähestymislyönnit joita tällä kentällä tarvitaan. Jos hän saa puttipelinsä parannettua niin hän tulee taistelemaan jälleen majorturnauksen voitosta.

Tiger Woods, USA – Kerroin 17.00
– PGA turnausvoittoja: 79
– Major turnausvoittoja: 14

Kolminkertainen US Open voittaja Tiger Woods on tullut kunnolla takaisin tänä vuonna. Vielä ei ole turnausvoittoja irronnut mutta tulokset ovat olleet rohkaisevia. Hän on pelannut yhdeksän kisaa tällä kaudella joista kuudessa hän on ollut 25 parhaan joukossa.

Phil Mickelson, USA – Kerroin 34.00
– PGA turnausvoittoja:  43
– Major turnausvoittoja: 5

Mickelsonilta puuttuu vielä US Openin voitto, mutta hän on ollut lähellä sitä useasti. Kuusi kertaa hän on sijoittunut toiseksi muun muassa tällä Shinnecock Hillsin kentällä vuonna 2004. 47-Vuotias konkari tällä kaudella pelannut 15 turnausta joista yhdessätoista hän on ollut 25 parhaan joukossa. World Golf Championshipin Meksikossa hän voitti, AT&T Pebble Beachissä hän tuli jaetulle toiselle sijalle ja Safeway Openissa hän oli jaetulla kolmannella sijalla.