British Open, Golf ennakko

British Open

Vuoden kolmas Major turnaus, British Open tai toiselta nimeltään,Open Championship, järjestetään tänä vuonna Carnoustie Golf Klubin, Championship kentällä, Skotlannin Angusissa 19-22 heinäkuuta. Viime vuoden British Openin voittaja oli Jordan Spieth 268 lyönnillä Royal Birkdalen kentällä ja hän on nytkin yksi kisan suosikeista.

Carnoustie Golf Club

Carnoustie sijaitsee Skotlannin Angusissa, Pohjanmeren rannikkolla Dundeen ja Arbroathin välissä. Se on yksi maailman kymmenestä vanhimmasta Golf kentistä. Carnoustiella on pelattu golfia jo 16. vuosisadasta lähtien, mutta varsinainen kenttä avattiin vasta vuonna 1842. Alkuperäisen kentän suunnitteli Allan Robertson ja vanha Tom Morris. Kenttä uudistettiin vuonna 1926 James Braidin toimesta. Ensimmäinen Open Championship järjestettiin Carnoustiellä vuonna 1931.

Nykyään Carnoustie on julkinen Golf Klubi, jossa on kolme eri kenttää; Championship, The Burnside ja Buddon Links. Kyseessä on kahdeksas kerta kun Open järjestetään Carnoustien kentällä. Viimeksi Open on järjestetty Carnoustiella vuonna 2007 jolloin Padraig Harrington voitti 277 lyönnillä.

Kenttäprofiili

Carnoustie on ”Links” tyylinen Golf Kenttä. ”Links” on tyyliltään vanhin Golf Kenttä. Tällä tarkoitetaan kenttää joka on rakennettu rantaviivan lähelle hiekkaiselle maaperälle. Links tyyppisille Golf kentille on omaperäistä  kovat tuulet ja syvät hiekkabunkkerit jotka estävät hiekan katoamisen tuulessa. Kentällä ei ole myöskään monia puita.

Tämä tunnettu kenttä,  on saanut erittäin ansaitun maineen ollen yksi haastavimmista ”Links”-kentistä maailmassa. Angus rannikolla puhaltavat yleensä todella voimakkaat tuulet jotka tekevät pelaamisesta haastavamman. Hiekkabunkkerit ovat myös aseteltu niin että vain huippulyönnit pääsevät niistä läpi. Kenttä on kapea, mutta myös pitkä (6768 metriä). Itseasiassa se on pisin kenttä koskaan jossa Open on järjestetty. Kenttää pidetään Britannian vaikeimpana. Par on 71 lyöntiä.

Tämän vuoden kisaa ovat haitanneet kuivuus ja peliväylät ovat nyt nopeampia kuin viheriöt. Heikoimmatkin lyöjät pystyvät nyt lyömään 400 jaardia pitkiä aloituslyöntejä. Tämä on Riski/palkkio golf kenttä jossa pitää pelata todella tarkasti ja pitää pallo keskellä sillä pallo liikkuu todella nopeasti. Kenttä tuleekin suosimaan niitä jotka pystyvät lyömään tarkimmin. Nyt kuitenkin kentän nopeuden takia, pitkiä lyöntejä ei tarvitse lyödä driverilla vaan myös raudoilla voi mennä pitkälle.

Mailavalinta tuleekin olemaan todella tärkeää tässä kisassa. Pallo liikkuu niin paljon väylillä että se on helppo lyödä etubunkkereihin. Jos taas yrität lyödä driverilla bunkkereiden yli niin se voi helposti mennä takabunkkereihin. Harjoituksissa 18-reiällä Dustin Johnson ja Padraig Harrington, molemmat löivät aloituslyöntinsä suoraan viheriölle. Matkaa Teestä viheriölle oli 472 jaardia. Taktiikoita tulee olemaan useita ja vaikea sanoa mikä niistä on paras.

British Open kisa

Ensimmäinen Open pelattiin vuonna 1860. Tämän vuotiseen kisaan on päässyt 156 pelaajaa. Kisaan kuuluu neljä kierrosta eli yhteensä 72 reikää. Kahden kierroksen jälkeen tulee Cut jolloin 70 parasta ja tasoissa olevaa pelaajaa jatkavat kahdelle viimeiselle kierrokselle. Pelaajat kisaavat 10.5 miljoonan dollarin palkintopotista. Voittaja kuittaa 1.89 miljoonaa dollaria.

Skotlantilaiset pelaajat eivät ole hirveästi Openissa juhlineet viime aikoina. Edellinen Skotlantilainen voittaja oli Paul Lawrie vuonna 1999 juuri Carnoustien kentällä. Yhdysvaltalaiset pelaajat ovat voittaneet neljä kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna voittaja oli Jordan Spieth kolmen lyönnin erolla ennen Matt Kucharia.

Suosikit:

Dustin Johnson, USA – Kerroin 13.00
– PGA turnausvoittoja: 17
– Major turnausvoittoja: 1

Maailman ykköspelaaja Dustin Johnson ei ole osallistunut kisoihin sitten kesäkuun US Openin jossa hän tuli kolmanneksi. Openissa hän taisteli voitosta aina kolmanteen päivään asti missä ruma 77 lyöntiä vei hänet pois voittotaistelusta. Johnson ei ole koskaan voittanut British Openia ja hänen parhaasta saavutuksestaan täällä (jaettu toinen sija) on jo seitsemän vuotta. Viimeisen viiden vuoden aikana hän on ollut tässä turnauksessa kymmenen parhaan joukossa vain kerran. Hän on kuitenkin maailman ykköspelaaja joten hänellä on aina mahdollisuus voittoon.

Rory McIlroy, Pohjois-Irlanti –  Kerroin 17.00
– PGA turnausvoittoja: 14
– Major turnausvoittoja: 4

Rory McIlroy voitti British Openin vuonna 2014. Kesäkuun US Openissa hän ei kuitenkaan päässyt kahdelle viimeiselle kierrokselle joten hän haluaa varmasti näyttää tänä viikonloppuna British Openissa.  McIlroy on tämän vuoden puolella pelannut kymmenessä turnauksessa joista hän on voittanut yhden turnauksen, Arnold Palmerin kutsuturnauksen maaliskuussa. Tämän voiton lisäksi hän on sijoittunut kahdesti kymmenen joukkoon, huhtikuun Masters turnauksessa (T5) ja nyt kesäkuun Memorial turnauksessa (T8).

Tommy Fleetwood, ENG – Kerroin 21.00
– PGA turnausvoittoja: –
– Major turnausvoittoja: –

Fleetwood ei ole vielä turnausvoittoja saanut mutta Englantilainen tuli toiseksi kesäkuun US Openissa ja on osoittanut hyvää kuntoa viime aikoina. Hän oli viime vuoden Open Championshipissä jaetulla 27 sijalla.

Brooks Koepka – Kerroin 21.00
– PGA turnausvoittoja: 3
– Major turnausvoittoja: 2

Brooks Koepka on ollut tällä kaudella erittäin hyvässä kunnossa. Hän voitti kesäkuussa toisen US Openinsa putkeen. Tämä voitti seurasi Forth Worthin kutsuturnauksen toista sijaa toukokuussa. Viime vuoden Openissa hän tuli jaetulle kuudennelle sijalle.

Justin Rose, Englanti – Kerroin 17.00
– PGA turnausvoittoja: 9
– Major turnausvoittoja: 1

Justin Rosen ainoa Major voitto on juuri US Openista vuonna 2013. Tällä kaudella Rose on kisannut 11 turnauksessa joista hän on ottanut kaksi voittoa, HSBC Champions turnauksesta marraskuussa sekä Fort Worth kutsuturnauksesta kaksi viikkoa sitten. Näiden voittojen lisäksi hän on sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon  neljä kertaa. Hänen paras sijoituksensa British Openissa oli vuoden 1998 jaettu neljäs sija.

Jordan Spieth, USA – Kerroin 19.00
– PGA turnausvoittoja: 9
– Major turnausvoittoja: 3

Vuoden 2017 British Openin voittaja ei ole vielä tällä kaudella turnausvoittoon yltänyt, mutta 24-vuotias Spieth on isojen turnauksien pelaaja josta kolme Major voittoa on hieno osoitus. Vaikka Spieth ei ole ollut tällä kaudella parhaimmillaan niin Carnoustien kentän pitäisi hänelle sopia erinomaisesti. Spieth omaa erittäin hyvät ja tarkat lähestymislyönnit joita tällä kentällä tarvitaan.

Tiger Woods, USA – Kerroin 26.00
– PGA turnausvoittoja: 79
– Major turnausvoittoja: 14

Tiger Woods on voittanut jo kolme British Openia ja hänellä on mahdollisuus taas yhteen. Heinäkuun alussa Quicken Loans National turnauksessa hän sijoittui jaetulle neljännelle sijalle. Woodsilla on ollut ongelmia Aloituslyönnin tarkkuudessa Driverilla lyötäessä, mutta tämä kisa voi sopia hänelle sillä hän voi käyttää alkulyönneissään rautamailoja, jotka ovat tarkempia ja hän saa silti niillä pituutta.

Rickie Fowler, USA – Kerroin 17.00
– PGA turnausvoittoja:  4
– Major turnausvoittoja: –

Tämän vuoden Masters turnauksen toiseksi tullut Fowler on vedonvälittäjien kakkossuosikki. US Openissa hän oli jaetulla 20 sijalla. Kuun alun Quicken Loans National turnauksessa hän oli kahdestoista. Fowlerin paras sijoitus British Openissa oli vuoden 2014 jaettu toinen sija.

Yllättäjät:

Padraig Harrington, Irlanti – Kerroin 151.00
– PGA turnausvoittoja:  6
– Major turnausvoittoja: 3

Harrington on voittanut British Openin kaksi kertaa vuosina 2007 ja 2008. Vuoden 2007 voitto tuli juuri tältä Carnoustien kentältä. Harrington ei ole tänä vuonna 25 joukkoon vielä päässyt mutta hän tietää miten tällä kentällä voitetaan.

Henrik Stenson, Ruotsi – Kerroin 29.00
– PGA turnausvoittoja:  6
– Major turnausvoittoja: 1

Stenson on voittanut vain yhden Major turnauksen ja se oli juuri tämä British Open vuonna 2016. Stenson voi olla tässä kisassa kovaa luokkaa sillä hän omaa PGA kiertuen tarkimmat aloituslyönnit. Juuri tässä kisassa se voi antaa huikean edun. Stenson pelasi vuoden ensimmäisessä Masters turnauksessa myös hyvin ollen jaetulla viidennellä sijalla.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ