Ryder Cup ennakko

Tänä viikonloppuna, 28 – 30 syyskuuta pelataan 42. Ryder Cup Ranskan Le Golf Nationalin Albatros kentällä Guyancourissa, joka on yksi Pariisin lounaispuolen lähiöistä. Tämä on vastan toinen kerta kun tämä kuuluisa kisa järjestertään mannereuroopassa sitten vuoden 1997 Espanjan kisan. Yhdysvallat on puolustava mestari, mutta he ovat hävinneet viimeiset viisi kisaa jotka on järjestetty Euroopassa. Yhdysvallat on viimeksi voittanut Euroopassa vuonna 1993.

Ryder Cup peliformaatti

Kyseessä on Yhdysvaltojen ja Euroopan joukkueiden välinen otteluformaatti. Jokainen yksittäinen ottelu on yhden pisteen arvoinen.

Ensimmäinen Päivä (Perjantai) – Neljä Foursome ottelua (*vuorotteleva lyönti) sekä neljä Fourball (**Parempi pallo ottelua.
Kertoimet: Ensimmäisen päivän voittaja: Yhdysvallat 1.80 – Eurooppa 1.95
Toinen Päivä (Lauantai)  – Neljä Foursome ottelua (*vuorotteleva lyönti) sekä neljä Fourball (**Parempi pallo ottelua.
Kertoimet: Toisen päivän voittaja: Yhdysvallat 1.80 – Eurooppa 1.95
Kolmas Päivä (Sunnuntai) – 12 Single ottelua
Kertoimet: Kolmannen päivän voittaja: Yhdysvallat 1.80 – Eurooppa 1.95

Jaossa on siis yhteensä 28 pistettä eli Cupin voittoon vaaditaan vähintään 14,5 pistettä. Jos Cup päättyy tasatilanteeseen 14-14 niin Yhdysvallat jatkaa puolustavana mestarina.

*Foursome eli vuorotteleva lyönti on parikilpailu jossa joukkueen kaksi pelaajaa lyövät palloa vuorotettellen

**Fourball eli parempi pallo on parikilpailu jossa joukkueen kaksi pelaajaa pelaavat omilla palloillaan ja joukkueen yhteistulos reiällä ratkaisee voittajan.

Kenttä

Albatros kenttä Le Golf Nationalissa on 18-reikäinen kenttä jonka ovat suunnitelleet Hubert Chesneau sekä Robert Von Hagge yhteistyössä Pierre Thevenin kanssa ja se sijaitsee Saint-Quentin-en-Yvelinesillä Pariisin lounaispuolella. Kentän par tulos on 71 ja se on 6.57 kilometriä pitkä. Kenttään kuuluu neljä Par-3 reikää, yksitoista Par-4 reikää ja kolme Par-5 reikää.

Yleisö seuraa varmasti eniten neljää viimeistä reikää, mutta kentän hankalimmat ovat reiät numero 12, 13 ja 14. Erityisesti 13 reikä tulee aiheuttamaan ongelmia vesiesteidensä takia. Tämä on tekninen ja erittäin vaativa reikä. Siihen kuuluu todella kapea lähestyminen väylälle ja jos aloituslyönti ei ole tarpeeksi pitkä niin seuraava lyönti on lähes mahdoton sillä viheriö on erittäin suojattu edestä vesiesteellä ja takaa tammipuilla.

Ryder Cup joukkueet:
Kertoimet: Yhdysvallat voittaa Cupin 1.62 – Eurooppa 2.35

Eurooppa: Joukkueen kapteeni Thomas Bjørn

Neljä ensimmäistä Euroopan pelaajaa valittiin Race to Dubai pistekisasta. Tämän jälkeen katsottiin seuraavat neljä pelaajaa maailman pistetilastoista. Neljä jäljelle jäävää pelaajaa valittiin kapteeni Thomas Bjørnin toimesta ja nämä valinnat aiheuttivat aika paljon kritiikkiä sillä mm. Sergio Garcia ja Henrik Stenson eivät ole olleet viime aikoina kovinkaan hyvässä vireessä. Molemmat kuitenkin tuovat runsaasti Ryder Cup kokemusta joukkueeseen jossa on runsaasti ensikertalaisia.

Euroopalla on viisi Ryder Cup ensikertalaista kun Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood, Jon Rahm, Alex Norén sekä Thorbjørn Olesen kaikki pääsivät mukaan pisteiden perusteella. Vaikka tämä on heidän ensimmäinen kertansa tässä legendaarisessa turnauksessa niin kaikki ovat kuuluneet tällä kaudella maailman parhaiden golffaajien joukkoon.

Euroopalla on vain yksi pelaaja joka on pelannut yli 30 Ryder Cup ottelua ja hän on Espanjan Sergio Garcia.

Francesco Molinari
Kertoimet: Paras mannereurooppalainen 4.30

– 35-vuotias Italialainen on pelannut Ryder Cupissa kahdesti aikaisemmin, mutta hän ei ole vielä ottanut yhtään täyden pisteen voittoa (0-4-2). Hän on tällä hetkellä maailmanlistan kuudes PGA kiertueella. Hänen tämän kauden parhaimmat sijoitukset ovat The Openin ja Quicken Loans Nationalin voitot.

Justin Rose
Kertoimet: Paras Englantilainen 2.75
– 38-Vuotias Englantilainen on tämän hetkinen maailmanlistan ykkönen PGA kiertueella. Hän on kokenut jo neljä Ryder Cup turnausta ja omaa erittäin hyvä voittoprosentin 63.16% (11 voittoa, kuusi tappiota ja kaksi tasapeliä). Hän on tällä kaudella voittanut World Golf Championships – HSBC Champions turnauksen sekä Fort Worthin kutsuturnauksen.

Tyrrell Hatton
Kertoimet: Paras Englantilainen 10.00
– 26-Vuotias Englantilainen pääsi mukaan joukkueeseen ensimmäistä kertaa ollen Euroopan pisterankingin kolmas. Hän on maailmanlistalla tällä hetkellä sijalla 26. Hänen parhaimmat saavutuksensa tällä kaudella ovat olleet World Golf Championships Meksikon turnauksen kolmas sija ja US Openin kuudes sija.

Tommy Fleetwood
Kertoimet: Paras Englantilainen 3.85
– 27-Vuotias Englantilainen on myös ensikertalainen Ryder Cupissa ja hän pääsi mukaan olleen Euroopan pisterankingin neljäs. Hän on tällä hetkellä maailmanlistalla sijalla 12. Hän oli tänä vuonna US Openissa toinen ja Honda Classicissa neljäs.

Jon Rahm
Kertoimet: Paras mannereurooppalainen 3.60
– Nuori 23-vuotias Espanjalainen Jon Rahm on Euroopan joukkueen kolmas ensikertalainen Ryder Cupissa. Hän on tällä hetkellä maailmanlistan sijalla 7. Hänen parhaimmat sijoituksensa tällä kaudella olivat CareerBuilder haasteturnauksen voitto, Sentry Tournament of Championsin toinen sija ja Mastersin neljäs sija.

Rory Mcllroy
Kertoimet: Paras GB ja Irlantilainen 3.40
– 29-Vuotias Pohjois-Irlantilainen kuuluu Euroopan joukkueen kokeneeseen kaartiin neljällä Ryder Cup turnauksellaan. Hänen voittoprosenttinsa on 57.89% (9 Voittoa, 6 tappiota ja neljä tasapeliä). Rory on maailmanlistan viides tällä hetkellä kiitos The Openin toisen tilan sekä Arnold Palmer kutsuturnauksen voitosta.

Alex Norén
Kertoimet: Paras Skandinavialainen 3.00
– 36-Vuotias Ruotsalainen osallistuu ensimmäistä kertaa Ryder Cupiin. Hän on tällä hetkellä maailmanlistan sijalla 15. Hän oli tällä kaudella Farmers Insurance Openin toinen sekä Honda Classicissa kolmas.

Thorbjorn Olesen
Kertoimet: Paras Skandinavialainen 3.40
– 28- Vuotias Tanskalainen on Euroopan joukkueen viides ja viimeinen ensikertalainen Ryder Cupissa. Hän on koko turnauksen alimmaksi rankattu pelaaja maailmanlistalla sijalla 44. Hänen paras sijoituksensa tällä kaudella on ollut World Golf Championships – Bridgestonen kutsuturnauksen jaettu kolmas sija.

Paul Casey
Kertoimet: Paras Englantilainen 5.60
– 41-Vuotias Englantilainen sai villin kortin tähän turnaukseen. Hän on pelannut kolme kertaa aiemmin Ryder Cupissa ja hänen voittoprosenttinsa on 55.56% (3 voittoa, 2 tappiota ja 4 tasapeliä).

Sergio Garcia
Kertoimet: Paras mannereurooppalainen 4.90
– 38-Vuotias Espanjalainen on Euroopan joukkueen kokenein pelaaja Ryder Cupissa sillä on osallistunut kisaan jo kahdeksan kertaa. Hänen voittoprosenttinsa on 60.81% (19 voittoa, 11 tappiota ja 7 tasapeliä).

Ian Poulter
Kertoimet: Paras Englantilainen 4.30
– 42-Vuotias Englantilainen omaa Euroopan joukkueen parhaimman voittoprosentin Ryder Cupissa. Hänen viidessä kisassaan hän on voittanut 12, hävinnyt 4 ja 2 on päättynyt tasapeliin. Voittoprosentti on 72.22%

Henrik Stenson
Kertoimet: Paras Skandinavialainen 2.10

– 42-Vuotias Ruotsalainen osallistuu nyt jo viidenteen Ryder Cup turnaukseensa. Hän on aikaisempina vuosina voittanut tasan puolet otteluistaan (7-7-2).

Yhdysvallat: Joukkueen kapteeni Jim Furyk

Yhdysvaltain kahdeksan ensimmäistä pelaajaa valittiin mukaan isoista turnauksista saatujen rahapalkintojen mukaan. Kahdeksan eniten kerännyttä pääsivät mukaan. Neljä muuta olivat kapteeni Jim Furykin omia valintoja.

Yhdysvaltain joukkueella on kolme Ryder Cupin ensikertalaista kun Justin Thomas pääsi mukaan pisteiden kautta sekä kapteeni Jim Furyk valitsi joukkueeseen Bryson DeChambeaun sekä Tony Finaun.

Furyk valitsi yhdeksi varakapteeniksi Tiger Woodsin, mutta perui tämän myöhemmin ja otti mukaan pelaajaksi hänen parantuneiden otteiden takia. Yhdysvaltain kokeneimmat pelaajat ovatkin täten Tiger Woods ja Phil Mickelson, joilla on molemmilla yli 30 pelattua Ryder Cup ottelua.

Brooks Koepka
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 6.00
– 28- Vuotias maailmanlistan kakkonen on osallistunut Ryder Cupiin aiemmin kerran ja pelannut neljä ottelua joista saldoina kolme voittoa ja yksi tappio (75%).

Dustin Johnson
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 5.00

– 34-Vuotias maailmanlistan kolmonen on osallistunut aiemmin Ryder Cupiin kolme kertaa joista saldona kuusi voittoa ja viisi tappiota. Voittoprosentti on täten 54.55%

Justin Thomas
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 8.00

– 25-Vuotias maailmanlistan nelonen osallistuu ensimmäistä kertaa Ryder Cupiin. Hän on tällä kaudella ottanut voitot World Golf Championships – Bridgestonen kutsuturnauksesta, Honda Classicista ja The CJ Cup at Nine Bridgesistä.

Patrick Reed
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 9.00

– 28- Vuotias Reed on osallistunut kahdesti aiemmin Ryder Cupiin ja omaa koko kisan parhaimman voittoprosentin 77.78% (6 voittoa, 1 tappio ja 2 tasapeliä). Hän on tällä hetkellä maailmanlistan sijalla 14.

Bubba Watson
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 19.00

– 39-Vuotias Watson on osallistunut kome kertaa aiemmin Ryder Cupiin, mutta hänellä on huonoin voittoprosentti verrattuna muihn tähän kisaan osallistujista. Hän on voittanut kolme ja kärsinyt tappion kahdeksan kertaa eli voittoprosentti on 27.27%

Jordan Spieth
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 7.00

– 25-Vuotias Spieth on osallistunut Ryder Cupiin kahdesti aiemmin ja pelannut yhdeksän ottelua joista voittoja on tullut 4, tappioita kolme ja tasapelejä kaksi. Hän on tällä hetkellä maailmanlistan kymmenes.

Rickie Fowler
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 11.00

– 29-Vuotias Fowler osallistuu jo neljänteen Ryder Cup turnaukseensa. Aikaisemmista 11 ottelusta on irronnut vain kaksi voittoa, neljä tappiota ja viisi tasapeliä. Fowler on tällä hetkellä maailmanlistan yhdeksäs.

Webb Simpson
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 21.00

– 33-Vuotias Simpson on osallistunut aiemmin Ryder Cupiin kaksi kertaa joissa kuudessa ottelussa on tullut 2 voittoa ja kolme tasapeliä. Simpson on tällä hetkellä Maailmanlistan sijalla 17.

Bryson DeChambeau
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 9.00

– 25-Vuotias maailmanlistan kahdeksas pääsi mukaan joukkueeseen ensimmäistä kertaa villillä kortilla. DeChambeau on ollut hyvässä vireessä tällä kaudella sillä hän on ottanut voitot The Memorial tournamentista, Dell Technologies Championshipista sekä The Northern Trust turnauksesta.  

Phil Mickelson
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 21.00

– 48-Vuotias Mickelson on Yhdysvaltain joukkueen kokenein Ryder Cup pelaaja 11 osallistumisellaan. Hän on ottanut 45 ottelustaan 18 voittoa, kärsinyt 20 tappiota ja seitsemän on päätynyt tasapeliin.

Tiger Woods
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen pisteiden kerääjä 7.50

– 42-Vuotias Woods valittiin alunperin varakapteeniksi, mutta Woods nappasi vain viime viikolla ensimmäisen turnausvoittonsa viiteen vuoteen ja on osoittanut että on kunnossa. Hän on seitsemällä aikaisemmalla osallistumisellaan USA:n toiseksi kokenein pelaaja Ryder Cupissa. Hän on mitellyt 33 ottelua joista hän on saanut 13 voittoa, kärsinyt 17 tappiota ja pelannut kolme kertaa tasan.

Tony Finau        
Kertoimet: Paras Yhdysvaltalainen villikortti 4.80

– 29-Vuotias Finau on USA:n joukkueen kolmas ja viimeinen ensikertalainen. Finau on tällä hetkellä maailmanlistan sijalla 16. Hän on napannut tällä kaudella kolme kakkossijaa Safeway Openista, Genesis Openista ja The Northern Trustista.     

 VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ