NHL kausiennakko 2018-19

Pohjois-Amerikan jääkiekkosarja NHL alkaa nyt lokakuun kolmas päivä. Kyseessä on NHL:n jo 102. kausi. Stanley Cupista lähtee taistelemaan 31 joukkuetta joista jokainen pelaa 82 peliä runkosarjassa. Runkosarja alkaa lokakuun kolmas päivä ja loppuu huhtikuun kuudes, 2019. Pudotuspelit alkavat muutama päivä tämän jälkeen ja itse finaali jossa kohtaavat lännen ja idän konferenssien voittajat alkaa joko toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa 2019. Suomalaisia on liigassa runsaasti joten teksti-tv:n sivu 235 tulee jälleen olemaan kovassa käytössä.

Kausi 2017-18

Viime kausi päättyi Washington Capitalsin voittoon vihdoin ja viimein. He voittivat Stanley Cup finaaleissa kauden yllättäjäjoukkue Vegas Golden Nightsin jolle viime kausi oli historiansa ensimmäinen. Stanley Cup voitto oli myös ensimmäinen yhdelle liigan supertähdistä, Venäjän Alexander Ovechkinille. Hän on vetänyt Washingtonia eteenpäin jo useamman vuoden ja vihdoin ja viimein hänen taistelunsa palkittiin ansaitulla Stanley Cup pokaalilla. Suomalaisille kausi oli iso menestys; Pekka Rinne palkittiin NHL:n parhaimmalle maalivahdille annetulla Vezina pokaalilla. Tämä oli hänen pitkän uransa ensimmäinen. Patrik Laine ampui yli 40 maalia, Sebastian Ahosta tuli Carolinan johtava pelaaja ja Aleksandr Barkov pelasi jälleen upean kauden ja hänestä tulikin nyt Floridan kapteeni.

Tämä kausi 2018-19

Monta isoa pelaajakauppaa on kesän aikana nähty. Erik Karlsson siirtyi Ottawasta San Jose Sharksiin. Max Pacioretty ja Tomas Tatar vaihtoivat seuroja. Pacioretty Las Vegasiin ja Tatar Montrealiin. Jeff Skinner siirtyi Carolinasta Buffaloon. John Tavares siirtyi Torontoon ja nosti heidät yhdeksi suosikiksi. Kaudesta odotetaan kuitenkin erittäin tasaista ja mitään selkeätä suosikkijoukkuetta ei löydy.

Top-10 Voittajakertoimet:
Tampa Bay Lightning 9.00
Toronto Maple Leafs 9.00
Nashville Predators 11.00
Boston Bruins 11.00
Pittsburgh Penguins 12.00
Winnipeg Jets 12.00
Vegas Golden Knights 12.00
Washington Capitals 13.00
San Jose Sharks 13.00
Edmonton Oilers 23.00

Pieni joukkue-esittely Divisioonittain ja Divisioonan voittokertoimet

Itä: Metropolitan

Metrolitanin divisioona on tuottanut nyt kolme vuotta putkeen Stanley Cup mestarin, mutta tällä kaudella se voi olla vaikeampaa. Viime kaudella Washington meni vihdoin ja viimein loppuun asti. He pääsivät yli heidän Pittsburgh Penguins peikostaan, joka oli estänyt heidän unelmansa toteutumisen vuosi vuoden jälkeen.

Metro divisioonasta pääsi viisi joukkuetta pudotuspeleihin kun Capsin ja Penguinsin lisäksi New Jersey Devils, Jarmo Kekäläisen Columbus Blue Jackets ja Philadelphia Flyers olivat idän kahdeksan parhaan joukossa. Ei olisi yllätys jos tälläkin kaudella viisi joukkuetta tästä divisioonasta olisi pudotuspeleissä, mutta joukkueet voivat olla erit.

Vaikka Washington menetti päävalmentajansa Trotzin ja joukkue on ehkä hieman heikompi kuin viime kaudella niin kyllä heidän pitäisi pudotuspeleihin mennä niin kuin myös kestosuosikki Pittsburghin. Flyers näyttää myös hieman vahvemmalta tällä kaudella, mutta New Jersey ja Columbus ovat vaarassa tippua. Islanders ilman Tavaresia tuskin yllättää ketään, mutta Carolina ja Rangers ovat yllätysvalmiita.

Nousussa:
Carolina:
Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen Carolina sijoittui viime kaudella 10. sijalle ja he jäivät pudotuspelipaikasta 14 pistettä. Täksi kaudeksi joukkueella on uusi GM, uusi päävalmentaja sekä uusia pelaajia. Puolustuksessa on leveyttä, mutta maalivahtipeli on kysymysmerkki. Jos Aho saa pelinsä kulkemaan heti alusta niin hurrikanit voivat yltää pudotuspeleihin.

Laskussa:

Columbus:

Joukkue ei ole kesän aikana oikein vahvistunut yhtään ja heillä on vielä ongelma Panarinin ja Bobrovskyn sopimusten kanssa. Voi olla että toinen tai molemmat vaihtavat seuraa ja jos näin käy niin joukkuetta tuskin pudotuspeleissä nähdään.

Washington Capitals – Voittajakerroin 3.20
Pittsburgh Penguins – Voittajakerroin 3.00
Philadelphia Flyers – Voittajakerroin 7.00
Columbus Blue Jackets – Voittajakerroin 7.00
New Jersey Devils – Voittajakerroin 13.00
Carolina Hurricanes – Voittajakerroin 11.00
New York Islanders – Voittajakerroin 21.00
New York Rangers – Voittajakerroin 19.00

Itä: Atlantic

Viime kaudella Atlantin divisioona oli ainoa josta löytyi kolme joukkuetta jotka tekivät yli 105 pistettä runkosarjassa. Tampa Bay, Boston ja Toronto olivat selkeästi parempia kuin muut divisioonan joukkueet jotka eivät päässeet edes pudotuspeleihin.

Samat kärkijoukkueet vaikuttavat vahvoilta tälläkin kaudella. Bostonin nuoret ovat taas vuotta vanhempia, Toronto sai kaikkien haluaman John Tavaresin joukkueeseen ja Tampa Bay on yksi harvoista joukkueista jolla ei ole heikkouksia. He ovat aiheesta liigan suosikkeja. Muista joukkueista vain Florida näyttää playoff joukkueelta. Ottawalta voi kestää kauan ennen kuin he toipuvat Erik Karlssonin menettämisestä.

Nousussa:
Buffalo:

Buffalo Sabres on ollut liigan heikoimpia joukkueita jo vuosia, mutta tälle kaudella valoa on tunnelin päässä jo pelkästään sen vuoksi että he voittivat Draft lotossa Ruotsin tulevan huippupuolustaja Rasmus Dahlinin. He myös lisäsivät Jeff Skinnerin joukkueeseen ja vaikka eivät he ihan pudotuspelimateriaalia ole niin heidän pitäisi ehdottomasti parantaa.

Florida:

Aleksander Barkovin ja Henrik Borgströmin Florida jäi pudotuspeleistä viime kaudella vain yhden pisteen ja ovat nyt lisänneet joukkueeseensa yhden Top-6 hyökkääjän lisää Mike Hoffmanin muodossa. Joukkueen ongelma on maalivahtipelissä tai paremminkin loukkaantumisissa. Luongo on huippuvahti, mutta hän pystyi pelaamaan viime kaudella vain murto-osan. Jos hän pysyy terveenä niin Florida on pudotuspelijoukkue.

Laskussa:

Montreal:

Antti Niemen, Artturi Lehkosen, Joel Armian ja Jesperi Kotkaniemen Montrealissa on paljon uutta lahjakkuutta, mutta he vaihtoivat pois kaksi parasta maalintekijää, Max Paciorettyn ja Alex Galchenyukin. Tämän lisäksi heidän paras puolustajansa Shea Weber on loukkaantuneena jouluun asti, joka on iso menetys jo valmiiksi heikolle puolustukselle. Carey Price on sarjan parhaimpia maalivahteja, mutta hän oli loukkaantuneena paljon viime kaudella. Paljon riippuu siitä kuinka terveenä Price pysyy tällä kaudella. Tulevaisuudessa Montreal on kova joukkue, mutta ei vielä.

Tampa Bay Lightning – Voittajakerroin 2.50
Boston Bruins – Voittajakerroin 3.50
Toronto Maple Leafs – Voittajakerroin 3.00
Florida Panthers – Voittajakerroin 13.00
Detroit Red Wings – Voittajakerroin 41.00
Montreal Canadiens – Voittajakerroin 34.00
Ottawa Senators – Voittajakerroin 51.00
Buffalo Sabres – Voittajakerroin 29.00

Länsi: Central

Central Divisioona on ollut NHL kovimpia divisiooneja jo muutaman vuoden ajan. Viime kaudella NHL:n runkosarjan kaksi parasta joukkuetta Nashville ja Winnipeg tulivat Centralista ja samat joukkueet näyttävät kovilta tälläkin kaudella.

Viime kaudella neljä joukkuetta Nashville, Winnipeg, Minnesota ja Colorado menivät pudotuspeleihin. St. Louis jäi vain pisteen päähän ja Dallas kahden pisteen päähän. Taistelu pudotuspelipaikoista tulee käymään kovana tässä divisioonassa. Yksikään joukkue ei ole varsinaisesti laskussa vaan jokainen on joko viime kauden tasollaan tai parempia.

Nashville predators ja Winnipeg Jets ovat molemmat Stanley Cupin arvoisia joukkueita. Minnesota kärsi viime kaudella loukkaantumisista, mutta nyt Suter ja Parise pääsevät taas aloittamaan joten he ovat vahvempia. Dallas kärsi maalinteko-ongelmista viime kaudella, mutta se olikin heidän ainoa heikkoutensa. Vaikka Colorado pääsi viime kaudella pudotuspeleihin niin he ovat silti jäälleenrakentamisvaiheessa ja joukkue luottaa liikaa MacKinnonin ja Mikko Rantasen tehoihin. He ovatkin mahdollisia pudotuspeleistä tippujia tässä vaiheessa.

Nousussa:

St. Louis:
Blues on vahvistunut kesän aikana. He lisäsivät Ryan O´Reillyn, Tyler Bozakin, Patrick Maroonin ja David Perronin joukkueeseen joka varmasti lisää heidän maalimääräänsä. Heillä on jo nyt yksi liigan parhaimmista puolustuksista ja jos Jake Allen saisi huippukauden niin joukkue voisi olla lännessä neljän joukossa.

Nashville Predators – Voittajakerroin 2.50
Winnipeg Jets – Voittajakerroin 3.00
Minnesota Wild – Voittajakerroin 10.00
Colorado Avalanche – Voittajakerroin 17.00
St. Louis Blues – Voittajakerroin 7.50
Dallas Stars – Voittajakerroin  8.00
Chicago Blackhawks – Voittajakerroin 17.00

Länsi: Pacific

Viime kaudella kukaan ei uskonut että laajennusjoukkue Vegas Golden Knights olisi päässyt pudotuspeleihin saatikka sitten ollen lännen edustaja Stanley Cup finaalissa. Edmontonin piti olla se joukkue joka parantaa ja ehkä voittaa koko konferenssin, mutta lopussa Edmonton jäi pudotuspeleistä peräti 17 pisteellä.

Nyt täksi kaudeksi, useampi tyynenmeren joukkue on tehnyt muutoksia joukkueeseensa ja nähtäväksi jää ovatko he nyt parempia vai huonompia. Viime kauden pudotuspelijoukkueista Vegas, Los Angeles ja San Jose ovat vahvistuneet, mutta Anaheim ei hankkinut ketään. Los Angeles hankki Ilya Kovalchukin ja vaikka hän on jo 35-vuotias on hän laatupelaaja joka varmasti auttaa heikkoa hyökkäystä. San Jose hankki kaksinkertaisen Norris voittaja Erik Karlssonin ja Vegas hankki Max Paciorettyn ja Paul Stastnyn.

Nousussa:

San Jose:

San Jose hankki Erik Karlssonin ja heillä on nyt NHL:n paras puolustus Burnsin ja Vlasicin kanssa. Seitsemän viimeistä Norris palkintoa on mennyt näille pelaajille (Ei vielä Vlasicille mutta hän saa aina pisteitä). San Jose on siis varmasti parempi tällä kaudella. Joe Thornton saa nyt täyden kauden ja joukkueessa on vielä Evander Kane joten San Jose voi olla Winnipegin, Nashville ja Vegasin suurin haastaja lännen paikasta Stanley Cup finaaleissa.

Arizona:

Kojootit ovat lisänneet kesän aikana Alex Galchenyukin ja Michael Grabnerin joukkueeseen ja jos Antti Raanta pysyy terveenä niin Arizona tulee parantamaan huomattavasti. Se ei vielä, mitä luultavammin, riitä pudotuspeleihin mutta tulevaisuus näyttää paremmalta.

Laskussa:

Anaheim:

Anaheim oli vime kaudella hyvä joukkue ja heillä on loistava puolustus ja maalivahti kaksikko. He eivät kuitenkaan hankkineet yhtään vahvistusta joukkueeseen varsinkin kun Corey Perry on loukkaantuneena pitkään. Kun vertaa muihin divisioonan joukkueisiin jotka vahvistuivat niin pakko sanoa että Ankat ovat laskusuunnassa.

Vegas Golden Knights – Voittajakerroin 3.75
Anaheim Ducks – Voittajakerroin 6.00
San Jose Sharks – Voittajakerroin 3.50
Los Angeles Kings – Voittajakerroin 6.00
Calgary Flames – Voittajakerroin 6.50
Edmonton Oilers – Voittajakerroin 6.50
Vancouver Canucks – Voittajakerroin 41.00
Arizona Coyotes – Voittajakerroin 41.00

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ