Suomen Veikkausliiga

Suomen Veikkausliiga ottelut 28-30 heinäkuuta

Lauantai 28 heinäkuuta

FC Honka – HJK 17:00 Tapiolan TN1, Espoo
Kertoimet: 3.00 – 3.40 – 2.45

Kyseessä on ”Metroderby” kahden pääkaupunkiseudun joukkueen välillä. FC Honka on nousijajoukkue joka on kuitenkin pelannut erittäin hyvin ja ovatkin tällä hetkellä kolmannella sijalla. HJK johtaa Veikkausliigaa, mutta he pelaavat parhaillaan tärkeää Mestareiden liigan karsintoja BATE Borisovia vastaan. Toinen osaottelu pelataan ensi keskiviikkona joten HJK voi hyvinkin kierrättää pelaajia tässä ottelussa.

FC Honka aloitti Veikkausliigan hyvin puolustuksen osalta, mutta hyökkäys ei toiminut. Tämä johti siihen että heitä oli vaikea voittaa, mutta liian moni ottelu päättyi tasapeliin. Masar Ömerin loukkaantumisen jälkeen, Honka hankki Macoumba Kandjin joukkueeseen ja tämän jälkeen hyökkäyspeli lähti kulkemaan ja voittoja alkoi tulemaan. Entinen HJK-kärki, Kandji onkin ampunut jo yhdeksän maalia tällä kaudella.

Honka on ollut todella vahva kotiotteluissa sillä tappioita on tullut vasta yksi. Tämä tappio VPS:lla oli ensimmäinen kotitappio sitten elokuun 2014 Hongalle. Väliin mahtuu pari kautta kakkosta ja yksi Ykkösen kausi. Tällä kauden kotona on tullut myös viisi voittoa ja neljä tasapeliä.

HJK pelaa siis Mestereiden liigan karsintoja joten he voivat hyvinkin kierrättää pelaajia tässä sillä Europelit ovat tällä hetkellä joukkueelle tärkeämpiä kun sarjaa johdetaan seitsemän pisteen erolla. HJK on ollut tasaisen vahva koko kauden. He ovat sarjan paras vierasjoukkue kuudella voitolla, kolmella tasapelillä ja yhdellä tappiolla FC Lahdelle. Yksi erikoisuus näissä vierasotteluissa on se että jokainen voitto on tullut tasan yhdellä maalilla.

Joukkueet kohtasivat kerran tällä kaudella Helsingissä jonka HJK voitti 3-2. Honka johti jo ottelua 0-2 mutta kaksi punaista korttia käänsi ottelun kotijoukkueelle. Tästä ottelussa Hongalta on pois pitkäaikaisloukkaantunut Masar Ömer, tärkeä keskikenttäpelaaja Javi Hervas on pelikiellossa. Antti Mäkijärvi, Youness Rahimi ja Henri Aalto ovat epävarmoja. HJK:lta on varmuudella pois Juha Pirinen, Riku Riski ja Ville Jalasto. U19 kisoissa esiintyneiden Valtteri Vesiahno ja Eetu Vertaisen pitäisi olla taas HJK:n käytettävissä.

Hongalla on tässä hyvä mahdollisuus ottaa revanssi HJK:sta

Sunnuntai 29 heinäkuuta

PS Kemi – KuPS 18:30 Sauvosaaren Stadion, Kemi
Kertoimet: 7.50 – 4.75 – 1.41

Tämä ottelu on erittäin tärkeä molemmille joukkueille. ”Kriisijoukkue” PS Kemi on sarjan viimeisenä ja tarvitsee pisteitä kipeästi. Kuopion Palloseuran hyvä alkukauden vire on pikkuisen hyytynyt ja he ovat tippuneet jo kuudenneksi. He ovat neljä pistettä europaikkaa perässä.

Kotijoukkue on menettänyt useamman alkukauden avauksen pelaajista viime aikoina kun maalivahti Oskari Forsman myytiin FC Lahteen, Kosta Manev siirtyi Vardar Skopjeen, Julian Guevara FC Interiin, Keaton Isaksson IFK Mariehamniin ja Aliyu Aboubakarin sopimus purettiin. Joukkue on hankkinut useamman uuden ulkomaalaisen pelaajan ja nostanut pelaajia ylös akatemiastaan, mutta silti heidän runkonsa on todella kapea.

PS Kemin viimeisestä kuudesta ottelusta on tullut vain yksi piste ja suora säilyminen on neljän pisteen päässä. Vaikka kierroksia on vielä paljon jäljellä niin uusien pelaajien on hitsauduttava nopeasti yhteen jotta yhteispeli alkaa tuottamaan edes jotain tulosta. Kemissä on suuri mahdollisuus tulla isoksi heittopussiksi lopuissa otteluissaan.

KuPS pelasi kaksi kovaa Euro-ottelua FC Kööpenhaminaa vastaan ja jatkopaikka ei ollut kaukana. Heti näiden otteluiden jälkeen he hävisivät kotonaan VPS:lla. KuPSin kunto ei olekaan nyt paras mahdollinen sillä viimeisessä kuudessa ottelussaan he ovat saaneet vain viisi pistettä. PS Kemi tarjoaa nyt parhaimman mahdollisuuden palata voittokantaan varsinkin kun KuPS pelaa paremmin vieraissa kuin kotonaan. Vieraissa on kymmenestä ottelusta tullut 16 pistettä.

Joukkueet ovat kohdanneet kahdesti tällä kaudella. Suomen Cupissa KuPS haki vierasvoiton 1-3, mutta Veikkausliigassa PS Kemi yllätti Kuopiossa 2-3 lukemin. KuPSilla on tässä hyvä mahdollisuus ottaa vierasvoitto ja revanssi.

IFK Mariehamn – SJK 19:00 Wiklöf Holding Arena, Mariehahm
Kertoimet: 2.55 – 3.25 – 3.00

Ahvenanmaalla kohtaavat kaksi viimeisen kolmen vuoden aikaista mestaria, mutta mestaruustaistelun sijaan, joukkueet taistelevat putoamista vastaan. IFK Mariehamn on karsijan paikalla ja he ovat neljä pistettä yhdeksäntenä olevaa vierailijaansa perässä, mutta ovat pelanneet yhden ottelun vähemmän.

IFK Mariehamnilla on ollut erittäin epäonnistunut kausi. Joukkue vaihtui aika paljon viime kauden jälkeen, mutta he silti lähtivät tavoittelemaan Euro Cup paikkaa. IFK on aina luottanut vahvaan puolustukseensa, mutta tällä kaudella se on vuotanut runsaasti. Nuoret maalivahditkaan Nordqvist ja Lepola eivät ole pelanneet vahvasti joten omissa on kolissut.

IFK onkin nyt vahvistanut useampaa osa-aluettaan parempien tulosten toivossa. Ukrainasta tuli uusi, kokeneempi maalivahti, Igor Levchenko. Puolustukseen, IFK lainasi Kuopion Palloseurasta hyvän Hamed Coulibalyn ja keskikentälle hyökkäävään rooliin tuli Keaton Isaksson PS Kemistä. Nyt joukkueella on hieman leveyttä ja taistelu pelipaikoista on kovempaa.

Tarve muutokselle oli kova sillä he olivat saaneet vain kolme pistettä viimeisestä kuudesta ottelustaan ja peräkkäisiä tappioita on nyt kolme. Viime kaudella IFK Mariehamn oli yksi parhaista kotijoukkueista, mutta tällä kaudella WH Arenalla ei ole kulkenut sillä saldona on vain kolme voittoa, yksi tasapeli ja kuusi tappiota.

SJK on myös kaivannut herätystä tällä kaudella, sillä peli ei ole kulkenut sitten ollenkaan. Heiltä on puuttunut kokoonpanosta hyviä laitureita ja nyt siihen on tullut muutos kun he juuri palkkasivat Trinidan ja Tobagon maajoukkuepelaaja Shahdon Winchesterin ja entisen Ukrainan maajoukkuelaituri Denys Oliynykin. Keskikentälle tuli myös entinen Kenian maajoukkuepelaaja Peter Opiyo, joten kilpailua pelipaikoista on nyt. Vielä ei ole kuitenkaan varmaa saavatko nämä pelaajat peliluvan Mariehamn otteluun mennessä.

SJK on hävinnyt viimeiset kaksi otteluaan ilman tehtyjä maaleja. Vieraissa ei ole kulkenut sitten ollenkaan sillä kymmenestä ottelusta voittoja on vain yksi ja pisteitä vain kuusi. Se ainoa vierasvoittokin tuli puolueettomalla pelikentällä Turun Palloseuraa vastaan. SJK:n resurssit ovat yhdet sarjan suurimmista joten paineet menestykseen kasvavat.

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kerran kun Seinäjoella pisteet jaettiin 1-1 lukemin. SJK:n edellinen voitto Maarianhaminassa oli mestaruuskaudella kolme vuotta sitten. Vähämaalinen ottelu luvassa.

Maanantai 30 heinäkuuta

VPS – FC Lahti 18:30 Elisa Stadion, Vaasa
Kertoimet: 2.50 – 3.05 – 3.10

U19 EM-kisat ovat nyt ohi ja Veikkausliigan kovakuntoisin joukkue, VPS pääsee palaamaan kotistadionilleen. VPS on nyt neljän ottelun voittoputkessa, joista kolme pelattiin vieraissa. Nämä voitot ovat nostaneet Vepsun neljänneksi, juuri FC Lahden edelle. Joukkueilla on eroa vain yksi piste ja Lahdella on yksi peli vähemmän pelattuna.

Vaasan Palloseura aloitti kauden heikosti sillä joukkue oli vaihtunut viime kaudesta aika paljon. Uusi puolustus vuosi ja joukkueella oli runsaasti loukkaantumisia. Kauden mittaan puolustus on tiivistynyt ja pelaajia, varsinkin hyökkäyspelaajia, on palannut sairastuvalta. Mitä useammin he ovat päässeet pelaamaan samoilla pelaajilla niin sitä paremmin he ovat pelanneet. Joukkueen ykköshyökkääjä Douglas Cae pelasi kolmetoista ottelua ilman maalia, mutta nyt hän on osunut viimeiseen seitsemään otteluun viisi kertaa.

VPS on siis Veikkausliigan kovakuntoisin joukkue tällä hetkellä 15 pisteellään viimeisestä kuudesta ottelustaan. Kotona joukkue on voittanut neljä, pelannut kolme kertaa tasan ja hävinnyt kolme kertaa. Viimeiset kaksi kotiottelua on päättynyt voittoihin Mariehamnia ja TPS:aa vastan.

FC Lahdella oli heikko Euro esiintyminen kun Islannin FH tipputti Lahtelaiset jatkosta 3-0 lukemin. Joukkueen kausi oli suistumassa raiteiltaan, mutta viime kierroksella tuli tärkeä 2-0 voitto Mariehamnista kahdella loppuhetken maalilla. Tämä ei kuitenkaan poista sitä asiaa että heillä on ongelmia varsinkin puolustuksen kanssa. Puolustus oli Lahden paras ase alkukaudesta ja kun se ei toimi niin joukkue häviää otteluita. Hyökkäys ei ole tarpeeksi hyvä tehdäkseen joka ottelussa useampia maaleja.

FC Lahden vierasottelut ovat olleet vähämaalisia sillä yhdeksässä ottelussa maaleja on syntynyt yhteensä vain 13 kappaletta eli hieman yli yhden per ottelu. Tämän vuoksi Lahti on myös pelannut viisi noista otteluistaan tasan.

Joukkueet ovat kohdanneet kerran tällä kaudella Lahdessa jossa pisteet jaettiin 1-1 lukemin.  Tasainen ottelu tiedossa nytkin.

TPS – Ilves 18:30 Veritas stadion, Turku
Kertoimet: 3.30 – 3.10 – 2.35

Molemmat joukkueet tarvitsevat pisteitä tästä ottelussta. Kotijoukkue on noussut pois putoamisalueelta, mutta he ovat vain yhden pisteen edellä IFK Mariehamnia. Ilves taas on lipsumassa pois taistelusta Euro Cup paikoista. He ovat jo kuusi pistettä kolmatta sijaa perässä ja pisteiden tarve on kova.

Turun Palloseuralla on ollut koko kauden ongelmia maalinteon kanssa. Erityisesti kotiotteluissa joukkue on osunut vain seitsemän kertaa yhdeksässä ottelussa. Näistäkin kolme maalia tuli edellisessä kotiottelussa heikkoa PS Kemiä vastaan (3-2). TPS pystyy pelaamaan tasaisia otteluita, mutta juuri se maalinteon heikkous ei käännä näistä pelejä voitoiksi tai edes tasapeleiksi.

Ilves katkaisi orastavan tappioputkensa 2-0 voitolla PS Kemistä edellisessä ottelussa. Ilves kierrätti tässä ottelussa runsaasti pelaajiaan ja aloitti monella junioripelaajalla joten voitto oli senkin vuoksi erittäin hieno. Ilves onkin pelannut kotiottelunsa erittäin hyvin sillä tappioita ei ole siellä vielä kertynyt. Vieraspelit taas ovat aivan erilaiset. Kymmenestä vierasottelusta on tullu kuusi tappiota ja vain kymmenen pistettä. Puolustus erityisesti on vuotanut sillä Ilveksen koko kaudella 22 päästetystä maalista 19 on tullut vieraisotteluissa, eli lähes kaksi maalia per ottelu.

Tässä onkin ehkä TPS:n mahdollisuus yllätykseen.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ