Djokovic vuoden ykkönen – Kävi Lontoossa miten tahansa

Vuoden 2018 ATP Finaalit pelataan Lontoon O2 Areenalla 11-18 marraskuuta. Kilpailu järjestetään nyt 49. kerran. Tätä turnausta pidetään vuoden viidentenä Grand Slam turnauksena sillä tähän pääsevät mukaan vain vuoden kahdeksan parasta pelaajaa ja arvostus on kova. Nämä pelaajat jaetaan kahteen lohkoon jossa he pelaavat toisiaan vastaan kerran. Lohkon kaksi parasta pääsevät semifinaaleihin ja lopulta kaksi parasta kohtaavat finaalissa.

Tämä on nyt kolmas vuosi putkeen kun ATP kiertueen finaaliturnauksessa eivätpelaa kaikki parhaat pelaajat sillä Rafael Nadal ja Juan Martin del Potro joutuivat jättämään tämän vuoden turnauksen väliin loukkaantumisen takia. Tämä tarkoittaa sitä että Novak Djokovic tulee olemaan vuoden lopulla ATP-Rankingin ykköspelaaja. Vaikka Nadal ei ole tämän vuoden turnauksessa mukana niin nämä finaalit ovat silti mielenkiintoiset sillä Roger Federer voi 37-vuoden iästään huolimatta haastaa Djokovicin turnauksen voitosta. Federer kohtasi Djokovicin Pariisin turnauksen semifinaaleissa ja vaikka Serbialainen ottelun voittikin niin Federer vei ottelun kolmanteen erään.

Kaksinpelissä Djokovic on suuri suosikki, mutta hänen voittonsa ei ole kuitenkaan niin varmaa. Molemmat lohkot ovat aika tasaisia ja erityisesti tämän kisan debytantit Anderson ja Isner voivat yllättää. Molemmat syöttävät kovaa ja voivat viedä erän tai kaksi isoimmilta suosikeilta. Zverev, Cilic ja Thiem eivät ole ensimmäistä kertaa näissä karkeloissa, mutta yksikään heistä ei ole kertaakaan päässyt lohkoista jatkoon.

Kaksinpeli:
Lohko Guga Kuerten


Novak Djokovic (1.60), Alexander Zverev (12.00),  Marin Cilic (12.00), John Isner (31.00)

Novak Djokovic tulee tähän turnaukseen jahtaamaan ennätyksellistä kuudetta turnausvoittoaan. Djokovic on ollut erityisesti tämän kauden loppupuolella huippuiskussa sillä hän voitti kaksi Grand Slam ja kaksi Masters 1000 turnausta. Djokovic pelaa A lohkossa yhdessä Zverevin, Cilicin ja Isnerin kanssa. Hän on kohdannut Zverevin vain kaksi kertaa ja molemmat pelaajat ovat voittaneet kerran. Djokovic voitti hänet viimeksi Shanghain turnauksessa yllättävän helposti. Tälle kertaa voitto tulee tuskin yhtä helposti. Ciliciä vastaan Djokovic on voittanut 18 kohtaamisesta 16 voittaen kaksi viimeistä peliä. He kohtasivat viimeksi tämän vuoden Pariisin Masters turnauksessa jossa Cilic onnistui yhden erän ottamaan Djokoviciltä. Isneriä vastaan Djokovic on voittanut kahdeksan kertaa kymmenestä ottelusta. He kohtasivat viimeksi kuitenkin kolme vuotta sitten.

Alexander Zverevillä on ollut hyvä kausi, mutta kauden suurimmissa turnauksissa menestystä ei ole tullut. Viime vikolla Pariisissa hän pääsi puolivälieriin jossa hän hävisi lopulta turnauksen voittajalle Khachanoville. Swiss Indoors turnauksessa ja Shanghain Mastersissa hän oli molemmissa semifinaaleissa.

Cilic kohtasi Djokovicin viime viikolla Pariisin puolivälierissä ja vaikka hän onnistui yhden erän ottamaan niin Djokovic meni jatkoon. Cilic menestyykin näissä isoimmissa turnauksissa paremmin sillä Lokakuun muissa turnauksissa hän pääsi parhaimmillaan 16 parhaan joukkoon.

John Isner pääsi mukaan kun Rafa Nadal loukkaantui. Pariisissa Isner hävisi neljännesvälierissä turnauksen voittajalle Khachanoville. Wienissä hän myös tippui neljännesvälierissä, mutta Tukholmassa hän pääsi välieriin jossa Gulbis oli lopulta parempi.

Oma veikkaus; Djokovic ja Cilic jatkoon.

Lohko Lleyton Hewitt

Roger Federer (3.25), Kevin Anderson (18.25), Kevin Thiem (23.00), Kei Nishikori (21.00)

Roger Federer on osallistunut tähän turnaukseen kymmenen kertaa ja voittanut niistä kuusi. Tämä on tällä hetkellä ennätys. Hänen viimeisin turnausvoittonsa on kuitenkin niinkin kaukaa kuin vuodelta 2011. Hän on viimeksi päässyt finaaliin vuonna 2015 jossa Novak Djokovic voitti suoraan kahdessa erässä. Federer pelaa Lleyton Hewitt lohkossa yhdessä Andersonin, Thiemin ja Nishikorin kanssa. Federer on voittanut Kevin Andersonin neljä kertaa viidestä, mutta tuo yksi tappio tuli Wimbledonin puolivälierässä tänä vuonna. Hän johti ottelua 2-0, mutta hävisi lopulla 2-3. Federer on tällä hetkellä kuitenkin niin hyvässä vireessä että hän tuskin häviää tällä kertaa. Federer on kohdannut Dominic Thiemin kolme kertaa ja on voittanut hänet vain kerran ja hävinnyt kahdesti. Nämä kaikki kolme kohtaamista tapahtuivat vuonna 2016 ja Sveitsiläisellä on nyt mahdollisuus tasoittaa puntit. Nishikoria vastaan Federer on voittanut seitsemän ja hävinnyt kaksi kertaa. Feddy on voittanut Japanilaisen nyt kuusi kertaa putkeen.

Kei Nishikori oli lähellä tippua ulos Top-40 listalta tämän vuoden huhtikuussa ja vaikka hän sai tämän paikan Del Potron poisjäännin takia niin hänen loppuvuoden voittosaldonsa 19-6 on erittäin vakuuttava. Siltikään hän ei ole voittanut ATP turnausta sitten vuoden 2016.

Dominic Thiem on ollut viime vuosina erittäin tasainen ja hän on ollut ATP finaaleissa nyt kolmatta vuotta putkeen. Joka vuonna hän on lohkossa voittanut kerran ja hävinnyt kaksi täten koskaan pääsemättä jatkoon. Hän on tällä kaudella ottanut kolme turnausvoittoa.

Kevin Anderson on kohdannut Kei Nishikorin nyt kahdesti viime turnauksessa ja on taaskin Japanilaisen kanssa samassa lohkossa. Nishikori oli parempi Pariisin turnauksessa, mutta Anderson voitti hänet Wienin turnauksen finaalissa viikkoa aiemmin. Tämä on Etelä-Afrikkalaisen ensimmäinen kerta ATP-finaaleissa.

Federerin pitäisi voittaa tämä lohko ilman suurempia ongelmia. Kakkossijasta käydään kova kamppailu, mutta Kei Nishikorin loppukauden hyvä ja tasainen saldo nostaa hänet omissa papereissa lohkosta jatkoon.

Oma Veikkaus: Federer ja Nishikori jatkoon.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ