Singapore Grand Prix

Bana: Marina Bay Street Curcuit

Det har hänt mycket i F1-världen de senaste dagarna, inte minst för svensk för del. Det står nu klart att Kimi Räikkönen flyttar från sitt gamla stall Ferrari till deras dotterstall Sauber. Hur flytten har gått till är nu oklart då det finns två alternativ. Antingen har Ferrari gett den plats till Räikkonen som de har inflytande över eller har det skett en regelriktig övergång. Som vi alla vet kör Mattias Eriksson för Sauber vilket gör att det senare alternativet av de två nämnda över i texten kan bli lite problematiskt för svensken, om han inte presterar under hösten. Övergången sker i början till nästa säsong och en möjlig utfasning kan drabba svensken.

Men nu till Singapore GP. Förra året blev ett dramatiskt lopp redan från början. Sebastian Vettel, Ferrari, gick in för hårt och kolliderade i början med sin stallkollega och Max Verstappen som kör för Red Bull. Detta ledde till att Lewis Hamilton hade fritt fram till att köra hem loppet utan några större bekymmer. En vinst som sedan ledde till en VM-titel.

Det är också Lewis Hamilton som går in som favorit till tävlingen. Han vann förra året, han körde snabbast på banan 2017 och han leder även årets totalställning med 30 poäng över tvåan Sebastian Vettel. Enligt Bethard har Hamilton oddset 4.40 gånger pengarna på att köra hem Singapore GP. Han vann här även 2014.

Hamiltons evige ärkerival detta året, Sebastian Vettel, har kört riktigt bra under hösten och har lämnat segrar till Hamilton av små misstag. Han var nära att vinna i både Italien och Belgien. Under förra året var det han som körde absolut bäst under hela kvalet tätt följt av Red Bulls förare. Han går in som största favorit att vinna med oddset 2.20 gånger insatsen. Kanske inte så konstigt, han har banrekord på banan och vinst från 2015 i bagaget.

Andra som har stor chans att vinna är Max Verstappen från Red Bull med oddset 5.00 och Daniel Ricciardo, Hamiltons kollega, med oddset 5.80 gånger insatsen vid vinst.

Banan

Marina Bay Street Circuit är en av de mest fysiskt krävande banor som de kör under året. Underlaget är inte helt slätt samtidigt som högluftighet gör att man förarna har full koncentration genom hela loppet. Banan utgörs också av hela 23 svängar, så det finns ingen tid att slappna av. Detta är något som är en fördel för Red Bull och Verstappen. Med en nättare kärra än både Ferrari och Mercedes blir det tämligen enklare att manövrera sig runt. Totalt är banan 5063 meter långt, två meter kortare än förra årets upplaga då man ändrade sträckan mellan kurva 16 och 17, samma sträcka som Nelson Piquet Jr körde in i muren under första året som banan kördes i GP-sammanhang, 2008. Banan kommer att köras totalt 61 varv vilket resulterar i en total sträcka på 308,706 km.

Banrekord frän tävlingen 2017 hålls av Lewis Hamilton som så sent som förra året körde ett varv på 1:45.008 sekunder.

BETTA NU – KLICKA HÄR